GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 5,7 posto u drugom kvartalu

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 5,7 posto u drugom kvartalu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Na osnovi tekućeg kretanja vrijednosti CEIZ indeksa, možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2022. hrvatsko gospodarstvo rasti za 5,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", objavio je EIZ na svojoj internetskoj stranici.

Kako je navedeno, CEIZ indeks je u lipnju zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,20 indeksnih bodova u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2022.

Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec smanjila se za 0,69 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, nešto nižu desezoniranu vrijednost u lipnju su, u odnosu na svibanj iste godine, zabilježile tri komponente indeksa - promet u trgovini na malo, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

S druge strane, indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje desezonirane vrijednosti u lipnju. No, sve četiri komponente su, međutim, u lipnju 2022. ostvarile povećanje svoje vrijednosti u odnosu na lipanj prethodne godine, napomenuli su iz EIZ-a.

Kako su istaknuli EIZ-ovi analitičari, opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. raste u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

No promatrano po pojedinim mjesecima drugog tromjesečja, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec značajno usporava. Ukoliko se ovaj trend nastavi i u trećem tromjesečju, rast BDP-a bi u tom tromjesečju mogao biti ili značajno usporen ili u potpunosti zaustavljen, procjenjuju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE