GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača oporavilo se u lipnju, ali je strah od nezaposlenosti u Francuskoj dosegnuo najvišu razinu u sedam godina, pokazuju istraživanja objavljena u petak.

Povjerenje francuskih potrošača oporavilo se u mjesecu na izmaku, iako je strah domaćinstava od nezaposlenosti i loših izgleda za gospodarstvo i dalje velik, pokazalo je istraživanje francuskog statističkog ureda INSEE.

Njegovo je istraživanje pokazalo da je indeks povjerenja potrošača u lipnju porastao za četiri boda u odnosu na svibanj, na 97 bodova.

Povjerenje potrošača oštro je palo nakon što je sredinom ožujka vlada zbog pandemije koronavirusa uvela mjere blokade među najstrožima u Europi. Počeli su ih ublažavati 11. svibnja.

U statističkom uredu navode da je zabrinutost domaćinstava u vezi s izgledima za gospodarstvo u idućih 12 mjeseci malo ublažena u odnosu na visoke razine u travnju i svibnju.

Strah od nezaposlenosti blago je pojačan, dosegnuvši najvišu razinu u sedam godina, prema indeksu statističkog ureda..

Vlada očekuje da će se drugo najveće gospodarstvo eurozone ove godine smanjiti 11 posto, dovodeći u pitanje 800 tisuća radnih mjesta.

Veći optimizam i među talijanskim potrošačima

Povjerenje talijanskih potrošača i poslovnih čelnika također je ojačalo u lipnju, pokazali su rezultati istraživanja statističkog ureda ISTAT-a.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača porastao je za 6,3 boda u odnosu na svibanj, dosegnuvši 100,6 bodova. Pritom su posebno snažno poboljšana očekivanja za gospodarstvo, iskazala u skoku podindeksa za 14,3 boda, na 87,2 boda.

Indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika porastao je za 8,2 boda, na 65,4 boda.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks poskočio 15,6 bodova, te u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 12,8 bodova.

Slijede maloprodaja i industrija s rastom indeksa za 11,1 odnosno 8,3 boda.

Italija i Francuska spadaju među europske zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

Tagovi: francuska ekonomija, eurozona, talijanska ekonomija, povjerenje potrošača, koronakriza
PROČITAJ I OVO
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
BOLJE PROGNOZE
MMF poboljšao prognoze hrvatskog rasta
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u ovoj godini za tri posto, snažnije no što su pokazivale procjene od prošle jeseni i višestruko jače od prosjeka eurozone, izračunao je Međunarodni monetarni fond (MMF) u redovnom proljetnom izvješću, objavljenom u utorak.
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
CIJENE
Druga procjena potvrdila: Inflacija u ožujku porasla 4,1%
ZAGREB - Potrošačke cijene u Hrvatskoj bile su u ožujku i 4,1 posto više u odnosu na isti lanjski mjesec, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
FASTER THAN EXPECTED
China economy grew 5.3% in the first quarter, beating expectations
BEIJING - China’s economy in the first quarter grew faster than expected, official data released Tuesday by China’s National Bureau of Statistics showed.
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
RAST
Kineska ekonomija porasla 5,3% u prvom kvartalu, nadmašivši očekivanja
PEKING - Kinesko gospodarstvo u prvom je tromjesečju raslo brže nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci koje je u utorak objavio kineski Nacionalni zavod za statistiku.
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
PAD
Hrvatska s najvećim mjesečnim padom industrijske proizvodnje u EU u veljači
ZAGREB - Hrvatska je u veljači bilježila najveći pad industrijske proizvodnje u EU na mjesečnoj razini, pokazalo je u ponedjeljak izvješće Eurostata, uz naznake stabilizacije u eurozoni i Uniji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE