GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu

EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2022 / 16:54
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, CEIZ indeks je u ožujku 2022. zabilježio smanjenje vrijednosti od 1,1 indeksnog boda u odnosu na isti mjesec 2021. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio stagnaciju vrijednosti.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec, višu sezonski prilagođenu vrijednost u ožujku ove godine su ostvarile sve četiri komponente indeksa - indeks obujma industrijske proizvodnje, broj dolazaka turista, promet u trgovini na malo i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV), navode iz EIZ-a.

"Na osnovi kretanja vrijednost indeksa možemo procijeniti da će u prvom tromjesečju 2022. hrvatsko gospodarstvo rasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što znači da godišnja stopa rasta BDP-a u prvom tromjesečju nastavlja usporavanje koje se bilježi od trećeg tromjesečja 2021. godine", ističu analitičari EIZ-a.

Državni zavod za statistiku (DZS) bi prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda (BDP) za prvi kvartal ove godine trebao objaviti sutra, a prema podacima tog zavoda, BDP je uslijed oporavka gospodarstva od posljedica pandemije koronavirusa i rekordnog porasta u drugom lanjskom kvartalu za 16,5 posto na godišnoj razini, u trećem tromjesečju 2021. porastao za 15,8 posto, a u četvrtom za 9,7 posto.

Iz Ekonomskog instituta napominju da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da je treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Tagovi: CEIZ indeks, Ekonomski institut Zagreb, hrvatski BDP
PROČITAJ I OVO
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
SVE GORE
Svjetska banka: Raste jaz između bogatih i siromašnih zemalja
WASHINGTON - U više od polovice od 75 najsiromašnijih zemalja svijeta, unatoč njihovom važnom potencijalu u sirovinama i aktivnom mladom stanovništvu, BDP po glavi stanovnika u 2023./2024. raste sporije nego u bogatim zemljama, što povećava nejednakost - objavila je Svjetska banka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE