GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu

Poslovna klima u Njemačkoj blago poboljšana unatoč koronavirusu
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.02.2020 / 14:16
Autor: SEEbiz
BERLIN - Poslovna klima u Njemačkoj blago je poboljšana u veljači unatoč epidemiji koronavirusa, objavio je u ponedjeljak institut Ifo, upozorivši ipak da još nije moguće procijeniti prijetnju za najveće europsko gospodarstvo.

Indeks poslovne klime njemačkog instituta za ekonomska istraživanja Ifo u veljači je porastao na 96,1 bod, s naviše revidiranih 96 bodova u siječnju. Ekonomisti iz Reutersove ankete očekivali su pad na 95,3 boda.

"Čini se da njemačko gospodarstvo nije pogođeno razvojem situacije oko koronavirusa", rekao je predsjednik Ifoa Clemens Fuest u priopćenju, potvrdivši procjene rasta za prvi ovogodišnji kvartal od 0,2 posto.

Iz Ifoa ipak upozoravaju da izvješće ne odražava u potpunosti moguće posljedice koronavirusa u gospodarstvu, ističući da bi mogao naštetiti rastu ako poprimi pandemijske razmjere.

"Epidemija koronavirusa u Kini moguća je prijetnja njemačkom gospodarstvu koju trenutno nije lako procijeniti. Ako poprimi pandemijske razmjere, Njemačka bi kao izvoznica bila posebno pogođena", rekao je ekonomist Ifoa Klaus Wohlrabe.

Virus je dosada u Kini odnio gotovo 2.500 ljudskih života, zakočivši aktivnosti u drugom gospodarstvu svijeta, a u međuvremenu se proširio na 29 zemalja i područja diljem svijeta.

Njemačko gospodarstvo stagniralo je u četvrtom kvartalu 2019. zbog slabije osobne i državne potrošnje, što je iznova potaknulo strah od recesije.

Stagnacija je rezultat podulje recesije u proizvodnom sektoru koji pritišće pad izvoza, dok automobilski sektor pokušava prebroditi krizu prouzročenu skupim preusmjeravanjem na električna vozila.

Tračak nade ukazao se u rastu Ifovog podindeksa poslovne klime u njemačkoj industriji u veljači, treći mjesec zaredom, zahvaljujući boljim izgledima za narudžbe.

Industrijska proizvodnja u prošlogodišnjem je prosincu zabilježila najveći pad od recesijske 2009., pokazali su početkom mjeseca objavljeni podaci statističkog ureda.

Tagovi: Poslovna klima u Njemačkoj, koronavirus, Ifo institut
PROČITAJ I OVO
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%
OČEKIVANJA
Banka Slovenije očekuje pad BDP-a od 6 do 16%

LJUBLJANA - Slovenska središnja banka procjenjuje da bi zbog pandemije bolesti Covid-19 slovenski bruto domaći proizvod (BDP) mogao pasti na godišnjoj razini između 6 i 16 posto, čime bi negativni učinak pandemije bio mnogo veći nego što ga je imala globalna financijska kriza 2008. godine.

Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
MERE
Program ekonomskih mera Vlade Srbije za pomoć privredi
BEOGRAD - Mere važe samo za one koji su otpustili manje od deset odsto radnika, ne računajući zaposlene na ugovor kojima je istekao pa nije produžen, kao i za one koji su privremeno prekinuli poslovanje posle 15. marta.
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
PAD CIJENA
Inflacija u eurozoni snažno oslabila u ožujku
BRUXELLES - Godišnja inflacija u eurozoni pala je u ožujku ispod jedan posto zbog oštrog pada cijena energenata, pokazale su u utorak procjene europskog statističkog ureda Eurostata.
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
PODUZETNICI
Oreščanin: Vladine mjere pokazuju fundamentalno nepoznavanje hrvatskoga gospodarstva
ZAGREB - "Vlada mora shvatiti da je privatnicima prevelik rizik u ovim neizvjesnim okolnostima prihvatiti odgodu obveza."
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
PROCJENE
Plaće u Hong Kongu mogle bi pasti 20% do kraja godine
HONG KONG – Produbljuje se ekonomska kriza u gradu koja je započela sa prodemokratskim prosvjedima prošle godine, a eskalirala sa korona-virusom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE