GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prekinut trend pada broja osiguranika pri HZMO-u

Prekinut trend pada broja osiguranika pri HZMO-u
OSIGURANICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2021 / 09:26
Autor: RBA analize
ANALIZA - Nakon negativnog niza godišnjih stopa koji je bio prisutan od travnja prošle godine, posljednji podaci HZMO-a za ožujak zabilježili su prekid spomenutg trenda uz nastavak pozitivnih mjesečnih kretanja broja osiguranika.

Tako se broj osiguranih osoba pri HZMO-u u ožujku popeo na 1.546.937 osoba, što predstavlja rast od 0,7% ili 10.690 osoba u odnosu na veljači, dok je na godišnjoj razini zabilježen rast od 1,1% ili 17.032 osobe.

Promatrano prema NKD-u, broj osiguranika u kategoriji Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (koja sudjeluje sa udjelom od 5,9% u ukupnom broju osiguranika) najviše je pridonio ukupnom mjesečnom rastu, zabilježivši u ožujku rast po stopi od 2,9% odnosno 2.406 osoba. Navedena kretanja rezultat su popuštanja Vladinih mjera ugostiteljima, kojima je od početka ožujka djelomično omogućen rad. S druge strane, od djelatnosti koje su zabilježile pad na mjesečnoj razini, kategorija Javna uprava i obrana ostvarila je najznačajniji doprinos ublažavanju ukupnog rasta, zabilježivši pad od 0,3% odnosno 328 osoba (s udjelom od 7,9%). Od ostalih kategorija koje su tijekom ožujka u prosjeku sudjelovale s najvećim udjelom u ukupnom broju osiguranika, Prerađivačka industrija (15,7%) i Trgovina na veliko i malo (15,4%) zabilježile su obje mjesečni rast od 0,6%.

Promatrano u odnosu na ožujak prošle godine, među djelatnostima NKD-a koje su zabilježile najsnažniji godišnji rast ističe se kategorija Građevinarstvo, zabilježivši stopu rasta od 6,5% odnosno 7.657 osoba, čime je nastavljen rastući trend prisutan od listopada 2015. godine. S druge strane, ublažavanju godišnjeg rasta najviše je pridonijela kategorija Trgovina na veliko i malo kod koje je nastavljen trend godišnjeg pada dvanaesti mjesec zaredom, a u ožujku je iznosio 0,5% ili 1.113 osobe. Prerađivačka industrija također je nastavila negativna godišnja kretanja, zabilježivši blagi pad od 0,1% odnosno 262 osobe.

Početkom ožujka Ministarstvo rada i mirovinskog sustava predložilo je novi niz mjera s ciljem očuvanja radnih mjesta u najugroženijim djelatnostima i sektorima. Prva od navedenih mjera uključuje financiranje 100% troška neto minimalne plaće u naredna tri mjeseca, uz mogućnost produženja. Mjere za ožujak i travanj jednake su onima za siječanj i veljaču, 4.000 kuna po zaposlenom (bez kriterija o padu prihoda) bit će dostupno za one koji su prema odluci Stožera i dalje zatvoreni (pod uvjetom prijave na mirovinsko najkasnije do 30. studenog prošle godine), dok će oni koji su nakon popuštanja mjera otvoreni ali s ograničenjima, poput ugostitelja kojima je od početka ožujka dopušten rad samo na terasama, također biti dostupna subvencija, ali uz uvjet određenog pada prihoda. Uz navedeni splet mjera, očekujemo da će u godini pred nama snažnija negativna kretanja biti ublažena očekivanim početkom gospodarskog oporavka.

Tagovi: osiguranici pri HZMO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje, tržište rada, hrvatsko tržište rada, hrvatski turizam, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE