GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,8 posto u drugom kvartalu

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,8 posto u drugom kvartalu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2022 / 09:37
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Unatoč padu u svibnju za 4,9 bodova, kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, i to ponajviše zbog pozitivnih kretanja koje je taj indeks ostvario u travnju, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

Kako je objavio EIZ na svojoj internetskoj stranici, CEIZ indeks je u svibnju zabilježio smanjenje vrijednosti za 4,9 indeksnih bodova u odnosu na isti mjesec 2021. godine.

Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na travanj ove godine bila je blago umanjena za 0,36 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, veću desezoniranu vrijednost u svibnju, u odnosu na prethodni mjesec, zabilježile su tri od ukupno četiri komponente indeksa - promet u trgovini na malo, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV), pri čemu su se godišnje stope rasta kretale između 4,3 posto, koliko je u navedenom razdoblju porastao promet u trgovini na malo, pa do čak 202 posto, koliko je iznosio porast broja turističkih dolazaka, navode iz EIZ-a.

Indeks obujma industrijske proizvodnje zabilježio je smanjenje desezonirane vrijednosti u svibnju.

"Takvo kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. ubrzava u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ponajviše zbog pozitivnih kretanja koje je indeks ostvario u travnju ove godine. Na osnovi kretanja vrijednost indeksa možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2022. hrvatsko gospodarstvo rasti za 6,8 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", ističu iz EIZ-a.

Pritom napominju kako će zaključke o stanju poslovnog ciklusa u drugom tromjesečju ove godine moći s većim stupnjem pouzdanja donositi tek kada budu objavljene vrijednosti CEIZ indeksa za lipanj.

CEIZ indeks je koincidentni ekonomski indikator, odnosno mjesečni složeni indikator poslovnog ciklusa razvijen na EIZ-u, a svrha mu je pružiti pravovremenu informaciju o trenutnom stanju poslovnoga ciklusa, zbog čega se vrijednost CEIZ indeksa mijenja istovremeno s promjenama poslovnoga ciklusa.

Taj je indeks jednobrojčani pokazatelj poslovnog ciklusa koji sadrži informacije koje bi inače trebalo prikupljati analizom velikog broja različitih ekonomskih serija, a za razliku od vremenske serije tromjesečnog BDP-a, CEIZ indeks daje mjesečnu ocjenu stanja gospodarstva pružajući na taj način preciznije informacije o promjenama koje se odvijaju tijekom kraćeg vremenskoga razdoblja.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE