GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju

Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilna u svibnju
STABILNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.07.2022 / 12:48
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima stabilizirala se u svibnju nakon tromjesečnog razdoblja pada, poduprta oporavkom narudžbi iz zemalja izvan eurozone, pokazali su u srijedu podaci statitističkog ureda.

Narudžbe industrijskih proizvoda porasle su u svibnju za blagih 0,1 posto u odnosu na travanj kada su prema revidiranim podacima bile smanjene za 1,8 posto, izvijestio je Destatis.

Inozemne narudžbe pritom su porasle 1,3 posto, potaknute 3,7-postotnim skokom potražnje iz trgovinskih partnera izvan eurozone. U travnju potražnja iz te skupine zemalja bila je potonula 3,3 posto, pokazuju Destatisovi podaci.

Priljev narudžbi iz eurozone ponovno je smanjen u svibnju, iako nešto blaže nego u travnju.

Domaće narudžbe pale su za 1,5 posto, nakon 0,5-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Unatoč stabilizaciji, u ministarstvu gospodarstva ne vide razloge za optimizam, ukazujući na kontinuiranu neizvjesnost povezanu s ratom u Ukrajini i prijetnju zamrzavanja ruskih isporuka plina.

U odnosu na prošlogodišnji svibanj potražnja je manja za 3,1 posto, pokazuju podaci statističkog ureda.

Glavni ekonomist banke Hauck Aufhaeuser Lampe Alexander Krueger smatra da industriji ne nedostaju narudžbe, već intermedijarni proizvodi, poput računalnih čipova.

"Sve dok se ne osigura opskrba plinom i ne ublaže poremećaji u opskrbi, malo je vjerojatno da će se situacija poboljšati ", dodao je.

Prema institutu za ekonomska istraživanja Ifo, 75,7 posto trgovaca na malo nije primilo svu robu koju su naručili u lipnju i mnogi očekuju da će problemi s opskrbom potrajati do sredine 2023. godine.

"Problemi s opskrbom postali su kroničan problem za trgovce na malo", izjavio je ekonomist Ifo-a Klaus Wohlrabe.

Tagovi: Potražnja za njemačkim industrijskim proizvodima, njemačka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ROBNA RAZMJENA
Izvoz u prvom polugodištu porastao 35,6 posto, a uvoz za 51,8 posto
ZAGREB - Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je nešto više od 90 milijarde kuna, što je 35,6 posto više u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, dok je uvoz porastao za 51,8 posto, na 152,5 milijardi kuna, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni u utorak.
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
GUBICI
Njemačka ekonomija zbog rata i skupih energenata na gubitku 260 mlrd eura
BERLIN - Njemačko gospodarstvo ostat će bez više od 260 milijardi eura dodane vrijednosti do 2030. godine uslijed rata u Ukrajini i visokih cijena energenata, što će posljedično negativno utjecati na tržište rada, navodi se u studiji Instituta za istraživanje zapošljavanja (IAB) objavljenoj u utorak.
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
UZLET
Nevjerojatan rast proizvođačkih cijena industrije
ANALIZA - Indeks proizvođačkih cijena za srpanj potvrdio je nastavak snažnih inflatornih pritisaka.
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
POTEZI
Što rade vlade kako bi olakšale krizu životnog standarda?
LONDON - Poremećaji globalnih opskrbnih lanaca uzrokovani pandemijom i učinci ruskog rata u Ukrajini uzrokovali su rast cijena energije, roba i osnovnih artikala te time potaknuli krizu životnog standarda - kako na taj problem odgovaraju vlade?
Švicarska ne strahuje od recesije
STABILNI
Švicarska ne strahuje od recesije
BERN - Švicarska ne očekuje ulazak u recesiju ove godine, uprkos globalnoj krizi izazvanoj ratom u Ukrajini te poremećaju u svjetskoj oprskbi energijom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE