GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell odbacio pozive Trumpa na promjenu monetarne politike

Powell odbacio pozive Trumpa na promjenu monetarne politike
ODBIJENICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.08.2018 / 09:08
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
WASHINGTON - Šef američkih Federalnih rezervi Jerome Powell odbacio je na savjetovanju guvernera središnjih banaka, ekonomista i biznismena u Jackson Holeu u saveznoj državi Wyoming zahtjeve za značajnijom promjenom monetarne politike SAD-a. 

Powell je, među ostalim, najavio nastavak postupnog rasta kamata i otklonio viđenja kako je američka ekonomija 'pregrijana' što, prema zastupnicima te tvrdnje, iziskuje smanjenje ponude novca.

- Ekonomija je jaka, inflacija je blizu našem cilju od dva posto godišnje, a većina ljudi koji traže posao uspijevaju ga i pronaći. Ako se nastavi snažan rast prihoda i ponude slobodnih radnih mjesta, projicirani postepeni rast kamatnih stopa vjerojatno će biti prikladan za podržati kontinuirani gospodarski rast – poručio je predsjednik FED-a na početku trodnevnog skupa u Jackson Holeu, na kojem su, među ostalim, predviđena izlaganje glavnog ekonomista britanske središnje banke Andyja Haldanea, potpredsjednice njemačke središnje banke Claudije M.Buch i guvernera središnje banke Kanade Stephena S.Poloza.

Federalne rezerve su u lipnju za 0,25 posto podigle svoju kamatnu stopu plasmana novca poslovnim bankama i ta se stopa sada kreće između 1,75 i dva posto. Iščitivajući Powellove poruke u Jackson Holeu, američki mediji procjenjuju da će do kraja godine FED u još dva navrata oprezno podignuti svoju kamatnu stopu, a na godinu još tri puta.

U ocjeni trenutnih kretanja u američkoj ekonomiji Federalne rezerve su, prema riječima Powella, utvrdile rizik pregrijanosti ekonomije zbog niskih kamatnih stopa, ali, ustvrdio je, i moguće slabljenje gospodarskog rasta zbog nepotrebnog smanjivanja ponude novca.

- Iako se inflacija nedavno približila stopi od dva posta koliko smo označili kao naš cilj, polazimo od toga da inflacija više ne djeluje tako snažno na odluke o korištenju gospodarskih resursa kao prije. Sve u svemu, procjenjujemo da ne postoje jasni pokazatelji povišenoga rizika od pregrijavanja ekonomije, što je dobra vijest – zaključio je Jerome Powell.

Neslaganje s aktualnom monetarnom politikom FED-a ovih dana izrazio je i američki predsjednik Donald Trump, izrazivši potrebu da FED više pomogne jačanju američke ekonomije. Trumpova administracija smatra da politika FED-a nije usklađena s poreznom politikom State Departmenta koja stimulira investicije i otvaranje novih radnih mjesta, dok za poteze FED-a u Bijeloj kući misle da su restriktivni.

Powell se, sudeći prema transkriptu njegova govora na skupu u Jackson Holeu koji je objavio organizator skupa središnja banka Kansas Cityja, nije izravno referirao na Trumpove prigovore.

Tagovi: Jerome Powell, Donald Trump, monetarna politika, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
NAJAVE
Marić: Nakon ove krize pokrećemo ubrzani razvoj gospodarstva
ZAGREB - "Ova je kriza pokazala kolika je važnost poljoprivrede i prehrambene industrije u osiguranju dostatnih potreba za naše stanovništvo."
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
MJERE
Analitičari: Vlada odmah mora donijeti mjere za razdoblje nakon epidemije
ZAGREB - Jurčić: Za koji mjesec Hrvatska će funkcionirati kao prosjačka država. Morat ćemo od drugih prositi novac, hranu, energiju, lijekove i ostalo.
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
POMOĆ
Više od 90 zemalja traži pomoć MMF-a
WASHINGTON - Više od 90 zemalja zatražilo je od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) izvanrednu financijsku pomoć zbog pandemije koronavirusa koja je dovela do ekonomske krize bez presedana, rekla je u petak čelnica MMF-a Kristalina Georgieva.
Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
TRŽIŠTE RADA
Američki poslodavci u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u ožujku zatvorili 701.000 radnih mjesta, izvijestila je u petak vlada, ističući da podaci odražavaju posljedice pandemije koronavirusa i mjera poduzetih kako bi se zaustavilo širenje zaraze.
EU odobrio obustavu naplate PDV-a i carina na uvoz medicinske opreme
PDV
EU odobrio obustavu naplate PDV-a i carina na uvoz medicinske opreme
BRUXELLES - Europska komisija prihvatila je u petak zahtjeve zemalja EU-a i Velike Britanije da se privremeno obustavi naplata PDV-a i carina na uvoz medicinskih uređaja i zaštitne opreme kako bi se poduprlo suzbijanje panedmije koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE