GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - raste već 18 mjeseci zaredom, pri čemu je u kolovozu potražnja za radom bila za 10,2 posto veća nego u kolovozu lani, a 32,5 posto veća u odnosu na kolovoz 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Kolovoz je tradicionalno vrijeme kada je potražnja za radom manja no u prethodnim mjesecima. Ipak, OVI indeks ukazuje kako je u vrhuncu ljeta potražnja za radom bila snažna, što se uklapa u kretanja na tržištu rada zadnjih godinu i pol. Naime, OVI indeks, kad ga se uspoređuje s istim mjesecom prošle godine, raste već 18 mjeseci zaredom. U usporedbi s kolovozom 2021. godine te kolovozom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji kolovoški OVI pokazuje snažniju potražnju za radom, i to za 10,2 i 32,5 posto", ističe se u objavi na internet stranici EIZ-a.

Najtraženija zanimanja su bila prodavač, konobar, kuhar, skladištar i građevinski radnik, dok je sedmo najtraženije zanimanje bilo učitelj, što ukazuje na pripreme za novu školsku godinu, navode iz EIZ-a.

Po njihovim podacima, oko 50 posto oglasa za posao nudilo je ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno. Oglasi za posao koji su spominjali mogućnost rada od doma su u porastu, te je u kolovozu njihov udio u ukupnim oglasima iznosio 2,6 posto, dok je čak 4,1 posto oglasa za posao bilo usmjereno na umirovljenike, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržiđte rada, konobari, kuhari
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE