GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.

Narudžbe industrijskih proizvoda porasle su u svibnju za blagih 0,1 posto u odnosu na travanj kada su prema revidiranim podacima bile smanjene za 1,8 posto, izvijestio je Destatis.

Inozemne narudžbe pritom su porasle 1,3 posto, potaknute 3,7-postotnim skokom potražnje iz trgovinskih partnera izvan eurozone. U travnju potražnja iz te skupine zemalja bila je potonula 3,3 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

Priljev narudžbi iz eurozone ponovno je smanjen u svibnju, iako nešto blaže nego u travnju.

Domaće narudžbe pale su za 1,5 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Unatoč stabilizaciji, u ministarstvu gospodarstva ne vide razloge za optimizam, ukazujući na kontinuiranu neizvjesnost povezanu s ratom u Ukrajini i prijetnju zamrzavanja ruskih isporuka plina.

U odnosu na prošlogodišnji svibanj potražnja je manja za 3,1 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Glavni ekonomist banke Hauck Aufhaeuser Lampe Alexander Krueger smatra da industriji ne nedostaju narudžbe, već intermedijarni proizvodi, poput računalnih čipova.

"Sve dok se ne osigura opskrba plinom i ne ublaže poremećaji u opskrbi, malo je vjerojatno da će se situacija poboljšati ", dodao je.

Prema institutu za ekonomska istraživanja Ifo, 75,7 posto trgovaca na malo nije primilo svu robu koju su naručili u lipnju i mnogi očekuju da će problemi s opskrbom potrajati do sredine 2023. godine.

"Problemi s opskrbom postali su kroničan problem za trgovce na malo", izjavio je ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Tagovi: Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE