GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj

Povijesno najniža stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 08:12
Autor: RBA analize
ANALIZA - Prema privremenim podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku, stopa registrirane nezaposlenosti spustila se u svibnju na 6,5%.

Najniža je to razina u novijoj hrvatskoj povijesti, odnosno od kada DZS prati podatke. Rezultat je to blagog povećanja aktivnog stanovništva (+0,6% u odnosu na travanj) uz izraženije smanjenje registriranih nezaposlenih osoba pri HZZ-u (7,6% mjesečno).

Na godišnjoj razini, u usporedbi s svibnjem 2021. registrirana stopa nezaposlenosti niža je za 1,7 postotnih bodova. Smanjenje stope nezaposlenosti odraz je snažnijeg pada broja nezaposlenih u odnosu na rast broja aktivnog stanovništva. Naime, uz nastavak pada broja nezaposlenih po dvoznamenkastim stopama (-20,4%) u svibnju, broj aktivnog stanovništva zabilježio je skromnu godišnju stopu rasta od 1,4%. I u usporedbi s svibnjem 2020. registrirana stopa nezaposlenosti bilježi pad od 3pb, dok je u odnosu na isto razdoblje pred krizne 2019. godine niža za 0,5 postotnih bodova.

Na navedena kretanja upućivali su i podaci OVI indeksa za svibanj koji bilježi godišnji rast već 15 mjeseci zaredom te upućuje kako trenutne razine potražnje za radom značajno nadmašuju potražnju u pretpandemijskom razdoblju. Prema navedenom pokazatelju potražnja za radom je za 43% veća u odnosu na svibanj 2021., ali i 25% posto veća u odnosu na pretpandemijski svibanj 2019. Očekivano, pozitivna kretanja rezultat su i priprema za nadolazeću turističku sezonu. Najtraženija zanimanja su prodavač, konobar i kuhar, a oko 16 posto oglasa je vezano uz sezonske poslove, što je iznad godišnjeg prosjeka.

Povoljna kretanja na tržištu rada očekujemo i u nastavku godine. Navedena kretanja bit će podržana solidnim gospodarskim oporavkom i kontinuiranom potražnjom za radnicima u određenim djelatnostima. Naša prognoza podržana je očekivanjima o uspješnoj turističkoj sezoni.

Tagovi: stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj, hrvatsko tržište rada
PROČITAJ I OVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZADOVOLJSTVO
Marić: Najava investicijskog rejtinga je šlag na torti
ZAGREB - Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu. Ministar financija Zdravko Marić povodom te objave održao je konferenciju za medije.
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
PREMIJER
Plenković: Moodysova najava potvrđuje važnost ulaska u eurozonu
ZAGREB - Najava agencije Moodys o dizanju kreditnog rejtinga Hrvatske potvrda je da će ulazak u eurozonu ojačati hrvatsko gospodarstvo i pomoći u kriznim vremenima, ocijenio je u subotu premijer Andrej Plenković.
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
SIGNALI
Moodys signalizirao podizanje rejtinga Hrvatske u investicijsku kategoriju
ZAGREB- Agencija Moodys objavila je da bi mogla podići kreditni rejting Hrvatske u investicijsku kategoriju nakon preporuke EU-a o ulasku u eurozonu.
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ZARADE
Realna plaća vrijedi sve manje, travanjski podaci izazivaju glavobolju
ANALIZA - Iako se dinamika rasta neto plaća zadržala na razinama iz ožujka, sve snažnija inflacija umanjuje njihovu realnu vrijednost.
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
PESIMIZAM
Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana u lipnju
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj pogoršana je u lipnju, odražavajući pesimistična očekivanja kompanija i lošije ocjene aktualnog poslovanja, pokazalo je u petak istraživanje ekonomskog instituta ifo.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE