GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Problematičan američki odgovor na koronavirus glavni rizik za oporavak

Problematičan američki odgovor na koronavirus glavni rizik za oporavak
RIZICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.07.2020 / 09:39
Autor: SEEbiz / H / Reuters
NEW YORK - Tijekom desetljetne gospodarske ekspanzije SAD je vukao globalnu ekonomiju novcem od smanjenja poreza i državne potrošnje, ali sada je problematični američki odgovor na pandemiju koronavirusa glavni rizik za održivi globalni oporavak, piše Reuters u ponedjeljak.

U članku "Kad Amerika kihne, svijet uhvati prehladu - što se događa kada SAD ima teški COVID-19?", navodi se kako je Njemačka umnogome zbog diskutabilne američke borbe s Covidom 19 suočena s padom izvoza, a Kanada sa strepnjom gleda prema jugu, znajući da će se svaki daljnji udar na američki rast nesumnjivo preliti i na nju.

"Globalno, pred nama su teški mjeseci i godina, a posebno je zabrinjavajuće to što broj slučajeva COVID-a 19 još uvijek raste", kaže se u izvješću Međunarodnog monetarnog fonda o američkoj ekonomiji, koji kao jedan od rizika za gospodarski rast navodi moguće "socijalne nemire i siromaštvo".

"Velik dio američkog stanovništva mogao bi se suočiti sa značajnim pogoršanjem životnog standarda i značajnim ekonomskim teškoćama kroz nekoliko godina. To pak može dodatno oslabiti potražnju i pogoršati izglede za povratak rasta", kažu u MMF-u, a Reuters to ocjenjuje "kliničkim opisom tmurnog niza činjenica".

Naime, nakon što je američka vlada obećala otprilike tri bilijuna dolara za podršku gospodarstvu zbog ograničenja aktivnosti uvedenih za suzbijanje virusa u travnju i svibnju, bolest se sve više širi u Sjedinjenim Državama - više od 3,6 milijuna ljudi je zaraženo, a 140.000 je umrlo. Dnevni rast slučajeva udvostručio se na više od 70 000 od sredine svibnja, a i sedmodnevni prosjek broja umrlih, nakon što je kontinuirano padao od travnja do srpnja, se povećava.

Na američko gospodarstvo odnosi se oko četvrtine svjetskog bruto domaćeg proizvoda, podsjeća Reuters. Ističe da su, iako je velik dio toga povezan s uslugama, a velik dio izravnog utjecaja virusa vezan je za djelatnosti poput restorana koji imaju slabe veze s globalnom ekonomijom, te veze i dalje prisutne.

"Izgubljeni posao vodi do manje potrošnje i manjeg uvoza; slabi uvjeti poslovanja vode do manjeg ulaganja u opremu ili zalihe koje se često proizvode drugdje", navodi Reuters.

Podsjeća da je američki uvoz od početka godine do kraja svibnja smanjen na godišnjoj razini za više od 13 posto odnosno otprilike 176 milijardi USD.

U Njemačkoj, čije se mjere suzbijanja pandemije smatraju jednim od najučinkovitijih, izvoz u Sjedinjene Države u svibnju je pao za 36 posto u odnosu na prethodnu godinu. Analitičari ne vide veće izglede za poboljšanje, primjerice stoga što je američka prodaja automobila u lipnju za gotovo 24 posto manja nego godinu dana ranije.

"To je stvarno razočaravajuće", rekao je Gabriel Felbermayr, predsjednik Instituta za svjetsku ekonomiju u Kielu, u nedavnom intervjuu za radio mrežu Deutschlandfunk.

U Japanu se brzina oporavka smatra izravno povezanom s američkim uspjehom u zaustavljanju virusa.

"Oporavak Japana zaista će se odgoditi ako širenje koronavirusa u Sjedinjenim Državama ne bude zaustavljeno i izvoz u SAD iz raznih azijskih zemalja ne naraste", rekao je Hideo Kumano, bivši dužnosnik japanske središnje banke.

MMF je projicirao da će američki BDP ove godine pasti za 6,6 posto, u skladu s projekcijama mnogih analitičara.

Banka Kanade (BOC) je pesimističnija i predviđa da će američki BDP na godišnjem nivou pasti za 8,1 posto. To bi dodatno pogodilo Kanadu kojoj je SAD glavno izvozno tržište.

"Naglasio bih da postoji puno neizvjesnosti, a glavni izvor nesigurnosti je mutacija koronavirusa", rekao je guverner BOC-a Tiff Macklem.

Na južnoj granici Meksiko takođe bilježi rekordne dnevne brojeve novih slučajeva, a predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador upriličio je rizičan susret s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom ranije u srpnju, navodeći kao opravdanje pokušaj oživljavanja meksičke ekonomije, koja bi prema procjenama ove godine mogla pasti za više od deset posto.

Meksički predsjednik nada se da će novi trgovinski sporazum SAD-Meksiko-Kanada (USMCA), koji je stupio na snagu 1. srpnja, potaknuti poslovanje i ulaganja, ali i dalje raste pesimizam u pogledu perspektive rasta.

Tagovi: američka ekonomija, Hideo Kumano, koronavirus u SAD-u, Gabriel Felbermayr, njemački izvoz, Međunarodni monetarni fond, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
PROMJENE
Kina izgurala SAD s pozicije glavnog trgovinskog partnera Europske unije
BRUXELLES - Kina je u prva tri tromjesečja bila najveći trgovinski partner Europske unije, pretekavši Sjedinjene Države, što je posljedica epidemije covida-19 i naglog skoka kineske gospodarske aktivnosti.
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
TRŽIŠTE RADA
Nezaposlenost u EU u listopadu nepromijenjena; u Hrvatskoj blago smanjena
RIM - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na razini iz prethodnog mjeseca dok je u Hrvatskoj kliznula prema prosjeku Unije, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAHTJEVI
Glas poduzetnika traži hitno razrješenje Ćorića
ZAGREB - Udruga Glas poduzetnika smatra nedopustivim da je gospodin Ćorić još uvijek ministar gospodarstva.
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a
PDV
Ćorić: Kriza nije vrijeme za razgovor o smanjenju PDV-a

ZAGREB - Kriza nije razdoblje u kojemu bi trebalo razgovarati o smanjenju PDV-a, rekao je u srijedu ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić u emisiji Hrvatskog radija "A sada vlada".

Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
POMOĆ
Biden najavio pomoć Amerikancima pritisnutim krizom
WASHINGTON - Izabrani predsjednik Joe Biden je u utorak obećao pomoć svim Amerikancima pritisnutim gospodarskom krizom koju je njegova buduća ministrica financija nazvala "američkom tragedijom".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE