GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog

Povjerenje potrošača u SAD-u palo prvi put od studenog
PESIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.02.2024 / 19:35
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Povjerenje potrošača u Sjedinjenim državama smanjilo se u veljači.

Conference Boardov indeks povjerenja potrošača za veljaču zabilježio je prvi pad od studenog, "odražavajući stalnu neizvjesnost oko američkog gospodarstva", rekla je Dana Peterson, glavna ekonomistica Conference Boarda.

Indeks je u veljači zabilježio očitanje od 106,7, što je pad s revidirane razine od 110,9 u siječnju. Preliminarno očitanje u siječnju iznosilo je 114, što je najviša vrijednost ovog indikatora u dvije godine. Ekonomisti koje je anketirao Bloomberg očekivali su očitanje od 115 za veljaču.

Indeks očekivanja, koji mjeri kratkoročne izglede potrošača za prihode, poslovanje i uvjete na tržištu rada, pao je na 79,8 u veljači s revidiranih 81,5 u siječnju. Povijesno gledano, očitanje ispod 80 u toj kategoriji signalizira recesiju u nadolazećoj godini.

“Pad povjerenja bio je širok, utječući na sve dohodovne skupine osim kućanstava koja zarađuju manje od 15.000 dolara i onih koja zarađuju više od 125.000 dolara. Povjerenje se pogoršalo kod potrošača mlađih od 35 godina i onih od 55 i više godina, dok se malo popravilo kod onih u dobi od 35 do 54 godine", dodao je Peterson.

Naime, brige potrošača u veljači manje su se odnosile na to koliko plaćaju na benzinskoj crpki ili u trgovini, već su bile više usredotočene na nedavne naslove koji naglašavaju povećanje broja otpuštanja službenika i povećanu usredotočenost na nadolazeće predsjedničke izbore.

"Odgovori u veljači otkrili su da, iako je ukupna inflacija ostala glavna preokupacija potrošača, oni su sada malo manje zabrinuti zbog cijena hrane i plina, koje su se smanjile posljednjih mjeseci", rekao je Peterson. "Ali više su zabrinuti zbog situacije na tržištu rada i političkog okruženja u SAD-u."

Ispis u utorak također dolazi na kraju onoga što je bilo mješovita vreća ekonomskih podataka za početak godine.

Izvješća o Indeksu potrošačkih cijena (CPI) i Indeksu proizvođačkih cijena za siječanj ranije ovog mjeseca pokazala su da su cijene porasle više od očekivanog u prvom mjesecu godine i izazvala strahovanja da bi inflacija mogla biti oštrija nego što se prvobitno predviđalo. Izvješće o maloprodaji u siječnju također je razočaralo, budući da je potrošačka potrošnja pala više od očekivanog.

Tagovi: Povjerenje potrošača, potrošači, conference board
PROČITAJ I OVO
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
IZNENAĐENJE
Neočekivani rast njemačkog privatnog sektora
BERLIN - Privatni sektor u Njemačkoj doživio je neočekivani rast ovog mjeseca, koji je bio potaknut solidnim rastom u sektoru usluga.
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE