GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za ožujak: Koronavirus ruši potražnju za radom

OVI za ožujak: Koronavirus ruši potražnju za radom
INDEKS SLOBODNIH POSLOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.04.2020 / 16:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks u ožujku odražava prekid društvenih i ekonomskih djelatnosti uzrokovanih pandemijom koronavirusa, pri čemu pada potražnja za svim uslužnim zanimanjima, dok raste za medicinskim zanimanjima i građevinskim radnicima, objavio je u četvrtak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

Po podacima EIZ-a, OVI indeks je u ožujku ove u odnosu na ožujak 2019. pao za 23,3 posto, dok desezonirane vrijednosti indeksa upućuju na pad u odnosu na prethodni mjesec u iznosu od 18,5 posto.

"Radi se o velikom padu na mjesečnoj razini koji se još uvijek ne može usporediti s 2009. godinom kad je OVI indeks padao znatno snažnije", zamjećuju analitičari EIZ-a u objavi na internet stranicama toga instituta.

Kako nadalje ističu, tradicionalno najtraženija zanimanja - prodavač, kuhar i konobar - pala su redom za 27, 30 i 29 posto u odnosu na ožujak 2019. godine.

"Štoviše, većina traženih zanimanja, pogotovo ona iz uslužnog sektora, bilježi značajan pad: traži se gotovo 40 posto manje hotelijera i 50 posto manje ostalih turističkih djelatnika u odnosu na godinu ranije. Ipak, za određenim zanimanjima bilježi se i snažan rast potražnje, posebice za zanimanjima vezanima uz sanaciju pandemije i zagrebačkog potresa", ističu analitičari EIZ-a.

Tako se na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak 2019. godine, traži 38 posto više liječnika i/ili stomatologa, 24 posto više farmaceuta i 10 posto više medicinskih sestra.

Također, traži se čak 67 posto više zidara i 7 posto više građevinskih radnika.

"Ipak, valja imati na umu da zanimanja za kojima potražnja raste nemaju veliki udio u ukupnoj potražnji, stoga pad potražnje za uslužnim zanimanjima, koji imaju veći udjel, određuje ukupnu OVI dinamiku", napominju iz EIZ-a.

Gledajući regionalno, sve regije bilježe značajan pad osim istočne Hrvatske, koja u ožujku 2020. ima gotovo identičnu potražnju za radom kao i u ožujku 2019. godine, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, slobodna radna mjesta, tržište rada, građevinski radnici, zdravbstveni radnici, konobari, kuhari, zidari, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
MJERE
Vučković zatražila od EU dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja
ZAGREB - Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je na Vijeću ministara poljoprivrede i ribarstva Europske unije (EU) zatražila dodatne mjere pomoći za potresom pogođena područja, izvijestili su u utorak iz Ministarstva poljoprivrede.
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
KUPUJ AMERIČKO
Biden: Država će odsad kupovati samo američke proizvode
WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Joe Biden je u ponedjeljak je potpisao izvršnu uredbu kojom uvodi stroža pravila vladine politike "kupuj američko" i najavio zamjenu državnog voznog parka električnim vozilima proizvedenim u Americi.
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
POSLJEDICE
Pandemija smanjila globalni dohodak od rada za 3.700 mlrd dolara
ŽENEVA - Pandemija je u 2020. godini smanjila broj radnih sati u svijetu za 8,8 posto, a dohodak od rada za 3.700 milijardi dolara, izvijestila je u ponedjeljak Međunarodna organizacija rada (ILO).
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
POZIV
Xi Jinping poziva na veću ulogu G20 u globalnom ekonomskom upravljanju
PEKING - Kineski predsjednik Xi Jinping pozvao je u ponedjeljak svijet da ojača makroekonomsku koordinaciju i osnaži ulogu skupine G20 u globalnom ekonomskom upravljanju, ocijenivši da je oporavak od pandemije koronavirusa "prilično nesiguran".
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
TREND
Poslovna klima u Njemačkoj osjetno pogoršana na početku godine
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj osjetno se pogoršala u siječnju pod utjecajem novih strogih ograničenja kojima vlada pokušava suzbiti drugi val epidemije koronavirusa, pokazalo je u ponedjeljak izvješće instituta Ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE