GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 5,7 posto u drugom kvartalu

CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 5,7 posto u drugom kvartalu
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.08.2022 / 15:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 5,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).

"Na osnovi tekućeg kretanja vrijednosti CEIZ indeksa, možemo procijeniti da će u drugom tromjesečju 2022. hrvatsko gospodarstvo rasti za 5,7 posto u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine", objavio je EIZ na svojoj internetskoj stranici.

Kako je navedeno, CEIZ indeks je u lipnju zabilježio smanjenje vrijednosti od 0,20 indeksnih bodova u odnosu na prosječnu vrijednost indeksa u prvom tromjesečju 2022.

Istovremeno, vrijednost indeksa u odnosu na prethodni mjesec smanjila se za 0,69 indeksnih bodova.

Promatrano po komponentama indeksa, nešto nižu desezoniranu vrijednost u lipnju su, u odnosu na svibanj iste godine, zabilježile tri komponente indeksa - promet u trgovini na malo, broj dolazaka turista i prihod državnog proračuna od poreza na dodanu vrijednost (PDV).

S druge strane, indeks obujma industrijske proizvodnje jedini je zabilježio povećanje desezonirane vrijednosti u lipnju. No, sve četiri komponente su, međutim, u lipnju 2022. ostvarile povećanje svoje vrijednosti u odnosu na lipanj prethodne godine, napomenuli su iz EIZ-a.

Kako su istaknuli EIZ-ovi analitičari, opisano kretanje indeksa sugerira da ekonomska aktivnost mjerena tromjesečnim stopama promjene BDP-a u drugom tromjesečju 2022. raste u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

No promatrano po pojedinim mjesecima drugog tromjesečja, zamjetno je da ekonomska aktivnost iz mjeseca u mjesec značajno usporava. Ukoliko se ovaj trend nastavi i u trećem tromjesečju, rast BDP-a bi u tom tromjesečju mogao biti ili značajno usporen ili u potpunosti zaustavljen, procjenjuju iz EIZ-a.

Tagovi: CEIZ indeks, hrvatski BDP, hrvatska ekonomija
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
GUVERNER
Vujčić: Ulazak u eurozonu bez utjecaja na inflaciju
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić izjavio je u petak da uvođenje eura, sukladno i očekivanjima, nije imalo značajan utjecaj na ukupni porast cijena.
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug Hrvatske 49 mlrd. eura
ANALIZA - Prema podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju listopada 2022. 49 mlrd. eura te se tako povećao za 430 mil. eura ili 0,9% u odnosu na rujan.
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
ROBNA RAZMJENA
Njemački izvozni rekord unatoč slaboj završnici 2022.
BERLIN - Unatoč globalnoj recesiji 2022. i slabom kraju godine, njemačko gospodarstvo izvezlo je robe i usluga u vrijednosti od 1,564 milijarde eura, oborivši rekord iz prethodne godine, objavio je u četvrtak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE