GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: SAD je možda u recesiji

Powell: SAD je možda u recesiji
RECESIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2020 / 16:50
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - SAD je možda u recesiji a tajming ponovnog pokretanja gospodarstva ovisit će o rezultatima u kontroli širenja koronavirusa, izjavio je u četvrtak čelnik središnje banke Jerome Powell.

"Mi nismo stručnjaci za pandemiju ... Skloni smo slušati stručnjake. Dr. Fauci rekao je otprilike da će rokove određivati virus i to mi se čini ispravno", rekao je Powell u jutarnjoj emisiji NBC Today.

Time se referirao na Anthonyja Faucija, čelnika Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti i člana radne skupine za koronavirus pri Bijeloj kući.

"Naš je prvi zadatak uspostaviti kontrolu nad širenjem virusa, tek tada možemo nastaviti gospodarsku aktivnost", naglasio je guverner.

"Što prije prebrodimo ovo razdoblje i uspostavimo kontrolu nad virusom, to će prije moći krenuti oporavak... Svjesni smo da će gospodarska aktivnost vjerojatno značajno pasti u drugom kvartalu, no mišljenja sam da mnogi, uključujući mene, očekuju da će se aktivnosti nastaviti i ponovno ojačati u drugoj polovini godine", kazao je Powell.

Njegove su riječi u suprotnosti s onima pojedinih savjetnika predsjednika Donalda Trumpa koji traže brže pokretanje gospodarstva.

Sam Trump izjavio je da želi da gospodarstvo do Uskrsa radi punom parom. Uskrs je za dva tjedna.

Guverner je poslao poruku i odabirom jutarnje emisije kada su mnogi Amerikanci pred televizorom i pozorno prate program, primjećuje Reuters.

Powell je po svemu sudeći želio pripremiti građane za loše ekonomske podatke u budućnosti i savjetovati im da ne žure s povratkom na posao.

Nastojao ih je umiriti i porukom da će središnja banka poduzeti "agresivne mjere" kako bi pomogla kompanijama i obiteljima.

Njegova najava loših ekonomskih podataka potvrđena je današnjim izvješćem ministarstva rada koje je pokazalo da je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlene zatražilo gotovo 3,3 milijuna Amerikanaca.

"To su najviše razine sezonski prilagođenih inicijalnih zahtjeva u povijesti sezonski prilagođenih serija. Prijašnja najviša razina od 695 tisuća zabilježena je 1982. godine", stoji u izvješću.

U tjednu prije toga zabilježene su 282 tisuće zahtjeva za isplatom naknada za nezaposlenost.

Tagovi: Jerome Powell, američka ekonomija, recesija, Federalne rezerve, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
GUVERNER
Vujčić: Inflacija do kraja godine na razini od dva posto
OPATIJA - Guverner HNB-a Boris Vujčić je na konferenciji u Opatiji iznio procjenu da će godišnja inflacija do kraja 2024. biti dva posto, a što se tiče prošlog razdoblja visoke inflacije, ističe da je Hrvatska zabilježila drugi najniži kumulativni porast cijena među usporedivim zemljama središnje i istočne Europe
Američka ekonomija usporila na početku godine
USPORAVANJE
Američka ekonomija usporila na početku godine
WASHINGTON - Američko gospodarstvo usporilo je u prvom kvartalu, odražavajući posustajanje osobne potrošnje, izvoza i državnih izdvajanja, pokazale su u četvrtak prve procjene ministarstva trgovine.
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
SIGNALI
Blago pogoršano raspoloženje njemačkih izvoznika u travnju
BERLIN - Raspoloženje među njemačkim izvoznicima blago se pogoršalo u travnju u odnosu na ožujak, pokazalo je najnovije istraživanje münchenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo.
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
SIGNALI
Poboljšano poslovno raspoloženje u Njemačkoj
BERLIN - Raspoloženje u njemačkom gospodarstvu blago se popravilo u travnju. Pokazatelj gospodarske klime, koji izračunava minhenski institut Ifo, porastao je sa sezonski prilagođenih ožujskih 87,9 bodova na 89,4 boda. To je treće uzastopno poboljšanje raspoloženja.
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAPOSLENOST
U Hrvatskoj milijun i 603 tisuće zaposlenih - prosjek 2023.
ZAGREB - U razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u Hrvatskoj je u prosjeku bilo zaposleno milijun i 603 tisuće osoba, nezaposleno njih 104 tisuće, pri čemu je u tom razdoblju stopa zaposlenosti za osobe od 15 do 64 godine iznosila 65,7 posto, a stopa anketne nezaposlenosti 6,2 posto, podaci su DZS-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE