GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu

Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano u listopadu
LOŠ TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2020 / 14:47
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Poslovno ozračje u Njemačkoj pogoršano je u listopadu prvi puta u šest mjeseci budući da poslovne čelnike sve više brine novi val zaraze covidom 19, objavio je u ponedjeljak ekonomski institut ifo.

Ifo-v indeks poslovnog ozračja skliznuo je na 92,7 bodova, s revidirana 93,2 boda u rujnu, pokazalo je izvješće njemačkog instituta.

“Kompanije su znatno skeptičnije u pogledu razvoja situacije u idućim mjesecima", zaključio je predsjednik Ifo-a Clemens Fuest.

"Njemačke kompanije sve više brine rast broja zaraženih", dodao je Fuest.

Njemačko gospodarstvo palo je 9,7 posto u razdoblju od travnja do lipnja, u jeku prvog vala pandemije, pogođeno naglim padom potrošnje kućanstava, investicija kompanije i trgovine, podsjeća Reuters.

Aktivnosti su se oporavile u trećem tromjesečju zahvaljujući ublaženim mjerama suzbijanja zaraze i vladinim paketima pomoći i poticaja bez presedana, no skok broja novooboljelih izaziva zabrinutost da bi aktivnosti ponovno mogle usporiti, napominju analitičari.

“Nakon snažnog trećeg kvartala u njemačkom gospodarstvu, izgledi za četvrto tromjesečje zasada nisu previše ružičasti”, ocijenio je Uwe Burkert, ekonomist u LBBW-u.

Vodeći njemački instituti za ekonomska istraživanja nedavno su procijenili da će pad gospodarstva u ovoj godini biti dublji a oporavak u idućoj slabiji nego što su bili predvidjeli proljetos.

Sada očekuju da će se gospodarstvo ove godine smanjiti oko 5,4 posto. U travnju očekivali su 4,2-postotni pad. U 2021. aktivnosti bi po novoj procjeni trebale porasti 4,7 posto. U travnju očekivali su 5,8-postotni rast.

U vladi pak očekuju blaži pad u 2020. nego što su do sada predviđali, rekao je u ponedjeljak Reutersu dobro upućen izvor. U jesenjim projekcijama koje će objaviti u srijedu prognozirat će 5,5-postotni pad aktivnosti u ovoj godini, a ne 5,8-postotni kao do sada.

Tagovi: njemačka ekonomija, Ifo institut, Clemens Fuest
PROČITAJ I OVO
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
SNIŽENE PROGNOZE
Ekonomski instituti značajno smanjili prognozu rasta njemačkog gospodarstva
BERLIN - Njemački bruto domaći proizvod (BDP) ove će godine porasti za samo 0,1 posto, najnovija je prognoza vodećih njemačkih ekonomskih instituta.
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
TRŽIŠTE RADA
AFP se raspisao o sve većem broju stranih radnika u Hrvatskoj
ZAGREB - Durga Phuyal se nadala da će početi novi život kad je sletjela u Hrvatsku, ali nepalska migrantica suočila se s teškom borbom da se prilagodi, piše u srijedu francuska novinska agencija Afp.
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
ARANŽMAN
NBS: MMF pozitivno o makroekonomskim rezultatima Srbije
BEOGRAD - Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) je na kraju posete povodom trećeg razmatranja rezultata sprovođenja dogovorenog ekonomskog programa u okviru stendbaj aranžmana ocenila da su dobri makroekonimski pokazatelji Srbije, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE