GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak

Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak
PRIJEDLOZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.10.2020 / 22:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija poslalo je u srijedu u javnu raspravu izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojima se želi povećati udjel lokalne uprave u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, dok će se udio za fiskalno izravnanje ukinuti, a 2 milijarde kuna lokalnoj upravi će se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Raspodjela prihoda od poreza na dohodak po važećem Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave je sljedeća: udio općine, odnosno grada iznosi 60 posto, udio županije 17 posto, udio za decentralizirane funkcije 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje 17 posto.

Najavljenim izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak, o kojima je 15. listopada završeno javno savjetovanje, predlaže se od početka iduće godine snižavanje poreznih stopa s 24 na 20 posto, odnosno s 36 na 30 posto. To će, pak, imati utjecaja na prihode proračuna općina, gradova i županija, pa stoga Ministarstvo predlaže izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave kako bi u konačnici sve izmjene imale neutralan učinak na njihove prihode.

Tako se predlaže da se pri raspodjeli prihoda od poreza na dohodak udio općine, odnosno grada povećava sa 60 na 74 posto, udio županije sa 17 na 20 posto, dok udio za decentralizirane funkcije ostaje 6 posto, a udio za fiskalno izravnanje od 17 posto se ukida iz raspodjele.

Umjesto udjela fiskalnog izravnanja koji se izdvaja iz poreza na dohodak, sredstva fiskalnog izravnanja osiguravala bi se u državnom proračunu. Za 2021. godinu taj bi iznos bio dvije milijarde kuna.

Donošenje ovih izmjena i dopuna predlaže se po hitnom postupku kako bi se efekti izmjene predloženih mjera mogli odraziti na proračune jedinica lokalne samouprave, obuhvaćenih ovim izmjenama i dopunama, odmah s početkom 2021. godine, navode iz Ministarstva.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić još je u rujnu, predlažući izmjene poreza na dohodak, istaknuo da država neće ostavljati lokalne jedinice bez adekvatnih mjera

"Porez na dohodak prihod je općina, gradova i županija i naš je pristup da nećemo okretati leđa i ostavljati lokalne jedinice bez adekvatnih mjera", rekao je tada Marić, najavivši da će predložiti povećanja udjela gradova, općina i županija u porezu na dohodak, kao i promjene kod fonda izravnanja, koji više neće puniti lokalne jedinice već država.

"Naime, fond izravnanja, koji "teži" oko 2 milijarde kuna, sada pune sve lokalne jedinice, a ta sredstva idu onima koji su gospodarski slabiji. Sada činimo sljedeće - taj fond se i dalje raspodjeljuje za gospodarski slabije općine, gradove i županije, ali ga neće više puniti svi, već državni proračun. Mi na sebe kao središnja država preuzimamo tu obvezu", objasnio je tada Marić, napomenuvši da se time u potpunosti neutralizira gubitak lokalnih jedinica zbog smanjenja stopa poreza na dohodak.

Javno savjetovanje otvoreno je do 11. studenoga.

Tagovi: Ministarstvo financija, Zakon o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE