GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje

Potražnja podupire oporavak njemačkog izvoza i proizvodnje
OPORAVAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.08.2020 / 12:38
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Izvozna potražnja poduprla je i u lipnju oporavak njemačke industrije od šoka koji su prouzročile mjere suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazali su podaci objavljeni u petak.

Njemačka industrijska proizvodnja porasla je u lipnju 8,9 posto u odnosu na prethodni mjesec, potaknuta dijelom i 14,9-postotnim povećanjem izvoza na mjesečnoj razini, najsnažnijim u gotovo 30 godina, pokazuju izvješća statističkog ureda Destatisa.

U svibnju proizvodnja je porasla 7,4 a izvoz devet posto u odnosu na prethodni mjesec, pokazujući naznake oporavka prvi puta od izbijanja pandemije.

Proizvodnja u automobilskom sektoru poskočila je u lipnju čak 54,7 posto u odnosu na svibanj, iako je njezin obujam još uvijek 20 posto niži nego u veljači, mjesecu prije izbijanja epidemije.

Opći oporavak izvoza prikriva velike razlike među pojedinim zemljama u različitim fazama pandemije.

Kina se prva našla na udaru epidemije, poduzevši drastične mjere kako bi suzbila zarazu. U lipnju je bilježila tek sporadične nove slučajeve, život i gospodarstvo gotovo su se normalizirali, što se očitovalo i u skoku uvoza iz Njemačke za 15,4 posto na godišnjoj razini.

SAD je pak u lipnju bilježio veliki broj novozaraženih a unatoč postupnom ublažavanju mjera suzbijanja epidemije potražnja za robom iz Njemačke bila je u lipnju 20,7 posto niža nego u istom mjesecu prošle godine, primjećuje Reuters.

Njemački uvoz također je snažno porastao u lipnju, za sedam posto na mjesečnoj razini, najsnažnije u deset godina.

Duboki tragovi

Unatoč snažnom skoku, i izvoz i uvoz bili su u lipnju prema sezonski i kalendarski prilagođenim podacima 16 odnosno 12,5 posto niži nego u veljači, mjesecu prije izbijanja pandemije.

Duboke tragove pandemije otkriva i usporedba s istim prošlogodišnjim mjesecom.

Tako je njemački izvoz u lipnju bio 9,4 posto a uvoz 10 posto manji nego u istom prošlogodišnjem mjesecu.

Njemačka je u lipnju bilježila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 15,6 milijardi eura. U veljači iznosio je 20,3 milijarde a u prošlogodišnjem lipnju 16,5 milijardi eura.

Ekonomisti upozoravaju da bi njemačko gospodarstvo u sljedećim mjesecima moglo posustati u nastojanjima da se vrati na pretkrizne razine.

"Drugim riječima, oporavak će u predstojećem razdoblju biti spor i neravnomjeran", smatra Claus Vistsen iz Pantheon Macroeconomicsa.

Tagovi: njemačka ekonomija, njemački izvoz, Njemačka, Ifo index
PROČITAJ I OVO
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
PREDVIĐANJA
MMF: Kina prestiže G7 kao pokretač globalnog gospodarskog rasta
WASHINGTON - Prema prognozi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), predviđa se da će Kina biti svjetski gospodarski prvak u sljedećih pet godina, s rastom većim od svih zemalja Grupe sedam (G7) zajedno, izvijestila je China Media Group (CMG), pozivajući se na Bloomberg.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE