GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Veći rizik od inflacije nego od gospodarskog usporavanja

Powell: Veći rizik od inflacije nego od gospodarskog usporavanja
RIZIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2022 / 22:46
Autor: SEEbiz / Tanjug
WASHINGTON - Postoji rizik da će povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED) previše usporiti gospodarstvo, no veći rizik je trajna inflacija koja počinje podizati očekivanja javnosti vezana za daljnji rast cijena, rekao je predsjednik Fed-a Jerome rekao je danas Powell.

"Rizično je da zbog mnoštva šokova počnete prelaziti na režim veće inflacije, a naš je posao doslovno spriječiti i spriječiti da se to dogodi", rekao je Powell na godišnjoj konferenciji Europske središnje banke u Sintri. , Portugal, prenosi Reuters.

New York Times s istog događaja prenosi da je predsjednik Fed-a izjavio kako je neizvjesno hoće li se ikada vratiti silazni globalni pritisci, pod utjecajem kojih je rast cijena godinama bio spor i stabilan, ali je naglasio da je za Federalne rezerve SAD-a ključne za stabilizaciju cijena u novim poremećenim uvjetima u svijetu.

“Doživjeli smo razdoblje dezinflatornih utjecaja diljem svijeta. Od pandemije živimo u svijetu u kojem je gospodarstvo izloženo vrlo različitim utjecajima. Znamo to – a ono što ne znamo je hoćemo li se vratiti nečemu što više liči, ili barem malo nalik onome što smo imali prije”, rekao je Powell.

Kako inflacija u Sjedinjenim Državama raste najbržim tempom u četiri desetljeća, kreatori politike Fed-a ubrzali su povećanje ključnih kamatnih stopa u nastojanju da vrate rast cijena pod kontrolu, podižući referentnu stopu za četvrtinu postotnog boda u ožujku, za polovicu postotak u svibnju i za tri četvrtine posto u lipnju. Predstavnici Fed-a su naznačili da žele podići stope znatno iznad 3,0 posto do kraja godine sa sadašnjeg raspona od 1,5 do 1,75 posto.

Paulei je istaknuo da su "ponuda i potražnja trenutno u neravnoteži u mnogim dijelovima američkog gospodarstva", uključujući tržište rada, dodajući da je cilj podizanja ključnih kamatnih stopa "usporiti rast kako bi ponuda imala priliku sustići zaostatak".

Naglasio je, međutim, da je postizanje tog optimističnog ishoda postalo sve teže.

"Nemamo precizne alate", priznao je, ističući kako su ga "događaji u posljednjih nekoliko mjeseci učinili puno izazovnijim, posebno rat u Ukrajini, koji je uvelike pridonio rastućim inflatornim pritiscima".

“Postalo je teže, putevi su postali uži. Međutim, to je naš cilj", rekao je Powell o takozvanom "mekom" slijetanju, prema "New York Timesu".

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE