GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena

Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.06.2023 / 13:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.

"Povjerenstvo smatra da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, jer je omogućila snažne fiskalne poticaje kao odgovor na energentsku krizu, bez da je ugrozila srednjoročnu fiskalnu održivost, dok je snažan gospodarski oporavak odgovorno iskorišten za snažnu fiskalnu konsolidaciju", kaže se u priopćenju o zaključcima Povjerenstva za fiskalnu politiku.

Povjerenstvo je u utorak raspravljalo o godišnjem izvještaju o izvršenju proračuna za 2022. godinu koji je vlada usvojila 25. svibnja, te Programu stabilnosti za razdoblje 2024.-2026. usvojenom 27. travnja.

Ukupni prihodi državnog proračuna u 2022. godini ostvareni su u iznosu od 171,7 milijardi kuna te su u usporedbi s 2021. povećani za 11,5 posto.

Ukupni rashodi veći su za šest milijardi kuna ili 3,6 posto.

Povjerenstvo ocjenjuje da su s jedne strane, ostvarene referentne vrijednosti fiskalnih kriterija deficita ispod tri posto, a javnog duga ispod 60 posto BDP-a, odnosno potrebne razine njegovog smanjenja.

Naglašava da je i ubuduće nužno nastaviti voditi razboritu fiskalnu politiku i pridržavati se fiskalnih pravila kroz kontrolu rasta rashoda, uz istodobno poduzimanje ključnih reformi u javnom sektoru.

Upozorava da preventivni dio Pakta o stabilnosti i rastu zahtjeva sagledavanje javnih financija iz perspektive poslovnog ciklusa koji snažno utječe na kretanje strukturnog deficita.

Primjećuje da Vlada ni ove godine prilikom podnošenja godišnjeg izvještaja o izvršenju državnog proračuna za 2022. nije izradila prateći izvještaj o ostvarenju fiskalnih pravila, iako Program stabilnosti i Proljetni paket Europske komisije sadrže potrebne veličine za taj izračun.

Povjerenstvo za fiskalnu politiku je radno tijelo Hrvatskog sabora. Osnovna zadaća mu je pratiti primjenu fiskalnog pravila utvrđenog Zakonom o fiskalnoj odgovornosti. Sastoji se od predsjednika, koji je ujedno i predsjednik Odbora za financije i državni proračun Hrvatskoga sabora, i šest članova iz redova Državnog ureda za reviziju, Ekonomskog instituta Zagreb, Instituta za javne financije, Hrvatske narodne banke, ekonomskih fakulteta i pravnih fakulteta.

Tagovi: Povjerenstvo za fiskalnu politiku, fiskalna politika, državni proračun
PROČITAJ I OVO
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
SUKOBI
.Njemačkoj zbog električnih automobila ozbiljan trgovinski sukob s Kinom
BERLIN - Europska unija namjerava preispitati kineski izvoz elektroautomobila. To bi moglo dovesti do trgovinskog sukoba s Kinom, strahuje osobito njemačka autoindustrija. Koje bi posljedice to imalo?
Nagel: Inflacija je još uvijek previsoka
OCJENE
Nagel: Inflacija je još uvijek previsoka
BERLIN - Predsjednik njemačke središnje banke Joachim Nagel nije želio reći je li referentna kamatna stopa u eurozoni dosegla vrhunac nakon desetog povećanja. Ipak, navodi da je stopa inflacije još uvijek previsoka i da ju je najvažnije smanjiti.
Peti uzastopni mjesec realnog rasta prosječnih neto plaća
PLAĆE
Peti uzastopni mjesec realnog rasta prosječnih neto plaća
ANALIZA - Prema jučer objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku, u srpnju je na godišnjoj razini nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama.
Inflacija u Britaniji iznenađujuće pala na najnižoj razini u 18 mjeseci
CIJENE
Inflacija u Britaniji iznenađujuće pala na najnižoj razini u 18 mjeseci
LONDON - Godišnja stopa inflacije u Velikoj Britaniji dosegla je u kolovozu najnižu razinu u 18 mjeseci, objavio je danas britanski Ured za nacionalnu statistiku. Inflacija je iznosila 6,7 posto, dok je u srpnju iznosila 6,8 posto. Prema analitičarima, ovo bi moglo biti posljednje povećanje kamata Banke Engleske u nizu.
Bruto inozemni dug na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju svibnja 57,8 mlrd. eura što je smanjenje za 0,7% ili 0,4 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno povećanje za 7 mlrd. eura na godišnjoj razini (+13,8%) te 8,6 mlrd. eura ili 17,4% u odnosu na kraj 2022.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE