GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošnja na hranu najveći generator rasta maloprodaje

Potrošnja na hranu najveći generator rasta maloprodaje
MALOPRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2023 / 13:29
Autor: SEEbiz
ANALIZA - U skladu s našim očekivanjima realan promet u trgovini na malo porastao je u siječnju na mjesečnoj i godišnjoj razini, prema posljednjim podacima DZS-a.

U usporedbi s prosincem ukupan sezonski i kalendarski prilagođeni promet od trgovine na malo bio je veći za realnih 0,3%, dok je u usporedbi s siječnjem 2022. kalendarski prilagođen promet realno porastao 1,1%. Uz nastavak dvoznamenkastih godišnjih stopa inflacije, nominalan rast bio je očekivano snažniji (15,7% godišnje odnosno 1% mjesečno).

Na mjesečnoj razini promet od trgovine na malo prehrambenim proizvodima porastao je za 0,9%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) porastao za 1,2%.

U usporedbi s siječnjem 2022. rast prometa od trgovine na malo za 9,9% ostvarili su poslovni subjekti kojima je pretežna djelatnost izvan trgovine na malo. Pritom je promet od trgovine na malo hranom, pićem i duhanskim proizvodima pao za 0,1%, dok je promet od trgovine na malo neprehrambenim proizvodima (osim trgovine motornim gorivima i mazivima) pao za 0,2%.

Prema izvornim indeksima, nominalan promet veći je za 15,4% u odnosu na siječanj 2022., a najveći doprinos imale su trgovačke struke Nespecijalizirane prodavaonice pretežno živežnim namirnicama, s porastom prometa od 13,6% i s utjecajem na ukupan indeks od 4,9%, Motorna goriva i maziva, s porastom prometa od 15,1% i s utjecajem na ukupan indeks prometa od 2,7% te Tekstil, odjevni predmeti, obuća i kožni proizvodi, s porastom prometa od 22,5% i s utjecajem na ukupan indeks od 1,6%.

Na povratak pozitivnim kretanjima upućuju i pokazatelji pouzdanja potrošača koji su u veljači zabilježili poboljšanje u odnosu na siječanj. Pozitiva realna promjena u siječnju rezultat je i blagog popuštanja inflatornih pritisaka koji su se u siječnju spustili na 12,7% godišnje. Istovremeno, razmjerno otporno tržište rada i štednja akumulirana iz prethodnih razdoblja ublažavaju prelijevanje većih negativnih učinaka. Iako u ovoj godini prevladavaju negativni ekonomski izgledi, na razini cijele 2023. godine očekujemo (skroman) pozitivan doprinos osobne potrošnje ukupnom gospodarskom rastu.

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, osobna potrošnja
PROČITAJ I OVO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE