GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke

Primorac: Snižavanje PDV-a nije polučilo željene učinke
PDV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2022 / 16:31
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac rekao je u srijedu u Saboru da mjera snižavanja PDV-a na širok krug proizvoda nije polučila željeni učinak jer oni koji su trebali preuzeti dio tereta krize nisu podmetnuli leđa.

"Vlada je u nekoliko navrata snižavanjem stope PDV-a na širok krug proizvoda pokušala utjecati na snižavanje cijena, no ta mjera nije polučila do kraja željene učinke, ne zbog toga što je Vlada nešto pogrešno napravila, ona je pokazala dobru volju i odlučan potez, već zato jer oni koji su trebali preuzeti dio te krize, trgovci, proizvođači i svi ostali u nizu, čini se nisu podmetnuli svoja leđa”, kazao Primorac tijekom aktualnog prijepodneva na upit Borisa Lalovca (SDP).

Primorac naglašava da Vlada zato planira dodatni porez na dobit. Time će se po njegovim riječima identificirati slučajevi u kojima netko subvencije Vlade, namijenjene građanima da lakše podnesu udar inflacije, usmjerava prema ekstra profitima.

Ministar je dodao da će ekstra zarade Vlada potom redistribuirati građanima.

Ministrica turizma Nikolina Brnjac pohvalila se ovogodišnjim dobrim turističkim rezultatima, istaknuvši kako je vrijednost fiskaliziranih računa već sada pet milijardi kuna veća u odnosu na cijelu 2019., te da procjene HNB-a govore da će prihod od stranih turista iznositi 11,3 milijarde eura.

Ministar zdravstva Vili Beroš poručio je pak kako je potrebno dalje raditi na financijskoj održivosti i stabilnosti zdravstvenog sustava, navodeći kako je sanacija zdravstva u prošloj godini iznosila 6,7 milijardi kuna ali i da je ove godine situacija puno bolja.

"Dosad je sanacija bila 1,7 milijardi kuna a do kraja godine očekujem još određene iznose ali nikako ne u iznosima kao prošle godine", rekao je Beroš, odgovarajući na upit Danijela Spajića (DP) o tome koliki će biti deficit u zdravstvu.

Ministar zdravstva poručio je kako se nada da će se kao i dosad na nivou Vlade naći rješenja te da se nikada neće dogoditi nestašica lijekova ni da se nauštrb financijskih elemenata dostupnost i kvaliteta zdravstvene zaštite ne održavaju na čitavom našem teritoriju.

Katarina Peović (RF) pitanjem premijeru izazvala je ponovno reakciju HDZ-ovaca. Zanimalo ju je zašto ne razvrgne sporazume koji sadrže klauzulu o arbitraži i zbog kojih će Hrvatska izgubiti milijarde kuna, te ustvrdila da sve što su premijer i ministri danas rekli ide u prilog tezi o kvislinškoj stranci.

Premijer je odgovorio da je to što ona govori na tragu njezine proruske politike. "Vi ste među rijetkima koji niste glasali za Rezoluciju o Ukrajini, način na koji vi gledate na poziciju Hrvatske je da nas vratite u zatvorene autarkije", odgovorio joj je Plenković. Spočitnuo joj je i organiziranje prosvjeda pred HDZ-om, poput onog prije par tjedana na kojem su se okupili predstavnici radikalnih, paramilitarnih skupina.

Reagirali su HDZ-ovi Josip Đakić , Nada Murganić, Majda Burić i Nikola Mažar optuživši Peović da vrijeđa i poziva na nasilje.

Tagovi: mARKO pRIMORAC, SNIŽAVANJE pdv-A
PROČITAJ I OVO
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
RAST
Blago podignuta procjena europskog gospodarskog rasta; Hrvatska iznad prosjeka
ZAGREB - Gospodarstvo EU-a i eurozone poraslo je u trećem tromjesečju nešto snažnije no što su pokazivale dosadašnje procjene europskog statističkog ureda, a u Hrvatskoj rast je na godišnjoj razini bio znatno snažniji od europskog prosjeka.
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
STRATEŠKI
Furjan: Trebamo niže poreze, jeftiniju državu i fleksibilniji zakon o radu
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Mihael Furjan izjavio je u srijedu da su za konkuretnost hrvatskog gospodarstva i poduzetništva potrebni manji porezi, jeftinija država te fleksibilniji zakon o radu.
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom
PRITISCI
Covid ograničenja pritišću trgovinu Kine sa svijetom

PEKING - Kineski izvoz i uvoz u studenome su pali najviše od 2020. godine budući da stroga covid ograničenja još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije.

NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
OČEKIVANJA
NBS očekuje naglo snižavanje inflacije naredne godine
BEOGRAD – Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković iznela je danas na panelu „Da li je inflacija tranzitorna ili je došla da bi ostala?“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da je dve trećine iznosa inflacije u Srbiji posledica prelivanja svetskih cena energenata i hrane na naše tržište i da se naredne godine može očekivati njeno snižavanje.
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
NARUDŽBE
Njemačka industrija bilježi rast narudžbi u listopadu
BERLIN - Njemačka industrija je u listopadu, nakon dva mjeseca recesije, ponovno zabilježila rast narudžbi, objavio je u utorak Savezni ured za statistiku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE