GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Nema govora o haraču na gastarbajtere

Primorac: Nema govora o haraču na gastarbajtere
REAKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2022 / 13:40
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da nema govora o 'haraču' Porezne uprave na oporezivanje gastarbajtera, da je to proces u skladu s načelom oporezivanja svjetskog dohotka i razmjena informacija u tijelima članica EU-a i općenito.

"Porezna uprava neće nikome zavlačiti ruku u džep, ali postoje određeni mehanizmi koji se kontinuirano provode i to tako treba i promatrati, a naši građani mogu mirno živjeti", poručio je Primorac, odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća za euro.

Uputio je zainteresirane i da im na sva pitanja koja imaju o tome i pojedinim slučajevima, poput pomoraca, može detaljno objasniti Porezna uprava, kazavši da "u svakom slučaju to nije nikakva hajka niti harač, a zašto je to tako izašlo u novinama ne znam".

Na pitanje novinara o energetskoj krizi i kakve mjere sprema Vlada, ministar Primorac je kazao da se paket pomoći formira u skladu s proračunskim mogućnostima, dodajući da u proračunu postoji višak, ali ne veliki i pitanje je tko će što dobiti.

"Mi ćemo svakako reagirati, ali taj neki prostor koji nam je na raspolaganju nećemo ispucati odmah, nego da imamo i za kasnije", kazao je ministar.

Naglasio je i da se u krizi i aktualnoj situaciji mjere moraju provoditi ciljano jer bilo kakav državni intervencionizam utječe na inflaciju. Mjere treba donositi ciljano i da za to fiskalni prostor bude adekvatan, kazao je.

"Što se tiče fiskalnog prostora, ako utvrdimo do kraja godine da nije iskorišten, taj ćemo prostor iskoristiti i pred kraj godine rasporediti višak sredstava ako ih bude", dodao je, ali i istaknuo da neće biti dovoljno sredstava da se svima pomogne.

Kazao je i da cijene u tržišnoj ekonomiji neće moći ograničavati te da građani i sami moraju naći načine za uštede, a Vlada i Ministarstvo financija će pomagati skupinama koje su najugroženije.

Odgovorio je i na pitanje o mogućem smanjenju grijanja u školama, kazavši da se nada da neće nikome biti hladno, i da će se morati pomoći javnim institucijama da nastave aktivnosti, ali da ne bi unaprijed iznosio mjere jer to još sve moraju vidjeti.

Tagovi: Marko Primorac, Porezna uprava, prihodi gastarbajtera
PROČITAJ I OVO
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE