GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju

Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača znatno poboljšano u lipnju
MALO OPTIMIZMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 16:16
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Povjerenje francuskih i talijanskih potrošača oporavilo se u lipnju, ali je strah od nezaposlenosti u Francuskoj dosegnuo najvišu razinu u sedam godina, pokazuju istraživanja objavljena u petak.

Povjerenje francuskih potrošača oporavilo se u mjesecu na izmaku, iako je strah domaćinstava od nezaposlenosti i loših izgleda za gospodarstvo i dalje velik, pokazalo je istraživanje francuskog statističkog ureda INSEE.

Njegovo je istraživanje pokazalo da je indeks povjerenja potrošača u lipnju porastao za četiri boda u odnosu na svibanj, na 97 bodova.

Povjerenje potrošača oštro je palo nakon što je sredinom ožujka vlada zbog pandemije koronavirusa uvela mjere blokade među najstrožima u Europi. Počeli su ih ublažavati 11. svibnja.

U statističkom uredu navode da je zabrinutost domaćinstava u vezi s izgledima za gospodarstvo u idućih 12 mjeseci malo ublažena u odnosu na visoke razine u travnju i svibnju.

Strah od nezaposlenosti blago je pojačan, dosegnuvši najvišu razinu u sedam godina, prema indeksu statističkog ureda..

Vlada očekuje da će se drugo najveće gospodarstvo eurozone ove godine smanjiti 11 posto, dovodeći u pitanje 800 tisuća radnih mjesta.

Veći optimizam i među talijanskim potrošačima

Povjerenje talijanskih potrošača i poslovnih čelnika također je ojačalo u lipnju, pokazali su rezultati istraživanja statističkog ureda ISTAT-a.

Indeks koji mjeri očekivanja potrošača porastao je za 6,3 boda u odnosu na svibanj, dosegnuvši 100,6 bodova. Pritom su posebno snažno poboljšana očekivanja za gospodarstvo, iskazala u skoku podindeksa za 14,3 boda, na 87,2 boda.

Indeks koji iskazuje očekivanja poslovnih čelnika porastao je za 8,2 boda, na 65,4 boda.

Najsnažnije su poboljšana očekivanja u građevinskom sektoru, čiji je indeks poskočio 15,6 bodova, te u uslužnom sektoru, iskazana u rastu indeksa za 12,8 bodova.

Slijede maloprodaja i industrija s rastom indeksa za 11,1 odnosno 8,3 boda.

Italija i Francuska spadaju među europske zemlje najteže pogođene pandemijom koronavirusa.

Tagovi: francuska ekonomija, eurozona, talijanska ekonomija, povjerenje potrošača, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE