GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Powell: Kroćenje inflacije izazvat će stanovitu bol

Powell: Kroćenje inflacije izazvat će stanovitu bol
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 08:01
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell upozorio je u četvrtak da bi stavljanje pod kontrolu inflacije moglo uzrokovati određene ekonomske boli, ali to i dalje ostaje njegov glavni prioritet.

Powell je rekao da ne može obećati takozvano meko prizemljenje za gospodarstvo. Fed podiže kamatne stope kako bi smanjio povećanje cijena koje se približava najbržem tempu u više od 40 godina.

“Dakle, meko slijetanje je zapravo samo vraćanje na inflaciju od 2% uz održavanje snažnog tržišta rada. I prilično je izazovno to postići upravo sada, iz nekoliko razloga”, rekao je šef središnje banke u intervjuu za Marketplace.

Napomenuo je da će uz zategnuto tržište rada koje gura plaće prema gore, izbjegavanje recesije koja često slijedi nakon agresivnog pooštravanja politike biti izazov.

“Dakle, bit će izazovno, neće biti lako. Nitko ovdje ne misli da će biti lako”, rekao je. "Unatoč tome, mislimo da postoje putevi... kojima možemo doći."

Primjedbe su objavljene istog dana kada je Senat velikom većinom potvrdio Powella za drugi mandat, potez koji je uslijedio gotovo sedam mjeseci nakon što je predsjednik Joe Biden prvi put podnio nominaciju.

Na vrhu popisa njegovih prioriteta u drugom mandatu bit će kontrola inflacije cijena koja je u travnju iznosila 8,3% godišnje, što je samo više od 40-godišnjeg maksimuma objavljenog u ožujku.

Fed je prošlog tjedna odobrio povećanje kamatne stope za pola postotnog boda nakon povećanja za četvrtinu boda u ožujku. Tržišta očekuju da će Federalni odbor za otvoreno tržište, koji određuje stope, povećati još pola boda u lipnju i nastaviti povećavati referentne stope do kraja godine.

Sa svoje strane, Powell je rekao da razumije dodatnu bol koju više stope mogu uzrokovati, ali je rekao da Fed mora djelovati agresivno.

"Naš cilj je, naravno, vratiti inflaciju na 2% bez da gospodarstvo ode u recesiju, ili, da to tako kažem, uz i dalje prilično snažno tržište rada", rekao je. “To je ono što pokušavamo postići. Mislim da jedina stvar koju stvarno ne možemo učiniti jest ne vratiti stabilnost cijena. Ništa u ekonomiji ne funkcionira, ekonomija ne funkcionira nikome bez stabilnosti cijena.”

Powell se našao pod određenim kritikama zbog odgode Fed-a u podizanju stopa i zaustavljanju svog programa otkupa obveznica čak i kada je inflacija rasla. Štoviše, na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka prošlog tjedna iznio je primjedbe koje su protumačene kao poduzimanje agresivnijih koraka, poput povećanja od 75 baznih bodova, izvan stola.

On je u intervjuu za Marketplace rekao da "nije siguran koliko bi bilo razlike" da djelujemo brže, dodajući: "Napravili smo najbolje što smo mogli".

"Sada jasno vidimo sliku i odlučni smo upotrijebiti naše alate kako bismo se vratili na stabilnost cijena", rekao je Powell.

Tagovi: Jerome Powell, Federalne rezerve, kamatne stope, američke obveznice, inflacija
PROČITAJ I OVO
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
PAD
Ruski BDP pao četiri posto u drugom kvartalu
MOSKVA - Ruski bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se za četiri posto na godišnjoj razini u drugom tromjesečju ove godine, jer zapadne ekonomske sankcije utječu na rusko gospodarstvo, objavila je danas ruska agencija za statistiku Rosstat.
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
ZAJAM
Ukrajina dogovorila s MMF-om pet milijardi dolara zajma
KIJEV - Osiguravanje novog, pet milijardi dolara vrijednog zajma od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pomoći će uvjeriti i ostale ukrajinske kreditore da je makroekonomska situacija u toj ratom razorenoj zemlji pod kontrolom, izjavio je u petak glavni ekonomski savjetnik ukrajinskog premijera Vladimira Zelenskog.
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
PRITISCI
Britanska ekonomija pala u drugom kvartalu, inflacija uzima danak
LONDON - Ekonomija Ujedinjenog Kraljevstva smanjila se u drugom tromjesečju 2022. Rastući troškovi života sve ozbiljnije pogađaju ovu zemlju.
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
TRŽIŠTE RADA
Slovenija: Broj slobodnih radnih mjesta najviši od 2008.
LJUBLJANA - U Sloveniji je u drugom tromjesečju oglašeno gotovo 25.900 slobodnih radnih mjesta, što je šest posto više nego u prvom kvartalu.
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
KAMATNE STOPE
NBS podigla referentnu kamatu na 3,0%, zadržala prognozu BDP
BEOGRAD – Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da poveća referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena, na 3,0 posto i da ostane pri svojoj projekciji privrednog rasta za 2022. godinu u rasponu od 3,5 do 4,5 procenata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE