GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija

Postignut globalni dogovor o oporezivanju velikih kompanija
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.10.2021 / 09:02
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Više od 130 zemalja svijeta usuglasilo se u petak s izmjenama načina na koji će se oporezivati velike globalne kompanije, što uključuje 15 posto minimalnog korporativnog poreza u cilju sprečavanja multinacionalnih firmi da kriju profit u poreznim oazama.

Globalni sporazum označava prekretnicu u korporativnom oporezivanju. Velike kompanije plaćat će minimalno 15 posto poreza i bit će im teža utaja.

Pregovori su se vodili četiri godine, a imali su potporu američkog predsjednika Joea Bidena. Troškovi vezani uz pandemijsku krizu dali su posljednjih mjeseci dodatni zamah sporazumu.

“Uspostava, prvi put u povijesti, snažnog globalnog minimalnog poreza će konačno izjednačiti uvjete za američke radnike i porezne obveznike, zajedno s ostatkom svijeta”, rekao je Biden u priopćenju.

Sporazum je postignut između 136 država koje predstavljaju 90 posto svjetske ekonomije, objavila je Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koja je bila domaćin razgovora.

Četiri članice OECD-a – Kenija, Nigerija, Pakistan i Šri Lanka – nisu se pridružile sporazumu, prenosi Reuters.

OECD ističe da će minimalan porez donijeti prihod od oko 150 milijardi dolara.

Dogovor će spriječiti velike firme da bilježe dobit u zemljama s niskim porezima, poput Irske, bez obzira na to gdje se nalaze njihovi klijenti, što je pitanje koje je postalo sve hitnije s porastom “Big Tech” divova koji lako mogu poslovati preko granice.

“Danas smo napravili novi važan korak prema većoj poreznoj pravdi”, rekao je njemački ministar financija Olaf Scholz.

Analitičari navode da je današnji dogovor pokušaj da se kontroliraju načini na koji globalizacija i digitalizacija mijenjaju svjetsku ekonomiju.

Tagovi: oporezivanje globalnih kompanija
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE