GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ sugerira rast BDP-a od 10,9 posto u 2021. godini

CEIZ sugerira rast BDP-a od 10,9 posto u 2021. godini
SNAŽAN RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.02.2022 / 15:49
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će godišnji rast BDP-a u cijeloj 2021. godini iznositi 10,9 posto, dok bi u četvrtom kvartalu BDP na godišnjoj razini trebao porasti 11,9 posto, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, CEIZ indeks je u prosincu 2021. ostvario povećanje vrijednosti od 4,75 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2020. godine, dok je u odnosu na prethodni mjesec zabilježio rast vrijednosti od 0,63 indeksna boda.

Promatrano po komponentama indeksa, u odnosu na prethodni mjesec, višu desezoniranu vrijednost u prosincu ostvarili su broj turističkih dolazaka, indeks obujma industrijske proizvodnje i volumen prometa u trgovini na malo, dok je prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost zabilježio smanjenje vrijednosti, izvijestio je EIZ.

Nadalje, kako su naveli analitičari tog instituta, prosječna vrijednost CEIZ indeksa u četvrtom tromjesečju 2021. u odnosu na treće tromjesečje bila je manja za 0,67 indeksnih bodova, što sugerira da se ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u četvrtom tromjesečju usporila u odnosu na treće tromjesečje.

Sudeći prema vrijednosti indeksa, u četvrtom tromjesečju 2021. bit će ostvaren rast BDP-a od 11,9 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2020. Kretanje vrijednosti CEIZ indeksa također sugerira da će godišnji rast BDP-a u čitavoj 2021. godini iznositi 10,9 posto, istaknuto je u EIZ-ovoj objavi.

Pritom, napomenuto je da je mjesečna procjena stope rasta BDP-a na temelju vrijednosti CEIZ indeksa indikativna i da je treba koristiti prvenstveno kao informaciju o tekućem stanju i smjeru kretanja poslovnog ciklusa u Republici Hrvatskoj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

CEIZ indeks je dostupan jedan do tri mjeseca prije objave podataka o tromjesečnom BDP-u, zbog čega nositelji ekonomskih politika i zainteresirana javnost mogu pravovremeno pratiti gospodarska kretanja, napomenuli su iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE