GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna aktivnost u eurozoni u svibnju na najnižoj razini u tri mjeseca

Poslovna aktivnost u eurozoni u svibnju na najnižoj razini u tri mjeseca
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 19:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovna aktivnost u eurozoni ostala je prilično jaka tijekom svibnja unatoč blagom slabljenju u odnosu na travanj, no ponajviše zahvaljujući snažnom uslužnom sektoru koji dominira ovim gospodarskim blokom, dok je proizvodnja nastavila slabiti.

Kompozitni PMI pokazatelj S&P Globala, koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja gospodarstva, oslabio je u svibnju na najnižu tromjesečnu razinu od 53,3 s travanjskih 54,1 bodova.

Analitičari Reutersa očekivali su nešto blaži pad na 53,5 bodova.

Sektor usluga pao je na 55,9 bodova s godišnjeg rekorda iz travnja od 56,2 boda, ali je bio iznad konsenzusa od 55,6 bodova.

PMI za proizvodnju pao je na 44,6 s travanjskih 45,8 bodova, što je njegova najniža razina od svibnja 2020. kada je pandemija dovela do strogih karantina diljem svijeta. Analitičari okupljeni oko Reutersa očekivali su oporavak na 46,0 bodova.

Glavno obilježje poslovne aktivnosti u svibnju je još intenzivniji nastavak odstupanja između usluga i proizvodnje. To se najbolje vidi u novim poslovima, koji su još uvijek pod velikim pritiskom inflacije i viših troškova servisiranja duga stanovništva. Indeks novih radnih mjesta jedva se zadržao u zoni rasta (pad s 52,2 na 50,4 boda), ponajprije zahvaljujući uslužnom sektoru koji raste već peti mjesec zaredom i nadmašuje nova radna mjesta u proizvodnom sektoru intenzitetom neviđenim od 2008. godine.

Unatoč ovom usporavanju, uslužna poduzeća nastavila su povećavati zaposlenost po drugoj najbržoj stopi u prošloj godini, dok je zaposlenost u proizvodnom sektoru blago porasla. U cjelini gledano, indeks zaposlenosti iznosio je visokih 55,0 bodova, nešto ispod visoke travanjske brojke od 55,6 bodova.

Kad je riječ o inputima, kontinuirana normalizacija opskrbnih lanaca i niže cijene energije doveli su tvorničke troškove na najnižu razinu u sedam godina. Ovakav razvoj događaja omogućio je tvornicama da smanje proizvodne cijene po prvi put od rujna 2002. - indeks proizvodnih cijena pao je na 49,0 s travanjskih 51,6 bodova.

Ovo je vjerojatno najvažniji podatak za Europsku središnju banku (ECB) koja je, unatoč kontinuiranom trendu rasta kamatnih stopa, još daleko od spuštanja kamatne stope na ciljanu razinu od 2,0 posto.

Tagovi: poslovna aktivnost u eurozoni, eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
RAST
Snažan rast japanske ekonomije u prvom kvartalu
TOKYO - Japanska ekonomija porasla je 2,7% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju godine, šireći se dalje od ranijih procjena od 1,6% iz prošlog mjeseca, pokazali su vladini podaci u četvrtak.
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
OCJENE
Povjerenstvo: Fiskalna politika u 2022. je bila odgovorna i primjerena
ZAGREB - Povjerenstvo za fiskalnu politiku je u raspravi o vladinom godišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za 2022. godinu, ocijenilo da je fiskalna politika u 2022. godini bila odgovorna i primjerena, priopćilo je povjerenstvo u srijedu.
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
SARADNJA
Čadež: Region spreman da postane deo jedinstvenog EU tržišta
PRIĐTINA - Za kompanije sa Zapadnog Balkana je važno da nastave da sarađuju, rade na zajedničkim projektima i zajedno nastupaju na trećim tržištima, istakao je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i poručio da su ekonomije Zapadnog Balkana ispunile najvažnije standarde poslovanja i da su spremne da postanu deo jedinstvenog evropskog tržišta.
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju
IZVOZ
Loš podatak za Kinu, izvoz potonuo 7,5% u svibnju

PEKING - Kineski izvoz pao je u svibnju prvi put od veljače, pokazali su carinski podaci objavljeni u srijedu.
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
BOLJE PROGNOZE
Svjetska banka znatno podigla procjenu rasta hrvatskog gospodarstva u 2023.
ZAGREB - Hrvatsko gospodarstvo porast će u 2023. godini za 1,9 posto, prognozirala je u utorak Svjetska banka, više nego udvostručivši procjenu, dok bi eurozona zbog postrožene monetarne politike i cijena energije trebala balansirati na rubu stagnacije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE