GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za radom najniža od travnja 2013.

Potražnja za radom najniža od travnja 2013.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.05.2020 / 15:44
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u travnju odražava prekid ekonomskih djelatnosti uzrokovan pandemijom koronavirusa - u odnosu na travanj 2019. indeks je pao za 71,7 posto, dok desezonirane vrijednosti upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec za 61,1 posto, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb.

"Iako se radi o velikom padu na mjesečnoj razini, koji spušta razinu potražnje za radom na travanj 2013., ovaj oštar pad dolazi očekivano jer je gotovo cijeli travanj bio obilježen restrikcijom ekonomske aktivnosti radi borbe protiv pandemije. Ipak, kako epidemiološka situacija u Hrvatskoj djeluje relativno povoljno, što je već rezultiralo ublažavanjem mjera, moguće je da se potražnja za radom koja je izostala u travnju jednostavno prebaci na naredne mjesece", procjenjuju analitičari EIZ-a.

Ističu kako se takav pad OVI-ja vidi kroz gotovo sva zanimanja, uključujući i najtraženija - potražnja za radom prodavača, kuhara i konobara pala je za 86, 85 i 84 posto u odnosu na travanj 2019. godine.

Gotovo sva traženija zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježe značajan pad - traži se gotovo 95 posto manje hotelijera i 91 posto manje ostalih turističkih djelatnika u odnosu na godinu ranije.

Izuzetak iz ovih dramatičnih pokazatelja predstavljaju, kao i u prošlom mjesecu, zanimanja vezana uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa. U odnosu na travanj 2019. traži se čak 160 posto više medicinskih sestara, dok pad potražnje za liječnicima i stomatolozima iznosi 4, a za zidarima i stolarima oko 6 posto.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad, a najviše središnja Hrvatska, koja u travnju 2020. bilježi pad od 74 posto u odnosu na travanj 2019. godine, navodi se u objavi na internet stranicama EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, slobodna radna mjesta, tržište rada, građevinski radnici, zdravbstveni radnici, konobari, kuhari, zidari, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
POZIV
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa "prilično nesiguran".
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj osjetno se pogoršala u siječnju pod utjecajem novih strogih ograničenja kojima vlada pokušava suzbiti drugi val epidemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak izvješće instituta Ifo.
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
WEF
Počinje 51. WEF u Davosu: Glavne teme virus nejednakosti i kineski oporavak
DAVOS - Svjetski gospodarski forum počinje u ponedjeljak virtualno govorom kineskog predsjednika Xi Jingpinga, čelnika zemlje koja je barem na ekonomskom planu, zatvorila stranicu koronavirusa i obnovila rast.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE