GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačke cijene u SAD-u porasle najsnažnije u 13 godina

Potrošačke cijene u SAD-u porasle najsnažnije u 13 godina
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2021 / 17:15
Autor: SEEbiz
WASHINGTON - Potrošačke cijene u SAD-u porasle su u lipnju najsnažnije u 13 godina pod utjecajem ograničenja u opskrbi i poskupljenja usluga povezanih s putovanjima, pokazalo je u utorak izvješće ministarstva rada.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u lipnju za 0,9 posto u odnosu na svibanj, najsnažnije od lipnja 2008. godine. U svibnju uvećan je 0,6 posto.

U 12-mjesečnom razdoblju zaključno s lipnjem cijene su porasle 5,4 posto, najviše od kolovoza 2008. godine. U 12-mjesečnom razdoblju zaključno sa svibnjem bile su porasle 5,0 posto.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene hrane i energenata, cijene su u lipnju na godišnjoj razini porasle 4,5 posto, što je njihov najveći rast od studenoga 1991. U svibnju uvećane su 3,8 posto.

Rast cijena podupire snažna potražnja, potaknuta cijepljenjem protiv covida 19, niskim kamatnim stopama i vladinim potporama od gotovo 6.000 milijardi dolara od početka širenja koronavirusa u SAD-u u ožujku prošle godine, i problemi u lancima nabave.

U proteklim mjesecima glavni je pokretač inflacije bila globalna nestašica poluvodiča, koja je prisilila autokompanije da smanje proizvodnju, što je rezultiralo snažnim rastom cijena rabljenih automobila i kamiona. U lipnju poskočile su čak 10,5 posto u odnosu na prethodni mjesec.

Potpora rastu cijena bio je i oporavak potražnje za putovanjima i smještajem u hotelima i motelima, zahvaljujući ubrzanom cijepljenju Amerikanaca protiv covida 19.

Visoke stope inflacije odražavaju i nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini, a utjecaj tog faktora postupno će slabiti u idućim mjesecima.

Inflacija je u lipnju vjerojatno dosegnula vrhunac, ali trebala bi ostati povišena do kraja ove godine i u dijelu iduće budući da su cijene brojnih usluga povezanih s putovanjima još uvijek ispod pretpandemijskih razina, napominje Reuters.

Predsjednik središnje banke Jerome Powell u više je navrata naglašavao da će cijene rasti tek u ograničenom vremenskom razdoblju, predviđajući normalizaciju i prilagodbu lanaca nabave. Njegovo mišljenje dijeli i ministrica financija Janet Yellen, dodaje Reuters.

Tagovi: potrošačke cijene, inflacija, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
OČEKIVANJA
Rusija će ove godine rasti brže od svih ekonomija u razvoju
MOSKVA - Očekuje se da će rusko gospodarstvo ove godine rasti brže od svih naprednih gospodarstava, prema Međunarodnom monetarnom fondu.
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PROGNOZE
MMF zadržao prognozu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu
PODGORICA - Međunarodni monetarni fond (MMF) u najnovijim je prognozama zadržao procjenu ovogodišnjeg rasta crnogorskog gospodarstva od 3,7 posto.
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
RAST
Japanski izvoz porastao je više od očekivanog u ožujku
TOKIO - Izvoz iz Japana porastao je 7,3% na godišnjoj razini u ožujku, usporavajući u odnosu na rast od 7,8% zabilježen u veljači.
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
FED
Powell: Ove godine slabo napredujemo s inflacijom
WASHINGTON - Predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell rekao je da američko gospodarstvo, iako je inače snažno, nije doživjelo povratak inflacije na cilj središnje banke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE