GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećava se trgovinska razmena između Srbije i BiH

Povećava se trgovinska razmena između Srbije i BiH
RAZMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.04.2018 / 21:50
Autor: SEEbiz / RTS
BEOGRAD - Na 21. Međunarodnom sajmu privrede koji se sledeće nedelje održava u Mostaru, Srbija je zemlja partner. Za srpsku privredu Bosna i Hercegovina je vodeće izvozno tržište sa našim znatnim suficitom u razmeni. Ekonomska saradnja dve zemlje napreduje, ocenjuju i privrednici i stručnjaci, ali ima mogućnosti za njeno unapređenje.

U toku sezone 27 tona prerađenog mleka u kiselo mlečne proizvode Kompanija iz Kukujevaca nadomak Šida izveze u Bosnu i Hercegovinu. Tako je već šest godina. Sajam je, kažu, prilika da se proširi asortiman proizvoda.

"Nama je interes da nađemo još jednog distibutera, da nađemo još jednog poslovnog partnera u BiH da bismo zatvorili kompletan segment naše proizvodnje", ističe preduzetnik Goran Bera ispred kompanije "Beokapra".

O novim investicijama na 30.000 kvadratnih metara u Mostaru će razgovarati privrednici iz čitavog regiona. Osim 67 kompanija, Srbija kao zemlja partner, predstaviće svoje kulturno-umetničke i turističke potencijale.

"To je ono što mi promovišemo, da li možemo neke dve-tri kompanija iz određene oblasti gde nismo konkurencija, a da smo možda kompatibilna da podstičemo, da zajednički ulažemo", navodi Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije.

U prethodne dve godine, u trgovanju sa BiH rastao je i uvoz i izvoz. U 2017. razmena je bila 1,7 milijardi evra, od toga 1,2 milijarde je srpski izvoz. Ekonomsku saradnju i dalje opterećuju necarinske barijere.

"Kada imate konkretne proizvode, koji podležu restriktivnim merama tipa fitosanitarne procedure, kontrole, koje često nisu usaglašene. Imamo problem i sa nerazvijenom infrastrukturom, pre svega putnom mrežom", ukazuje Nenad Đurđević.

"Mi mislimo da ima prostora za povećanjem naročito u sektoru hrane. Lakše je da se nađe u regionu poslovni partner nego da se krene sa novim grinfildom koji u našoj industriji mnogo dugo traje povrat novca", ističe Goran Bera.

Privredni sajam okuplja i lidere regiona. Iako su bilateralni sastanci već najavljeni, analitičari ne očekuju značajne rezultate.

"U BiH je sve podređeno parlamentarnim izborima koji će biti održani u oktobru tako da ne treba očekivati nikakva poboljšanje odnosa kako sa Srbijom tako i sa Hrvatsom. Zbog kapaciteta Predsedništva i drugih državnih organa BiH u ovom trenutku se ne može očekivati nikakav značajniji prodor ka rešavanju otvorenih problema", napominje Dragan Đukanović iz Centra za spoljnu politiku.

O njima na trilateralnom sastanku BiH, Hrvatske i Srbije u Mostaru lideri su diskutovali su pre samo mesec dana. I tada je rešenje pitanja granice dve zemlje odložio bošnjački član predsedništva BiH Bakir Izetbegović za sedam meseci, odnosno dok se ne održe izbori u BIH.

Tagovi: trgovinska razmena između Srbije i BiH, Goran Bera, Beokapra
PROČITAJ I OVO
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
DUG
Ukupan državni dug Crne Gore 3,66 milijardi eura
PODGORICA - Ukupan državni dug, bez depozita, na dan 30.6.2020. godine iznosio je 3,664 milijarde eura ili 79,54 odsto bruto domaćeg proizvoda.
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
MMF-SRBIJA
Onlajn misija MMF 5. oktobra u Srbiji
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda održaće virtuelne sastanke sa srpskim vlastima u periodu od 5. do 16. oktobra, na petom i poslednjem pregledu u okviru Instrumenta za koordinaciju politika, najavio je danas šef Kancelarije MMF - a u Srbiji Sebastijan Sosa.
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
PRORAČUN
Državne financije iduće godine poprilično ovise o povlačenju novca iz EU
ZAGREB - Uz gospodarski oporavak, presudan utjecaj na kretanje proračuna imat će povlačenje novca iz europskih fondova, uključujući i novi instrument Nove generacije, ne samo u idućoj godini, već tijekom cijelog projiciranog razdoblja do 2023. godine.
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
REJTING
Agencija Fitch zadržala kreditni rejting Srbije
BEOGRAD - Rejting agencija Fitch Ratings zadržala je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou od BB+, uz stabilne izglede za njegovo dalje povećanje, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima Srbije koji su zadržani i tokom pandemije virusa COVID-19, saopštila je u petak uveče Narodna banka Srbije (NBS).
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
POBOLJŠANJE
MMF: Izgledi za globalno gospodarstvo manje sumorni nego u lipnju
WASHINGTON - Izgledi za globalno gospodarstvo nisu tako sumorni kao što se procjenjivalo prije tri mjeseca, izjavio je dužnosnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukazujući na bolje od očekivanih pokazatelje iz razvijenih gospodarstava i Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE