GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potrošačka klima u eurozoni i EU u rujnu na najvišoj razini od početka pandemije

Potrošačka klima u eurozoni i EU u rujnu na najvišoj razini od početka pandemije
KLIMA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.09.2020 / 11:56
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Povjerenje potrošača u eurozoni i Europskoj uniji poboljšano je u rujnu, dosegnuvši najvišu razinu od ožujka kada se Europom počeo širiti koronavirus, pokazali su preliminarni podaci Europske komisije.

Preliminarni indeks povjerenja potrošača u eurozoni porastao je u rujnu na minus 13,9 bodova, s minus 14,7 bodova u kolovozu. Ekonomisti su očekivali da će ostati gotovo nepromijenjen, na minus 14,6 bodova.

To je njegova najviša razina od ožujka, mjeseca, mjeseca u kojem se koronavirus počeo širiti Europom, kad je iznosio minus 11,6 bodova.

Odgovarajući indeks za 27-člani EU u rujnu je na mjesečnoj razini porastao za 0,6 bodova, na minus 14,9 bodova. To je također njegova najviša razina od ožujka, kad se pandemija koronavirusa počela širiti Europom.

Konačne podatke EK će objaviti u sklopu redovnog mjesečnog izvješća o gospodarskoj klimi 29. rujna.

Stabilizirana potrošačka klima u Njemačkoj

Očekivanja njemačkih potrošača za listopad blago su poboljšana, unatoč rastu broja zaraženih i strahu od strožih ograničenja, pokazalo je u srijedu istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.

GfK-ov indeks očekivanja potrošača za listopad iznosio je minus 1,6 bodova, blago porastavši u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosio minus 1,7 bodova.

Unatoč rastu broja novozaraženih i pojačanoj bojazni da će ograničenja biti postrožena zbog pandemije, potrošačka se klima u Njemačkoj stabilizirala, izjavio je GfK-ov stručnjak za potrošače Rolf Burkl.

„O daljnjem kretanju stope zaraze i situaciji na tržištu rada ovisit će hoće li prošlomjesečno pogoršanje biti privremenog karaktera i hoće li se potrošačko raspoloženje oporaviti u idućim mjesecima”, ocijenio je Burkl.

Poboljšana su očekivanja potrošača u pogledu gospodarstva i primanja, ali je njihova sklonost kupnji smanjena, pokazalo je najnovije istraživanje.

Potrošači su ocijenili da se najveće gospodarstvo eurozone definitivno nalazi na putu oporavka, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa za 12,4 boda, na 24,1 bod.

Njihov optimizam u pogledu gospodarstva GfK pripisuje stabilnom stanju na tržišta rada i padu broja zaposlenih na skraćeno radno vrijeme.

Potrošači su optimističniji i u pogledu primanja, što se očituje u rastu odgovarajućeg indeksa za 3,3 boda, na 16,1 bod.

Indeks sklonosti potrošnji pao je pak za 5,3 boda, na 38,4 boda, čime je prekinut njegov rast u četiri mjeseca zaredom, pokazuje GfK-ovo istraživanje.

Tagovi: Potrošačka klima u eurozoni, Europska unija, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
SKUPŠTINA
Hrvatsko izaslanstvo na godišnjoj skupštini Svjetske banke i MMF-a o podršci oporavku
ZAGREB - Na virtualnoj godišnjoj skupštini Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) hrvatsko izaslanstvo razgovaralo je o daljnjoj podršci Svjetske banke u vezi oporavka i ublažavanja posljedica pandemije, a sa MMF-om o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj, priopćeno je u ponedjeljak iz Ministarstva financija.
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
EU FONDOVI
EK: Hrvatska na dnu prema isplati sredstava iz EU fondova
BRUXELLES - Hrvatska je tijekom proteklih sedam godina uspjela iskoristiti svih 10,7 milijardi eura koje joj je EU stavila na raspolaganje iz fondova, no krajnjim korisnicima projekata isplaćeno je dosad 39 posto tog iznosa čime je RH na posljednjem mjestu među 28 država.
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
CARINE
WTO idućeg tjedna planira odobriti europske carine na uvoz iz SAD-a
ŽENEVA - Europska unija trebala bi idućeg tjedna dobiti službeno odobrenje za nametanje carina na četiri milijarde dolara vrijedan uvoz iz SAD-a, kao odgovor na spor vezan uz subvencioniranje proizvođača zrakoplova Boeing, pokazao je u ponedjeljak dokument Svjetske trgovinske organizacije (WTO).
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
MIGRACIJE
OECD: Veliki pad migracija 2020. zbog pandemije
ŽENEVA - Broj izdanih boravišnih dozvola smanjio se za gotovo polovinu u prvih šest mjeseci, što je "bez presedana", navodi OECD u izvješću objavljenom u ponedjeljak i ocjenjuje da će međunarodne migracije biti "izrazito male" u 2020.
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
PORUKE
Lagarde: EU ne smije odgađati raspodjelu iz fonda oporavka
FRANKFURT - Europa ne smije odgađati raspodjelu 750 milijardi eura iz fonda za oporavak gospodarstva pogođenog pandemijom, a trebala bi raspravljati i o stvaranju trajnog fiskalnog alata za blok eurozone, izjavila je predsjednica Europske središnje banke (ECB) Christine Lagarde za Le Monde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE