GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja u maloprodaji u srpnju porasla više od 12 posto

Potrošnja u maloprodaji u srpnju porasla više od 12 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.08.2021 / 12:25
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u srpnju potrošnja u maloprodaji porasla šesti mjesec zaredom, i to za više od 12 posto, što ukazuje na daljnji oporavak potrošnje i cjelokupnog gospodarstva od koronakrize.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u ponedjeljak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u srpnju realno porasla za 2,2 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na srpanj prošle godine povećana za 12,8 posto.

To je šesti mjesec zaredom kako potrošnja raste na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

Pritom je u srpnju rast ubrzan u odnosu na lipanj, kada je potrošnja u maloprodaji porasla 10,9 posto na godišnjoj razini.

„Dvoznamenkaste realne godišnje stope rasta prometa u trgovini na malo nastavljene su i šesti mjesec za redom”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U srpnju je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima porastao za 12,8 posto, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, ojačao 9,1 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U prvih sedam mjeseci ove godine promet u trgovini na malo porastao je 12,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. U cijeloj 2020. godini pao je za 5,8 posto.

„Osim učinka baznog razdoblja, nastavak povoljnih kretanja rezultat je i kretanja u turizmu, umjereno pozitivnih trendova na tržištu rada, na što su ukazivali podaci o potrošačkom optimizmu koji su, unatoč blagom pogoršanju u odnosu na lipanj, nastavili rast na godišnjoj razini”, navode analitičari RBA.

Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

Prošloga je tjedna DZS objavio da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio rekordnih 16,1 posto na godišnjoj razini, što je bio njegov prvi rast nakon četiri kvartala pada.

„Podaci Porezne uprave za kolovoz iz sustava fiskalizacije upućuju na nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa rasta u maloprodaji, premašujući razine prije Covida, pri čemu oporavak na tržištu rada i rastuća očekivanja potrošača podržavaju očekivanja da će potrošnja kućanstava bit zamašnjak gospodarstvu i u drugoj polovici 2021. Rezultatima prometa u maloprodaji za kolovoz snažna će podrška doći i od turističke potrošnje, obzirom na izvrsne rezultate središnjeg djela turističke sezone”, zaključuju analitičari RBA.

Tagovi: maloprodaja, osobna potrošnja, trgovina, gorivo
PROČITAJ I OVO
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
MIROVINE
SUH: Zbog inflacije mirovine bi indeksacijom mogle rasti za 5,75 posto
ZAGREB - S obzirom na porast inflacije u Sindikatu umirovljenika Hrvatske (SUH) procjenjuju kako bi mirovine indeksacijom u rujnu za prvih šest mjeseci ove godine mogle porasti 5,75 posto, no traže i promjenu formule usklađivanja mirovina jer zbog nje pada realna vrijednost mirovina.
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
REAKCIJE
HUP: Odlično što BDP raste, ali...
ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u petak je u osvrtu na rast BDP-a u prvom tromjesečju istaknula da pozitivni pokazatelji bude optimizam za nastavak godine, ali da inflacija, značajno usporavanje rasta prometa od trgovine i pad industrijske proizvodnje pozivaju na oprez.
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
SNAŽAN RAST
Promet industrije 18,8 posto veći na godišnjoj razini
ZAGREB - Ukupni promet industrije u ožujku ove godine bio je 18,8 posto veći u odnosu na isti lanjski mjesec, a u odnosu na veljaču porastao je za 0,3 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
MALOPRODAJA
Potrošnja u Hrvatskoj u travnju skočila 5,7 posto
ZAGREB - U Hrvatskoj je u travnju potrošnja u maloprodaji porasla 5,7 posto na godišnjoj razini, ojačavši već 15. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, što ukazuje na nastavak rasta gospodarstva.
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
RAST
Hrvatski BDP u prvom kvartalu porastao 7 posto
ZAGREB – Hrvatsko gospodarstvo poraslo je i u prvom tromjesečju ove godine, četvrti kvartal zaredom, i to za 7 posto, što ukazuje na daljnji oporavak od koronakrize, no premda snažan, rast je sporiji nego u prethodnom kvartalu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE