GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu

Potporom za ožujak obuhvaćeno 38 posto zaposlenih u gospodarstvu
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2020 / 12:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Potpora za očuvanje radnih mjesta za ožujak je zatražena za gotovo 485 tisuća radnika, što je 38 posto svih zaposlenih u gospodarstvu, a poslovni subjekti koji su primili potpore čine 38 posto poslovnih prihoda svih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća, podaci su iz Fininfo analize.

U prvom krugu isplata potpora za očuvanje radnih mjesta, onih za mjesec ožujak, prijavilo se 83.955 poslovnih subjekata, koji zapošljavaju 484.992 radnika, a država je za ožujak ukupno isplatila 1,55 milijardi kuna potpora, navodi Ivan Oreški, autor Fininfo analize potpora za očuvanje radnih mjesta i djelatnosti koje su najviše pogođene ograničenjem poslovnih aktivnosti.

Inače, potpora po zaposlenom za ožujak iznosila je 3.250 kuna neto, uz pripadajuće poreze i doprinose, dok za travanj i svibanj iznosi 4.000 kuna neto.

Krajem ožujka, prema podacima DZS-a, ukupno je u Hrvatskoj zaposlenih bilo 1.515.174, dok nezaposlenih bilo 143.461, iz čega proizlazi da su se potpore za očuvanje radnih mjesta koristile za 32 posto svih zaposlenih u RH. No, nakon što se iz ukupnog broja zaposlenih izuzmu zaposleni u javnom sektoru, kojih je prema podacima Ministarstva uprave na kraju prošle godine bilo 232.087, dolazi se do podatka da je potpore koristilo 38 posto radnika zaposlenih u gospodarstvu, ističe se u analizi objavljenoj u ponedjeljak.

Po podacima Fininfo portala, sredinom svibnja ove godine bilo su aktivna 257.803 poslovna subjekta, a potpore su isplaćene na račune njih 83.955, što znači da je potpore zatražilo otprilike 33 posto "aktivnih" subjekata.

Budući da je postotak subjekata koji su primili potporu (33 posto) u odnosu na cjelokupno gospodarstvo, manji od postotka zaposlenih za koje su potpore primljene (38 posto) u odnosu na cjelokupno gospodarstvo, to ukazuje da su potpore primili pretežito subjekti koji su po broju zaposlenih u prosjeku veći od ostatka ekonomije, odnosno da su potpore potencijalno primili subjekti koji posluju u radno intenzivnim industrijama, navodi se u analizi.

Na važnost subjekata koji koriste potpore za očuvanje radnih mjesta, kaže se u Fininfo analizi, ukazuje i činjenica da korisnici potpora čine otprilike 38 posto poslovnih prihoda svih poslovnih subjekata koji su predali godišnja financijska izvješća odnosno ostvaruju ukupno 278,14 milijardi kuna poslovnih prihoda i zapošljavaju 45 posto svih radnika u subjektima koji su predali godišnja financijska izvješća.

Pritom iz Fininfo napominju kako se podaci o broju subjekata koji su predali financijske izvještaje odnosi na zadnje u potpunosti dostupne godišnje financijske izvještaje odnosno na 2018. godinu (za 2019. je rok za predaju izvještaja s kraja travnja produžen do kraja lipnja 2020.).

Od ukupnog broja subjekata koji su primili potpore (nešto manje od 84 tisuće) njih gotovo 43 tisuće predalo je godišnja financijska izvješća za 2018. godinu (obrti u velikoj većini nemaju obvezu predaje izvještaja, a izvješća za 2018. nisu mogla predati ni trgovačka društva osnovana u 2019. i početkom 2020. godini)

Najviše obrta i društava s ograničenom odgovornošću

Podaci prema pravnom obliku pokazuju da među subjektima koji su primili potporu za ožujak dominiraju obrti i društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), koji zajedno predstavljaju 82 posto subjekata koji su primili potpore.

Tako je gotovo 35 tisuća obrta tako je za 82,6 tisuća zaposlenih primilo gotovo 264 milijuna kuna potpora, dok su društva s ograničenom odgovornošću, njih nešto manje od 34 tisuće, primila potpore za 320 tisuća radnika, u iznosu od 1,03 milijarde kuna.

Osim njih, jedini veći pravni oblici po broju zaposlenih i broju subjekata su dionička društva (265 njih s 38,4 tisuće zaposlenih, potpore u iznosu od 124 milijuna) te jednostavna društva s ograničenom odgovornošću (gotovo 10,7 tisuća njih s 25,2 tisuće zaposlenih, potpore u ukupnom iznosu od gotovo 80 milijuna kuna), podaci su iz analize.

Najviši iznos potpora za ugostiteljstvo

Uzevši u obzir isplaćene potpore za ožujak, 11 djelatnosti (prema Nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti) najpogođenijih posljedicama koronavirusa su - priprema i usluživanje hrane i pića, trgovina na malo i veliko, smještaj, kopneni prijevoz i cjevovodni transport, specijalizirane građevinske djelatnosti, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda, proizvodnja prehrambenih proizvoda, gradnja zgrada, prerada drva i proizvoda od drva i pluta te trgovina motornim vozilima.

Subjektima koji posluju u tim djelatnostima isplaćeno je ukupno 867,47 milijuna kuna, odnosno 56 posto svih isplaćenih potpora za ožujak, dok je subjektima u preostalim djelatnostima isplaćeno 683,77 milijuna kuna, ili 44 posto isplaćenih potpora, pokazuje analiza.

Međutim, subjekti u ugostiteljstvu, odnosno djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića, iako prvi po iznosima dobivenih potpora za ožujak, nalaze se tek na osmom mjestu po ostvarenim prihodima u 2018. godini od navedenih 11 najpogođenijih djelatnosti.

Tagovi: Potpora za očuvanje radnih mjesta, Fininfo, ugostiteljstvo, turizam
PROČITAJ I OVO
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
UPOZORENJE
EK upozorava na povećanje nezaposlenosti među mladima tijekom pandemije
BRUXELLES - Europska komisija pozvala je u srijedu države članice EU-a da se borbe protiv nezaposlenosti među mladima koja je u zadnjih nekoliko mjeseci zbog pandemije koronavirusa poletjela u nebo.
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
NORMALIZACIJA
Stabilizacija aktivnosti u industriji eurozone u lipnju
LONDON - Industrija eurozone pokazala je lipnju jasne naznake stabilizacije zahvaljujući ublažavanju mjera suzbijanja pandemije koronavirusa, iako je veliki problem kontinuirano slaba potražnja, pokazalo je u srijedu izvješće londonske tvrtke Markit.
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji
POTPORA
Švedska središnja banka pojačala potporu ekonomiji

STOCKHOLM - Švedska središnja banka u srijedu je znatno podigla vrijednost programa kupnje imovine kako bi potaknula inflaciju i poduprla gospodarstvo u vrijeme koronakrize.

ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz
PROGNOZE
ILO: Oporavak tržišta rada od pandemije neće biti ni jednostavan ni brz

ZAGREB - Oporavak svjetskog tržišta rada u drugoj polovini godine krajnje je neizvjestan, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO), procijenivši da bi pandemija koronavirusa mogla odnijeti i do 340 milijuna radnih mjesta.

Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
UPOZORENJE
Glas poduzetnika: Slijedi val otkaza
ZAGREB - Poduzetnici su sa strepnjom i nadom iščekivali objavu Vlade RH o nastavku mjera za očuvanje radnih mjesta, a kada se to napokon dogodilo, dočekao ih je hladan tuš. Ne samo zato što je riječ o mjerama uz koje mnogi poduzetnici neće uspjeti preživjeti, nego i stoga što je ovo još jedno pogaženo obećanje Vlade RH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE