GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada

OVI za kolovoz: Nastavak povoljnih kretanja na tržištu rada
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.09.2022 / 16:18
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - raste već 18 mjeseci zaredom, pri čemu je u kolovozu potražnja za radom bila za 10,2 posto veća nego u kolovozu lani, a 32,5 posto veća u odnosu na kolovoz 2019., objavio je Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"Kolovoz je tradicionalno vrijeme kada je potražnja za radom manja no u prethodnim mjesecima. Ipak, OVI indeks ukazuje kako je u vrhuncu ljeta potražnja za radom bila snažna, što se uklapa u kretanja na tržištu rada zadnjih godinu i pol. Naime, OVI indeks, kad ga se uspoređuje s istim mjesecom prošle godine, raste već 18 mjeseci zaredom. U usporedbi s kolovozom 2021. godine te kolovozom pretpandemijske 2019. godine, ovogodišnji kolovoški OVI pokazuje snažniju potražnju za radom, i to za 10,2 i 32,5 posto", ističe se u objavi na internet stranici EIZ-a.

Najtraženija zanimanja su bila prodavač, konobar, kuhar, skladištar i građevinski radnik, dok je sedmo najtraženije zanimanje bilo učitelj, što ukazuje na pripreme za novu školsku godinu, navode iz EIZ-a.

Po njihovim podacima, oko 50 posto oglasa za posao nudilo je ugovor na određeno, a 42 posto ugovor na neodređeno. Oglasi za posao koji su spominjali mogućnost rada od doma su u porastu, te je u kolovozu njihov udio u ukupnim oglasima iznosio 2,6 posto, dok je čak 4,1 posto oglasa za posao bilo usmjereno na umirovljenike, zaključuje se u objavi EIZ-a.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: OVI indeks, tržište rada, hrvatsko tržiđte rada, konobari, kuhari
PROČITAJ I OVO
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
RECESIJA
Eurozona ovog ljeta zapala u blagu recesiju
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u trećem je tromjesečju bilo u blagoj recesiji, objavio je u četvrtak Eurostat. Bruto domaći proizvod 20 članica pao je od drugog do trećeg tromjesečja za 0,1 posto.
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
NEMA PROMJENA
Rad od kuće u Njemačkoj dvostruko prisutniji nego u 2019.
BERLIN - Broj zaposlenika koji rade isključivo od kuće u Njemačkoj gotovo se učetverostručio od pandemije. Dok je 2019. na taj način radilo 674.000 ljudi, lani ih je bilo oko 2,285 milijuna ili oko šest posto svih zaposlenih.
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
KRIZA
Novi udarac Scholzu - proračunska kriza ide u 2024.
BERLIN - Njemački parlament neće moći na vrijeme glasovati o proračunu za iduću godinu, poručio je u četvrtak istaknuti član Socijaldemokratske stranke (SPD) kancelar Olaf Scholz (Scholz) u SMS poruci stranačkim kolegama.
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
PAD
Neočekivani pad njemačke Industrijske proizvodnje u listopadu
BERLIN - Obujam industrijske proizvodnje u Njemačkoj u listopadu je neočekivano smanjen, u odnosu na rujan, prema prvoj procjeni njemačkog državnog statističkog ureda Destatis, manji je za 0,4 posto. Pad je rezultat manjeg obujma proizvodnje strojeva i opreme, što je pojačalo strah da će Njemačka ovu godinu završiti u recesiji.
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
DOGAĐAJI
Deseta obljetnica smrti Vladimira Veselice
ZAGREB – Ekonomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu ugostit će prigodni panel „Sjećanje na prvog predsjednika Hrvatskog društva ekonomista profesora Vladimira Veselicu“.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE