GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijevremeni izbori negativni za francuski kreditni rejting

Prijevremeni izbori negativni za francuski kreditni rejting
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.06.2024 / 16:43
Autor: SEEbiz
LONDON - Prijevremeni parlamentarni izbori negativno će utjecati na kreditni rejting Francuske, izvijestila je agencija Moody′s, upozorivši na rizike za konsolidaciju javnih financija.

„Potencijalna politička nestabilnost predstavlja kreditni rizik zbog izazovne fiskalne slike koju će nova vlada naslijediti", objašnjava agencija.

"Prijevremeni izbori pojačavaju rizike za proces fiskalne konsolidacije", objašnjavaju u Moody′su, dodajući da bi nova vlada mogla pokazati manju spremnost na konsolidaciju javnih financija.

Ako se pokazatelji javnog duga dodatno pogoršaju, Moody′s bi mogao izmijeniti prognozu za francuski kreditni rejting ′Aa2′ iz ′stabilne′ u ′negativnu i signalizirati moguće sniženje ocjene francuskih dužničkih papira.

Moody′s bi mogao usvojiti negativnu prognozu i u konačnici sniziti francuski kreditni rejting ako zaključi da će si Francuska u znatno manjoj mjeri moći priuštiti zaduživanje, prema pokazateljima poput udjela kamata u prihodima i u BDP-u, nego druge zemlje s istim kreditnim rejtingom, navode.

Francuski javni dug iskazan udjelom u BDP-u iznosi više od 110 posto i veći je nego u drugim zemljama sa sličnim rejtingom, napominje Moody′s, i raste gotovo kontinuirano od 70-ih godina prošlog stoljeća zbog dosljedno velikog strukturnog proračunskog deficita.

Tagovi: moodys, francuska, rejting, kreditni rejting
PROČITAJ I OVO
Slovenci ruše rekorde u ekonomski važnoj kategoriji
REKORDI
Slovenci ruše rekorde u ekonomski važnoj kategoriji
LJUBLJANA - Broj radno aktivnih u Sloveniji u travnju je ponovno porastao, dosegnuvši novi rekord. Na mjesečnoj razini porastao je za 0,2 posto, a na godišnjoj za 1,4 posto na 945.945 osoba.
Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju
CIJENE
Ugostitelji i hrana najveći krivci za i dalje previsoku inflaciju
ANALIZA - Državni zavod za statistiku jučer je objavio konačne podatke indeksa potrošačkih cijena za svibanj. Uz rast za skromnih 0,1% u odnosu na travanj, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 3,3%. Najskromniji je to porast na godišnjoj razini od rujna 2021.
Slovenija na ljestvici konkurentnosti izgubila još četiri mjesta
KONKURENTOST
Slovenija na ljestvici konkurentnosti izgubila još četiri mjesta
LJUBLJANA - Slovenija je pala za četiri mjesta na 46. mjesto globalne ljestvice konkurentnosti. Konkurentske prednosti Slovenije ostaju međunarodna trgovina, razina cijena, društveni okvir koji osigurava visoku razinu jednakosti i sigurnosti te obrazovanje.
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
PREGOVORI
I Španjolska želi pregovore s Kinom o carinama
MADRID - Španjolska je u ponedjeljak pozvala na pregovore s Kinom kako bi otklonila prijetnju carina na domaće proizvode, pridruživši se njemačkim dužnosnicima u pozivu na dijalog s Pekingom kako bi se zaustavila spirala trgovinskog rata.
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
USPORAVANJE
Inflacija u svibnju usporila na 3,3%
ZAGREB - Stopa inflacije u Hrvatskoj, mjerena potrošačkim cijenama, skliznula je u svibnju na 3,3 posto, s 3,7 posto mjesec dana prije, potvrdila je druga procjena Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljena u ponedjeljak
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE