GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povijesni pad prinosa na hrvatske obveznice

Povijesni pad prinosa na hrvatske obveznice
RAST REJTINGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.06.2019 / 08:28
Autor: SEEbiz / Zaba analize
ANALIZA - Podizanje hrvatskog kreditnog rejtinga pojeftinilo je hrvatsko zaduživanje proteklih tjedana.

Nakon što je na kraju pretprošlog tjedna Fitch - agencija za ocjenu kreditnog rejtinga - podigla dugoročni kreditni rejting Hrvatske s najviše podinvesticijske (“špekulativne”) razine 'BB plus' (s pozitivnim izgledima) na investicijsku razinu 'BBB-' (sa stabilnim izgledima) krivulja prinosa na inozemne hrvatske državne obveznice denominirane u euru prošlog se tjedna i drugi tjedan zaredom oštro spustila. 

Dugoročni prinosi u ta dva tjedna su pritom pali za četrdesetak baznih bodova, otprilike ravnomjerno raspodijelivši to obrušavanje u svakom tjednu. Prinos do dospijeća na „najdužu“ obveznicu (koja dospijeva u siječnju 2030. godine) zaključio je prošli tjedan na novojnajnižoj razini otkako je ta obveznica emitirana (u studenom 2017. godine): 1,26%. Time se u posljednja četiri mjeseca spustio za 1,1 postotni poen (pp), a u dosadašnjem dijelu ove godine za čak 1,5 pp! 

Za razliku od pretprošlog tjedna, u prošlom tjednu je pad hrvatskih prinosa išao „bez pomoći“ njemačke krivulje prinosa na državne obveznice. Potonja je, naime, prošlog tjedna stagnirala, nakon pada u pretprošlom tjednu.


Tagovi: hrvatske obveznice, kreditni rejting, Fitch Ratings
PROČITAJ I OVO
Hrvatsku ekonomiju čeka dramatičan pad u drugom kvartalu
CRNE PROGNOZE
Hrvatsku ekonomiju čeka dramatičan pad u drugom kvartalu
ZAGREB - Usporavanje hrvatskog gospodarstva u prvom ovogodišnjem tromjesečju bilo je bitno blaže nego u najvećem dijelu Europe i svijeta ali veći udar nas čeka u drugom kvartalu.
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
TREND
Šesti uzastopni mjesečni pad industrijske proizvodnje
ANALIZA - Prema podacima DZS-a, u travnju je i šesti mjesec za redom nastavljen godišnji pad obujma industrijske proizvodnje.
Katastrofalan pad trgovine na malo
UTEG
Katastrofalan pad trgovine na malo
ANALIZA - Kao posljedica potpunog zastoja cijelog niza gospodarskih aktivnosti i razdoblja karantene, prema posljednjim podacima DZS-a, promet u trgovini na malo travnju je zabilježio snažan mjesečni i godišnji pad.
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%
PAD
Slovenski BDP u prvom kvartalu pao 2,3%

LJUBLJANA - Slovenski bruto domaći proizvod (BDP) u prvom ovogodišnjem tromjesečju pao je 2,3 posto na godišnjoj razini, odnosno za 4,5 posto u odnosu na zadnje lanjsko tromjesečje, objavio je u petak slovenski statistički ured.

Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
OŠTAR PAD
Talijanski BDP mogao bi pasti do 13 posto
RIM - Talijansko gospodarstvo ove bi se godine zbog koronakrize moglo smanjiti do 13 posto, rekao je u petak guverner talijanske središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE