GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura

Prihvaćen dubrovački proračun za 2023. vrijedan 87,2 milijuna eura
PRORAČUN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.12.2022 / 06:47
Autor: SEEbiz / H
DUBROVNIK - Proračun grada Dubrovnika za 2023. godinu u iznosu od 87,2 milijuna eura izglasovan je u četvrtak većinom glasova na sjednici dubrovačkoga Gradskog vijeća.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko), a pet je bilo protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).


Predstavljajući prijedlog glavnoga gradskoga financijskog dokumenta za 2023. godinu dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako je očit opravak gradskih financija, kao i u svakodnevnim prihodima.

„U prvih smo deset mjeseci ostvarili 80 posto planiranog proračuna, što znači da smo ga dobro planirali“, rekao je Franković i, između ostaloga, najavio kako će rasti plaće u kulturnim ustanovama i dječjim vrtićima te izdaci za javne i privatne vrtiće.

„U idućoj godini planiramo 15 i pol milijuna eura prihoda od kulture i baštine, četiri milijuna eura od ugovorenih projekata EU, 600 tisuća eura od turističke pristojbe od kruzera, milijun eura od žičare za Srđ te milijun i pol eura od zaustavljanja autobusa pred gradskom jezgrom“, naveo je Franković i dodao kako će Dubrovnik biti prvi grad koji će od iduće godine omogućiti građanima glasovanje o proračunu preko sustava e-građanin, kao dio projekta participativnog budžetiranja.

Maro Kristić (Most) ocijenio je kako je proračun socijalan, ali nije razvojan te dodao kako kapitalni projekti ne smiju ovisiti o fondovima EU. Nezavisni Andro Vlahušić ustvrdio je kako bi boljom raspodjelom više sredstava od ulaznica za gradske zidine ostalo u proračunu, a manje Društvu prijatelja dubrovačke starine. Đuro Capor (SJG) amandmanom je zatražio smanjenje rashoda Ureda gradonačelnika za protokol i informiranje.

„Grad izdvaja 800 tisuća eura za informiranje građana u medijima. Po nama je važnija provedba Plana upravljanja povijesnom jezgrom. Dubrovnik za zakup oglasnog prostora u medijima izdvaja oko četiri milijuna kuna, a Zagreb i Split po dva milijuna“, istaknuo je Capor, a gradonačelnik Franković odgovorio kako je Dubrovnik 'bio i bit će grad protokola'.

„To je tjedna inventura o radu gradske uprave i informacija za sugrađane“, ustvrdio je Franković.

Vladajući su odbili ukupno tri amandmana stranke Srđ je Grad, ali prihvatili šest amandmana SDP-a. Gradonačelnik Franković ocijenio ih je 'dobrim i korisnim', a odnose se na prijenos sjednica gradskog vijeća i na jeziku gluhonijemih, dispenzere u toaletima u školama za besplatne uloške, žensko poduzetništvo, veće nagrade za uspjehe djeci i mladima za nagrade, za mlade i nastavnike i izvrsne studente, sufinanciranje dva pokušaja potpomognute oplodnje i povećanje dar za novorođeno dijete.

Proračun je prihvaćen uz dvanaest glasova za vladajuće koalicije (HDZ- DDS-DUSTRA-HSU-Hrast) i dva oporbena glasa SDP-a, te jednog suzdržanog vijećnika (KLGB Ivica Roko) i pet protiv (SJG, Most i nezavisni Andro Vlahušić).

Tagovi: dubrovački proračun, Dubrovnik, Mato Franković, Mato Kristić, andro Vlahušić
PROČITAJ I OVO
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?
INFLACIJA
Građani u čudu: Kakvo usporavanje inflacije?

ZAGREB - Prvih mjesec dana s eurom je prošlo, a najavljenih bijelih lista još nema. Građani su se na novu valutu već navikli, ali na nove cijene baš i ne.

Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
ANALITIČARI
Hanić: Odobrenje da kredite Rusima vraćamo u rubljama je dobro za Srbiju
BEOGRAD – To što je ruska vlada odobrila Srbiji da otplaćuje ruske kredite u rubljama, prema oceni profesora Beogradske bankarske akademije Hasana Hanića, dobro je za Srbiju.
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
TRŽIŠTE RADA
Njemački sindikati u strahu od jeftine balkanske radne snage
BERLIN - Njemačka Vlada planira udvostručenje broja ljudi iz zapadnobalkanskih zemalja koji će moći dobiti radnu vizu bez obzira na kvalifikaciju. Što to znači za tržište rada u Njemačkoj? Sindikati se boje jeftine radne snage.
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
POBOLJŠANJE
MMF poboljšao izglede i za kinesku ekonomiju
WASHINGTON - Očekuje se da će kinesko gospodarstvo doprinijeti četvrtini globalnog gospodarskog rasta ove godine, iako bi neizvjesnost oko Covida-19 i stanja u sektoru nekretnina mogli usporiti zamah, rekao je Međunarodni monetarni fond (MMF).
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u SAD-u najniža u 53 godine
WASHINGTON - Godišnja stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama pala je u siječnju za 0,1 postotni bod na 3,4 posto u odnosu na prosinac, što je najniža stopa u više od 50 godina, objavilo je danas Ministarstvo rada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE