GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Lovrinčević: Najveći gubitnici su oni s fiksnim primanjima

Lovrinčević: Najveći gubitnici su oni s fiksnim primanjima
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.04.2022 / 10:03
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Realna prosječna plaća pada i nastavit će padati, službeni podaci kasne i još ne obuhvaćaju povećanje cijena energenata od 1. travnja, piše u četvrtak Večernji list.

"Najveći su dobitnici ove situacije pojedine grupe kompanija iz sektora bankarstva, telekomunikacija, IT-ja, energetike... i državni proračun preko PDV-a, blagi gubitnici su zaposlenici, a najveći gubitnici oni s fiksnim primanjima: umirovljenici, korisnici socijalne pomoći, dječjih doplataka", prokomentirao je najnoviju statistiku isplaćenih prosječnih neto plaća u pravnim osobama iz veljače Željko Lovrinčević, makroekonomist Ekonomskog instituta Zagreb.

Podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je za Hrvatsku taj prosjek iznosio 7452 kune i nominalno je rastao 5,9 posto, no realno je niži 0,4 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. U odnosu na prethodni mjesec nominalni je rast bio jedan posto, realni pad 0,1 posto. Medijalna neto plaća iznosila je 6151 kunu: polovica zaposlenih imala je manju, a polovica veću plaću od tog iznosa.

Glavni je grad standardno iznad državnog prosjeka: u siječnju je prosječna neto plaća iznosila 8528 kuna, što je nominalni porast od 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, no Lovrinčević objašnjava da za Zagreb statistiku vodi Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj grada Zagreba i da metodologije nisu usporedive.

Iako realna prosječna plaća pada, raste broj zaposlenih pa je ukupna masa nepromijenjena i kupovna moć na razini sustava ostaje manje-više ista kao lani.

Lovrinčević dodaje da se u cijeloj Europi raspravlja o preraspodjeli dobiti i uvođenju poreza na ekstraprofite onih koji u ovoj situaciji profitiraju i prebacivanju tog novca u državne proračune kako bi se zaštitilo najsiromašnije, piše novinarka Večernjeg lista Valentina Wiesner.

Tagovi: Željko Lovrinčević, gubitnici, prosječna plaća, inflacija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE