GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci: Povećana javna potrošnja ugušit će ekonomiju

Poslodavci: Povećana javna potrošnja ugušit će ekonomiju
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.11.2019 / 09:26
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Proračunom za iduću godinu država je najavila potrošnju od 174,8 milijardi kuna, a gospodarstvenici su jednoglasni u poruci da takva politika potrošnje do krajnje granice nije održiva te da guši ekonomiju i zaustavlja joj potencijalni razvoj, piše u utorak Večernji list.

Zbog prevelike državne potrošnje, poručuju, gospodarski rast nam je ograničen na svega 2,5 posto BDP-a, a umjesto da sustižemo zemlje koje su nas pretekle, naš se zaostatak samo povećava.

Gospodarstvenici se zalažu za racionalizaciju potrošnje, a u tom kontekstu uopće ne podržavaju Vladu u namjeri da svojim zaposlenicima poveća plaće, naročito ne 'uravnilovkom' jer ona neće dovesti do kvalitetnije uprave, ali ni do motiviranijih zaposlenika, navodi dnevnik.

Štrajk u školama uglavnom komentiraju kroz omjer učenika i broja zaposlenih u školstvu koji ide u korist potonjih. Pozivaju na rezanje broja zaposlenih u državi, općinama, gradovima i županijama, nastavak privatizacije i racionalizaciju potrošnje javnog sektora i upozoravaju da bi, ako se nastavi trenutačna politika u Hrvatskoj, mogli ostati samo državni zaposlenici i oni čije je poslovanje ovisno o državnoj politici.

Hrvatska udruga poslodavaca već je bila upozorila da smo dobili još jedan proračun u kojem nema naznaka reformi ni rezanja, a ekonomski analitičari već nekoliko godina upozoravaju da se u "godinama debelih krava" valja rezati kako bi se pripremilo za stagnaciju ili recesiju.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja za Večernji ističe da proračun pokazuje "socijalistički mentalitet".

Da nivo državne potrošnje nije održiv, godinama upozorava najveći europski distributer, vlasnik Orbico grupe Branko Roglić, koji radi u sedamnaest zemalja pa iz prve ruke može vidjeti razlike u poslovnom okruženju pojedine države. Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe, je istaknuo da je nužno kreirati nova radna mjesta i to ona s visokim primanjima kako bi se moglo potaknuti dio radno sposobnih ljudi koji su državu napustili, na povratak, ali da bi se to moglo dogoditi, kaže, moramo smanjiti pritisak države na poslovanje i sve namete, donosi Večernji list.

Tagovi: proračun, Hrvatska udruga poslodavaca, Gordana Deranja, Branko Roglić
PROČITAJ I OVO
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BLOKADA
Investicijski sporazum EU-Kina zasad na ledu
BRUXELLES - Nakon Europskog parlamenta i Europska komisija je odbacila daljnji rad na Sporazumu o investicijama s Kinom. Prvo bi sankcije trebale biti ukinute. Jedna nova strategija možda pomogne.
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
TRGOVINA NA MALO
Maloprodaja u EU: Uzlet u Sloveniji, najveći pad u Hrvatskoj
ZAGREB - Hrvatska je u ožujku bilježila najveći pad prometa u maloprodaji na mjesečnoj razini među zemljama EU-a dok je na razini Unije promet osjetno usporio, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata.
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
POTRAŽNJA
Domaća potražnja za njemačkom industrijskom robom poskočila u ožujku
BERLIN - Snažna domaća potražnja za robom široke potrošnje potaknula je skok njemačkih industrijskih narudžbi u ožujku, pokazali su u četvrtak objavljeni podaci.
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ZADUŽENOST
Javni dug porastao na rekordne 332,3 milijarde kuna
ANALIZA - U odnosu na kraj prosinca 2020. ostvaren je rast od 2,6 mlrd kuna (+0,8%) dok je u odnosu na kraj siječnja 2020. dug bio veći za 40,6 mlrd kuna (+13,9%).
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
STRATEGIJA
EK ažurira industrijsku strategiju kako bi smanjila ovisnost o Kini
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu objavila ažuriranu Industrijski strategiju koja bi joj trebala pomoći u smanjenju ovisnosti od trećih zemalja, poglavito Kine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE