GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Primorac: Ne otežemo pregovore sa sindikatima oko povećanja plaća

Primorac: Ne otežemo pregovore sa sindikatima oko povećanja plaća
PREGOVORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.08.2022 / 12:59
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar financija Marko Primorac poručio je u ponedjeljak da vlada ne oteže s pregovorima sa sindikatima oko povećanja plaća te očekuje da će u najskorije vrijeme sjesti za stol, naglasivši da kod mjera pomoći prioritet moraju biti najugroženiji građani.

Na pitanje novinara kada će početi pregovori sa sindikatima, koji traže 10-postotno povećanje plaća, Primorac je na konferenciji za novinare rekao da je za razgovore otvoren, do njih za sada još nije došlo, rekavši i da ne može odgovoriti na pitanje hoće li dobiti navedeno povećanje.

"Ne bih volio da sindikati, Ministarstvo financija i vlada, uz dužno poštovanje vama, vode pregovore preko medija", izjavio je Primorac, dodajući da računa da će se sa sindikatima sjesti za stol u "najskorije vrijeme".

Rekao je i da vlada nije odbacila prijedlog povećanja plaća, svjesna je da će do toga morati doći i od toga se ne bježi.

U kontekstu i zahtjeva sindikata, Primorac se osvrnuo i na planirane mjere pomoći građanima, naglasivši važnost postojanja prioriteta, s obzirom da postoje osobe koje su socijalno ugrožene, primjerice umirovljenici s niskim mirovinama ili građani koji primaju minimalnu zajamčenu naknadu.

"U tehničko-operativnom smislu i proračunskom okviru, razmišlja se na koji način i koji dio mjera implementirati odmah, da dio toga bude već u rujnu i listopadu isplaćen", izjavio je Primorac, apostrofiravši da će dio mjera morati bio "prebačen" za razdoblje nakon rebalansa proračuna.

Stoga, poručio je da će se određen dio građana ipak morat strpiti neko vrijeme, "no ne predugo".

"Nije da otežemo s tim pregovorima kako bi trošak za državu bio što manji, nego je samo pitanje jedne više tehničke prirode, ali uvažavajući sve okolnosti odnosno mogućnosti koje su nam na raspolaganju", izjavio je Primorac.

Poručio je i da svi mogu u potpunosti biti sigurni da država u ovoj krizi neće profitirati, pa ako kojim slučajem joj određen dio sredstava i ostane zbog izvanrednih prihoda, prije svega poreznih, ona će na vrijeme biti preraspodijeljena, to jest bit će upućena prema skupinama koje su najugroženije.

"Ako smatrate da na neki način otežemo s određenim odlukama kako bi što više uštedjeli za proračun, to nije točno. Dakle, nećemo uštedjeti ništa. Sva sredstva koja eventualno budu ekstra prikupljena će biti raspodijeljena, ali ćemo naravno utvrditi određene prioritete i načine na koje ćemo ta sredstva raspodijeliti", istaknuo je ministar financija.

Primorac je rekao i da se s definiranjem prioritetnih mjera stiglo "praktički do kraja", zna se otprilike na koje skupine ljudi će se odnositi, a sada je još samo pitanje iznosa, načina isplate i intenziteta mjera, u smislu hoće li biti isplaćene odjednom ili u više rata.

Ponovio je i da se mjerama ne može pomoći svima, stoga je nužno utvrditi prioritete, u smislu pomoći najugroženijima.

Upitan može li trenutna situacija biti okidač za uvođenje poreza na ekstraprofit, Primorac je rekao da se i o tome razmišlja.

Tagovi: Marko Primorac, pregovori sa sindikatima, porez na ekstraprofit
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE