GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.

Pravo stanje na tržištu rada vidjet će se tek početkom 2021.
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.09.2020 / 17:22
Autor: RBA analize
ANALIZA - Sukladno posljednjim podacima HZZ-a, krajem kolovoza na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje bilo je registrirano 151.368 nezaposlenih osoba.

U odnosu na srpanj, broj nezaposlenih blago je smanjen, za samo 65 osoba. Posljedica je to većeg broja izlazaka u evidenciju nezaposlenih od ulazaka iz evidencije, njih 12.427 u odnosu na 12.362. Na godišnjoj je razini peti mjesec zaredom nastavljen trend povećanja broja evidentiranih nezaposlenih osoba, po razmjerno visokoj stopi od 32,2%. Dakle, u odnosu na kolovoz prošle godine HZZ je evidentirao 36.870 nezaposlenih osoba više. Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini prisutan je od travnja ove godine, a posljedica je nepovoljnih gospodarskih kretanja uzrokovanih ekonomski zastojem i usporavanjem uslijed pandemije Covid-19. Od ukupnog broja nezaposlenih osoba u kolovozu, njih 88.831 (59%) kao završeni stupanj obrazovanja imalo je srednju školu.

Očekujemo da će stopa nezaposlenosti za kolovoz, koju će DZS objaviti sljedeći tjedan, ostati nepromijenjena u odnosu na srpanjskih 9,0%. Uzrok predviđenog kretanja stope nezaposlenosti je blagi pad broja nezaposlenih u kolovozu kod HZZ-a u kombinaciji s očekivanim sezonalnim kretanjima tijekom srpnja i kolovoza.

Od ukupnog broja izašlih iz evidencije nezaposlenih, njih 83,6% (10.384) evidenciju je napustilo temeljem „Zapošljavanja na temelju radnog odnosa i drugih poslovnih aktivnosti“, dok je preostalih 2.043 evidenciju napustilo radi razloga koji nisu vezani uz zapošljavanje, prvenstveno radi izlaza iz radne snage. S druge strane, od ukupnog broja novoprijavljenih nezaposlenih osoba (12.362), njih nešto više od 66% evidentirano je izravno iz radnog odnosa dok je udio osoba koje su prije evidentiranja bile ekonomski neaktivne iznosio nešto više od 20%.

U ukupnome broju nezaposlenih u kolovozu, 115.471 (ili 76,3%) osoba bile su nezaposlene manje od godinu dana, 26.255 osoba (ili 17,3%) bila je nezaposlena 1-3 godine, dok je 26,315 osoba (ili 17,4%) bila nezaposlena 3 ili više godina.

Iako je sezonski rast zaposlenih značajno izostao, jače priljeve u evidenciju nezaposlenih osoba sprječavaju Vladine izdašne mjere potpora za očuvanje radnih mjesta u djelatnostima pogođenim COVID-19. Prava slika na tržištu rada doći će s istekom Vladinim mjera koje su trenutno produžene do kraja godine. Dodatan nepovoljan utjecaj na kretanja na tržištu rada doći će i s povratkom sezonskih radnika u evidenciju nezaposlenih kada je moguće očekivati snažniji rast nezaposlenosti i pad zaposlenosti. Zrcalit će to sliku snažnog pada gospodarske aktivnosti, a osobito kod mikro i malih poduzetnika koji su trenutno najveći korisnici Vladinih potpora za zapošljavanje.

Tagovi: tržište rada, hrvatsko tržište rada, nezaposlenost
PROČITAJ I OVO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena
PORAZNO
Neravnopravnost: Na globalnom tržištu rada manje od polovine žena

NEW YORK - Manje od polovine žena globalno nalazi se na tržištu rada, što pokazuje da su se rodne razlike vrlo malo izmijenile posljednjih 25 godina, objavio je u utorak UN.

Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
POTPORE
Španjolska sprema šest milijardi eura potpore za tržište rada
MADRID - Španjolska vlada usvojila je u utorak prijedlog mjera potpore za oporavak tržišta rada od koronakrize, vrijedan 5,79 milijardi eura, objavila je glasnogovornica vlade.
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAPOSLENOST
U rujnu 3,6 posto manje zaposlenih na godišnjoj razini
ZAGREB - Krajem rujna u Hrvatskoj je bilo gotovo 1,53 milijuna zaposlenih osoba, što je za 0,4 posto manje nego u kolovozu, a 3,6 posto manje nego krajem lanjskog rujna, dok je stopa registrirane nezaposlenosti iznosila 8,8 posto, pokazuju u utorak objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
PREMIJER
Plenković: Dali smo novac privatnom sektoru, zato nemamo za veledrogerije
ZAGREB - Premijera Plenkovića su na presici novinari pitali kakvu poruku šalju građanima koje ovršuju dok u isto vrijeme država ne plaća svoje račune.
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZARADE
Prosječna plaća za kolovoz 6.723 kune
ZAGREB - Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u Hrvatskoj za kolovoz je iznosila 6.723 kune, što je realno 0,1 posto više u odnosu na srpanj, a u odnosu na lanjski kolovoz više za 3,1 posto, objavio je u utorak Državni zavod za statistiku (DZS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE