GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura

Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 06:47
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko), a pet je bilo protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).


Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskoga financijskog dokumenta za 2023. godinu dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je očit opravak gradskih financija, kao i u svakodnevnim prihodima.

„U prvih smo deset mjeseci ostvarili 80 posto planiranog proračuna, što znači da smo ga dobro planirali“, rekao je Franković i, između ostaloga, najavio kako će rasti plaće u kulturnim ustanovama i dječjim vrtićima te izdaci za javne i privatne vrtiće.

„U idućoj godini planiramo 15 i pol milijuna eura prihoda od kulture i baštine, četiri milijuna eura od ugovorenih projekata EU, 600 tisuća eura od turističke pristojbe od kruzera, milijun eura od žičare za Srđ te milijun i pol eura od zaustavljanja autobusa pred gradskom jezgrom“, naveo je Franković i dodao kako će Dubrovnik biti prvi grad koji će od iduće godine omogućiti građanima glasovanje o proračunu preko sustava e-građanin, kao dio projekta participativnog budžetiranja.

Maro Kristić (Most) ocijenio je kako je proračun socijalan, ali nije razvojan te dodao kako kapitalni projekti ne smiju ovisiti o fondovima EU. Nezavisni Andro Vlahušić ustvrdio je kako bi boljom raspodjelom više sredstava od ulaznica za gradske zidine ostalo u proračunu, a manje Društvu prijatelja dubrovačke starine. Đuro Capor (SJG) amandmanom je zatražio smanjenje rashoda Ureda gradonačelnika za protokol i informiranje.

„Grad izdvaja 800 tisuća eura za informiranje građana u medijima. Po nama je važnija provedba Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Dubrovnik za zakup oglasnog prostora u medijima izdvaja oko četiri milijuna kuna, a Zagreb i Split po dva milijuna“, istaknuo je Capor, a gradonačelnik Franković odgovorio kako je Dubrovnik 'bio i bit će grad protokola'.

„To je tjedna inventura o radu gradske uprave i informacija za sugrađane“, ustvrdio je Franković.

Vladajući su odbili ukupno tri amandmana stranke Srđ je Grad, ali prihvatili šest amandmana SDP-a. Gradonačelnik Franković ocijenio ih je 'dobrim i korisnim', a odnose se na prijenos sjednica gradskog vijeća i na jeziku gluhonijemih, dispenzere u toaletima u školama za besplatne uloške, žensko poduzetništvo, veće nagrade za uspjehe djeci i mladima za nagrade, za mlade i nastavnike i izvrsne studente, sufinanciranje dva pokušaja potpomognute oplodnje i povećanje dar za novorođeno dijete.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko) i pet protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).

Tagovi: dubrovački proračun, Dubrovnik, Mato Franković, Mato Kristić, andro Vlahušić
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE