GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

OVI: Potražnja za radom veća za 39 posto u odnosu na travanj 2021.

OVI: Potražnja za radom veća za 39 posto u odnosu na travanj 2021.
RADNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 07:50
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta - OVI indeks - za travanj pokazuje daljnja pozitivna kretanja na tržištu rada, pri čemu pripreme za turističku sezonu pojačavaju ionako jaku potražnju za radom, koja je veća za 39 posto u odnosu na lanjski travanj, podaci su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Nastavljaju se pozitivni trendovi na tržištu rada koje bilježimo posljednju godinu. Naime, prema OVI indeksu iz travnja 2022. godine potražnja za radom je za 39 posto veća u odnosu na travanj 2021. godine, ali i 25 posto veća u odnosu na pretpandemijski travanj 2019. godine. Ova pozitivna kretanja djelomično su uzrokovana i pripremama za nadolazeću turističku sezonu", navedeno je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

Iz Instituta su istaknuli i da su najtraženija zanimanja u travnju ove godine bila prodavač, konobar i kuhar, a oko 14 posto oglasa je bilo vezano uz sezonske poslove, što je iznad godišnjeg prosjeka.

Iz EIZ-a su naveli i da su jadranske županije navedene kao lokacija obavljanja posla u oko 32 posto oglasa, što je također iznad godišnjeg prosjeka.

Nadalje, oko 45 posto oglasa za posao nudilo je ugovor na određeno, 40 posto ugovor na neodređeno, oko 1,5 posto oglasa spominjalo je mogućnost rada od doma, dok je 3,4 posto oglasa bilo usmjereno na umirovljenike, zamijetili su EIZ-ovi analitičari.

OVI - Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2015.).

Tagovi: potražnja za radom, radnici, OVI indeks, radna snaga, tržište rada
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE