GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslovna aktivnost u eurozoni u svibnju na najnižoj razini u tri mjeseca

Poslovna aktivnost u eurozoni u svibnju na najnižoj razini u tri mjeseca
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2023 / 19:07
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poslovna aktivnost u eurozoni ostala je prilično jaka tijekom svibnja unatoč blagom slabljenju u odnosu na travanj, no ponajviše zahvaljujući snažnom uslužnom sektoru koji dominira ovim gospodarskim blokom, dok je proizvodnja nastavila slabiti.

Kompozitni PMI pokazatelj S&P Globala, koji se smatra dobrim pokazateljem ukupnog ekonomskog zdravlja gospodarstva, oslabio je u svibnju na najnižu tromjesečnu razinu od 53,3 s travanjskih 54,1 bodova.

Analitičari Reutersa očekivali su nešto blaži pad na 53,5 bodova.

Sektor usluga pao je na 55,9 bodova s godišnjeg rekorda iz travnja od 56,2 boda, ali je bio iznad konsenzusa od 55,6 bodova.

PMI za proizvodnju pao je na 44,6 s travanjskih 45,8 bodova, što je njegova najniža razina od svibnja 2020. kada je pandemija dovela do strogih karantina diljem svijeta. Analitičari okupljeni oko Reutersa očekivali su oporavak na 46,0 bodova.

Glavno obilježje poslovne aktivnosti u svibnju je još intenzivniji nastavak odstupanja između usluga i proizvodnje. To se najbolje vidi u novim poslovima, koji su još uvijek pod velikim pritiskom inflacije i viših troškova servisiranja duga stanovništva. Indeks novih radnih mjesta jedva se zadržao u zoni rasta (pad s 52,2 na 50,4 boda), ponajprije zahvaljujući uslužnom sektoru koji raste već peti mjesec zaredom i nadmašuje nova radna mjesta u proizvodnom sektoru intenzitetom neviđenim od 2008. godine.

Unatoč ovom usporavanju, uslužna poduzeća nastavila su povećavati zaposlenost po drugoj najbržoj stopi u prošloj godini, dok je zaposlenost u proizvodnom sektoru blago porasla. U cjelini gledano, indeks zaposlenosti iznosio je visokih 55,0 bodova, nešto ispod visoke travanjske brojke od 55,6 bodova.

Kad je riječ o inputima, kontinuirana normalizacija opskrbnih lanaca i niže cijene energije doveli su tvorničke troškove na najnižu razinu u sedam godina. Ovakav razvoj događaja omogućio je tvornicama da smanje proizvodne cijene po prvi put od rujna 2002. - indeks proizvodnih cijena pao je na 49,0 s travanjskih 51,6 bodova.

Ovo je vjerojatno najvažniji podatak za Europsku središnju banku (ECB) koja je, unatoč kontinuiranom trendu rasta kamatnih stopa, još daleko od spuštanja kamatne stope na ciljanu razinu od 2,0 posto.

Tagovi: poslovna aktivnost u eurozoni, eurozona, ekonomija eurozone
PROČITAJ I OVO
Financijska imovina hrvatskih kućanstava premašila 90 milijardi eura
RAST
Financijska imovina hrvatskih kućanstava premašila 90 milijardi eura
ZAGREB - Ukupna financijska imovina kućanstava na kraju prvog tromjesečja 2024. iznosila je 90,3 milijarde eura, čime je u razdoblju od godine dana porasla za 6,2 milijarde eura ili 7,4 posto, a za 1,5 posto u odnosu na kraj prethodnog tromjesečja, objavila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB).
Rekordno niska nezaposlenost u Hrvatskoj u lipnju
TRŽIŠTE RADA
Rekordno niska nezaposlenost u Hrvatskoj u lipnju
ZAGREB - U Hrvatskoj je krajem lipnja bila registrirana 84.841 nezaposlena osoba, pokazuju podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.
Inflacija u Mađarskoj u lipnju 3,7%.
CIJENE
Inflacija u Mađarskoj u lipnju 3,7%.
BUDIMPEŠTA - Potrošačke cijene u Mađarskoj u lipnju 2024. u prosjeku su bile 3,7 posto više nego godinu dana ranije, pokazuju podaci Središnjeg statističkog ureda (KSH).
Kineski uvoz neočekivano pao u lipnju, ali je izvoz nadmašio predviđanja
ROBNA RAZMJENA
Kineski uvoz neočekivano pao u lipnju, ali je izvoz nadmašio predviđanja
PEKING - Kineski uvoz pao je u lipnju, iznevjerivši očekivanja o blagom rastu, dok je izvoz porastao više od očekivanog, pokazali su carinski podaci objavljeni u petak.
Inflacija u SAD-u pala 0,1% u lipnju, izvjesno rezanje kamata
USPORAVANJE
Inflacija u SAD-u pala 0,1% u lipnju, izvjesno rezanje kamata
NEW YORK - Mjesečna stopa inflacije pala je u lipnju, pružajući dodatno pokriće za Federalne rezerve da počnu snižavati kamatne stope kasnije ove godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE