GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad

Potrošačke cijene u EU blago porasle na kraju 2020.; u Hrvatskoj blagi pad
CIJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.01.2021 / 17:08
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Potrošačke cijene u Europskoj uniji blago su uvećane u prosincu 2020. godine u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, dok je Hrvatska blagim padom cijena pratila eurozonu, pokazalo je u srijedu izvješće Eurostata.

Na razini EU-a godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), iznosila je u prosincu 0,3 posto, nakon 0,2 posto u mjesecu ranije.

U prosincu 2019. godine iznosila je 1,6 posto.

U eurozoni cijene su u prosincu, četvrti mjesec zaredom, u usporedbi s istim mjesecom godine ranije bile niže za 0,3 posto, u skladu s preliminarnom procjenom Eurostata, objavljenom početkom siječnja.

U istom mjesecu godine ranije godišnja stopa inflacije iznosila je u 19-članom gospodarstvu 1,3 posto.

Najviše su na području primjene zajedničke europske valute i u prosincu pale cijene energenata, za 6,9 posto, a najviše je poskupjela svježa hrana, za 2,1 posto.

Hrvatska u društvu Italije, Luksemburga i Portugala

Ukupno je 13 zemalja EU-a u prosincu bilježilo pad cijena na godišnjoj razini, dvije više nego u studenome, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda.

Najviše su ponovno smanjene potrošačke cijene u Grčkoj, za 2,4 posto. Slijede Slovenija i Irska s padom cijena za 1,2 odnosno jedan posto.

Hrvatska je u prosincu bilježila niže potrošačke cijene, mjereno HICP-om, za 0,3 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije. U studenome cijene su stagnirale u usporedbi s istim mjesecom godine ranije, a u prosincu 2019. bile su više 1,3 posto.

Isti postotni pad cijena na kraju prošle godine bilježili su i Italija, Luksemburg i Portugal.

Pad cijena blaži od jedan posto imale su i Njemačka, Estonija, Španjolska, Cipar i Latvija. U Litvi su kliznule za 0,1 posto, dok je u Bugarskoj i Francuskoj razina cijena ostala nepromijenjena u usporedbi s prosincem 2019..

Poljska, Mađarska i Češka ponovo su pak bilježile najveći rast cijena među zemljama EU-a, za 3,4 odnosno 2,8 i 2,4 posto prema prosincu 2019.

Tagovi: potrošačke cijene, inflacija, Europska unija
PROČITAJ I OVO
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
TRŽIŠTE RADA
Stopa nezaposlenosti u EU stabilna u siječnju, u Hrvatskoj ispod europskog prosjeka
BRUXELLES - Stopa nezaposlenosti u Europskoj uniji i eurozoni u siječnju se zadržala na razini iz prethodnog mjeseca, a u Hrvatskoj je smanjena, kliznuvši ispod europskog prosjeka, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug u 2020. narastao za 35,3 milijarde kuna
ANALIZA - Javni dug Hrvatske po metodologiji ESA 2010 krajem studenoga 2020. godine dosegnuo je 327,8 milijardi kuna, što je 35,3 milijarde kuna više nego na kraju 2019. godine, dok je njegov udjel u BDP-u narastao na 88,6 posto, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB).
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
RECESIJA
Eurozona ponovo klizi prema recesiji
FRANKFURT - Gospodarstvo eurozone u veljači je ponovno smanjeno i klizi prema novoj recesiji zbog kontinuiranog pritiska koronaograničenja na uslužni sektor, ali direktori su optimistični, pokazalo je u srijedu izvješće londonske istraživačke tvrtke Markit.
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
PAD
OVI indeks: Potražnja za radom u veljači manja za 18 posto
ZAGREB - Indeks slobodnih radnih mjesta OVI za veljaču 2021. pokazuje da je potražnja za radom bila 18 posto manja nego u veljači prošle godine, što pokazuje da je tržište rada i dalje pod snažnim utjecajem covid-19 pandemije, objavio je u srijedu Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
FISKALNA PRAVILA
Članice EU moći će odstupati od fiskalnih pravila i 2022.
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u srijedu da bi odredba o odstupanju od fiskalnih pravila, koja je sada na snazi kako bi se zemljama članicama omogućilo da fiskalnim mjerama pomažu gospodarstvo u koronakrizi, trebala ostati na snazi i cijelu sljedeću godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE