GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - raste već 18 mjeseci zaredom, pri čemu je u kolovozu potražnja za radom bila za 10,2 posto veća nego u kolovozu lani, a 32,5 posto veća u odnosu na kolovoz 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Kolovoz je tradicionalno vrijeme kada je potražnja za radom manja no u prethodnim mjesecima. Ipak, OVI indeks ukazuje kako je u vrhuncu ljeta potražnja za radom bila snažna, što se uklapa u kretanja na tržištu rada zadnjih godinu i pol. Naime, OVI indeks, kad ga se uspoređuje s istim mjesecom prošle godine, raste već 18 mjeseci zaredom. U usporedbi s kolovozom 2021. godine te kolovozom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji kolovoški OVI pokazuje snažniju potražnju za radom, i to za 10,2 i 32,5 posto", ističe se u objavi na internet stranici EIZ-a.

Najtraženija zanimanja su bila prodavač, konobar, kuhar, skladištar i građevinski radnik, dok je sedmo najtraženije zanimanje bilo učitelj, što ukazuje na pripreme za novu školsku godinu, navode iz EIZ-a.

Po njihovim podacima, oko 50 posto oglasa za posao nudilo je ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno. Oglasi za posao koji su spominjali mogućnost rada od doma su u porastu, te je u kolovozu njihov udio u ukupnim oglasima iznosio 2,6 posto, dok je čak 4,1 posto oglasa za posao bilo usmjereno na umirovljenike, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržiđte rada, konobari, kuhari
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
SIGNALI
Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu i dalje stagnira. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut za ekonomska istraživanja Ifo, u lipnju je u odnosu na svibanj smanjen za 0,7 bodova na 88,6 bodova, ali samo zbog pesimističnijih očekivanja.
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
FDI
Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno pala u svibnju
PEKING - Izravna strana ulaganja u Kinu dodatno su pala u svibnju, produživši niz pada već 12. mjesec zaredom, pokazuju službeni podaci.
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
PRORAČUN
Lindner: Koalicija još ima puno posla oko proračuna
BERLIN - Pred koalicijom je još puno posla u teškim raspravama o saveznom proračunu za 2025., rekao je njemački ministar financija Christian Lindner.
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
MIROVINE
Njemačke mirovine mogle bi ostati samo san
BERLIN - Njemačka je doduše odlučila kako mirovine neće smjeti pasti ispod 48% prosječnog dohotka, ali još nitko ne zna – kako to učiniti? Jer kod sve manje mladih i sve više umirovljenika se to čini nemogućim.
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PRITISCI
Francuske obveznice pod velikim pritiskom investitora
PARIZ - Ulagači zahtijevaju najveću premiju u više od desetljeća za držanje francuskih obveznica u usporedbi sa sigurnijim njemačkim dugom, jer raste zabrinutost da bi stranke koje se bore za pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima u Francuskoj mogle dodatno napuhati javne financije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE