GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto

Potrošnja u maloprodaji u 2021. porasla više od 12 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 13:02
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - U Hrvatskoj je u lanjskom prosincu potrošnja u maloprodaji porasla 11. mjesec zaredom, i to brže nego mjesec dana prije, pa je u cijeloj 2021. godini porasla više od 12 posto.

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u petak izvješće o prometu u trgovini na malo, a prema kalendarski prilagođenim podacima, potrošnja je u prosincu porasla 1,4 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na prosinac 2020. godine skočila 8,5 posto.

To je brži rast nego mjesec dana prije, kada je potrošnja porasla 5,2 posto na godišnjoj razini.

To „potvrđuje ubrzanje dinamike rasta dijelom zbog učinka baznog razdoblja, a dijelom zbog pojačane blagdanske potrošnje. S druge strane, snažnija stopa rasta obuzdana je ponovnim porastom neizvjesnosti koji nepovoljno utječe na raspoloženje i očekivanja potrošača”, ističu analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U prosincu je potrošnja porasla 11. mjesec zaredom na godišnjoj razini, nakon što je pod utjecajem koronakrize padala 11 mjeseci zaredom.

U prosincu je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,2 posto na godišnjoj razini, dok je promet od trgovine neprehrambenim proizvodima, osim trgovine motornim gorivima i mazivima, skočio 13,5 posto na godišnjoj razini, pokazuju podaci DZS-a.

U cijeloj prošloj godini promet u trgovini na malo porastao je 12,1 posto u odnosu na 2020. godinu, kada je pao 5,5 posto.

Nastavak oporavka od koronakrize

Nastavak snažnog rasta potrošnje ukazuje na daljnji oporavak gospodarstva od koronakrize.

U trećem tromjesečju prošle godine bruto domaći proizvod (BDP) skočio je za 15,8 posto na godišnjoj razini, nakon rekordnog rasta od 16,5 posto u drugom kvartalu, a rast je, sudeći po novim makroekonomskim pokazateljima, nastavljen i u četvrtom tromjesečju.

„Povoljna kretanja u maloprodaji tijekom 2021. rezultat su razmjerno povoljnih kretanja na tržištu rada, umjereno blagih epidemioloških mjera te očekivanja da će plaće tijekom 2022. nastaviti rasti”, navode analitičari RBA.

Ističu i da će u ovoj godini prevladavati pozitivni izgledi, iako će stopa rasta biti značajno skromnija u odnosu na 2021. godinu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, hrvatski turizam, eurozona, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
PAD
Hladan tuš: Američki BDP u prvom kvartalu pao 1,5 posto
WASHINGTON - Revidirani podaci američkog Ministarstva trgovine pokazali su da je realni bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a u prvom tromjesečju pao za 1,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
SIGNALI
EIZ: CEIZ indeks sugerira rast BDP-a od 6,7 posto u prvom kvartalu
ZAGREB - Kretanje CEIZ indeksa sugerira da će hrvatsko gospodarstvo u prvom ovogodišnjem tromjesečju porasti za 6,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, što je nastavak usporavanja godišnje stope rasta BDP-a, procjene su Ekonomskog instituta, Zagreb (EIZ).
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
NAJGORI
Beroš najgori u povlačenju europskog novca
ZAGREB - Od 5,1 milijardu kuna iz Fonda solidarnosti EU predviđenih za sanaciju zgrada nakon zagrebačkog potresa, do 30. travnja isplaćeno je nešto više od 400 milijuna kuna, odnosno osam posto od ukupne alokacije, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je u povlačenju novca najgore Ministarstvo zdravstva.
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug krajem siječnja 45,1 milijardu eura
ANALIZA - Snažan rast BDP-a tijekom 2021. rezultirao je izrazitim poboljšanjem relativnog pokazatelja bruto inozemne zaduženosti, koji je na kraju prosinca 2021. iznosio 78% BDP-a, što je za 1,9 postotnih bodova manje u usporedbi s krajem 2020.
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
REAKCIJE
Zaharova: Rusija pozdravlja prijedlog Kine o proširenju BRICS-a, ali....
MOSKVA - Ruska Federacija pozdravlja prijedlog Kine da proširi skupinu rastućih svjetskih gospodarstava poznatijih kao BRICS, ali smatra da je preuranjeno imenovati potencijalne kandidate za pridruživanje udruzi, rekla je glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE