GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Poslodavci očekuju jasnu gospodarsku strategiju i provođenje reformi

Poslodavci očekuju jasnu gospodarsku strategiju i provođenje reformi
HUP
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2020 / 14:20
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Poduzetnici od buduće Vlade očekuju hitno provođenje strukturnih reformi i izradu jasne gospodarske strategije, istaknuto je u utorak na online okruglom stolu u organizaciji Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Večernjeg lista.

Glavni direktor HUP-a Davor Majetić upozorio je da se zbog koronakrize uglavnom govori o kratkoročnim mjerama, ali da se ne smiju zaboraviti strukturne reforme.

"Želimo li promijeniti Hrvatsku strukturno i pripremiti gospodarstvo da bude daleko otpornije na krize kojih će biti i u budućnosti, moramo početi već sutra", kazao je.

Zadacima nove Vlade on drži nastavak mjera za spas gospodarstva i očuvanja radnih mjesta, ali i provođenje strukturnih reformi i to od prvog dana mandata.

"One nikad nisu bile važnije", poručio je.

Predsjednica Uprave Siemensa Medeja Lončar smatra da Hrvatska treba cjelovitu razvojnu strategiju, kako bi znala kamo želi ići i kako doći do postavljenih ciljeva. Smatra da je jedini put stvaranja dodane vrijednosti ulaganje u nove tehnologije i ljudski kapitala te da je digitalizacija nužnost.

Vlasnik i direktor Orbica Branko Roglić drži da će najveći i najteži zadatak nove Vlade biti uspostava ravnoteže između realne ekonomije i javne potrošnje.

Javna potrošnja je daleko veća od one koju gospodarstvo može financirati, rekao je Roglić te dodao kako trebamo državnu upravu i javni sektor koji je učinkovit i jeftin. Istaknuo je i važnost restrukturiranja javnih i državnih poduzeća.

Smatra da se Hrvatska ne može razvijati van komparativnih prednosti - turizma, poljoprivrede i drvne industrije.

"Napravili smo pet arena umjesto jednog navodnjavanja u Slavoniji", kazao je.

Predsjednik Uprave Adris grupe Marko Remenar slaže se da Hrvatskoj treba vizija i strategija te da ljudima treba objasniti gdje želimo ići. Nada se da će nova Vlada definirati strategiju i viziju i smoći snage za akciju.

Što se strukturnih reformi tiče, upozorava kako su svi deklaratorno za njih, ali pod uvjetom "nemoj dirat moju općinu, moj sektor itd.", a to vodi stagnaciji.

Predsjednik Nadzornog odbora Spin Valisa Zdravko Jelčić je istaknuo kako su strukturne reforme nužne "odmah i sada".

"Odgovorna politika i Vlada moraju odmah početi sa strukturnim reformama", poručio je te dodao kako od nove Vlade očekuje jasnu gospodarsku strategiju s naglaskom na industriji.

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić je istaknuo kako država treba stvarati uvjete za što bolje funkcioniranje gospodarstva u smislu poreznog, neporeznog i administrativnog rasterećenja i poboljšanja unapređivanja klime.

Korona kriza je, kako je rekao, pokazala da gospodarstvo ne može bez stabilne i jake države.

"Tu vidim novu paradigmu koja se otvara, ali bez pretjeranog upliva države. No, država mora dati dodatni pečat i jače prepoznavati i u partnerskom odnosu s gospodarstvom se odlučivati za strateške grane gospodarstva i na njima bazirati stope rasta", kazao je.

Rekao je i kako je EU-ov Fond za oporavak velika prilika za Hrvatsku, ali da treba već sada početi s pripremom konkretnih projekata.

Josip Tica iz Restart koalicije smatra da strateški sektori moraju biti u funkciji dodane vrijednosti. Važnim je istaknuo poticanje potrošnje i investicija te digitalnu transformaciju.

Tagovi: Hrvatska udruga poslodavaca, Davor Majetić, Branko Roglić, Zdravko Jelčić, Marko Remenar, Adris Grupa, Orbico, Zdravko Marić, Spin Valis
PROČITAJ I OVO
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
PLAĆE
Što pokazuje usporedba hrvatskih realnih plaća s regijom?
ANALIZA - Prema posljednjim dostupnim podacima WIIW Instituta (The Vienna Institute for International Economic Studies) prosječna bruto plaća u Hrvatskoj iznosila je 1.620 eura u prosincu 2023.
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
SIGNALI
Raspoloženje potrošača u SAD-u u ožujku je dostiglo najvišu razinu u tri godine
WASHINGTON - Raspoloženje američkih potrošača o gospodarskom stanju u zemlji porastao je u ožujku na najvišu razinu u posljednje tri godine, prema podacima Sveučilišta u Michiganu, čiji je indeks porastao sa 76,9 u travnju na 79,4 boda.
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
TRGOVINA NA MALO
Slovenska maloprodaja u veljači pala treći mjesec zaredom
LJUBLJANA - U veljači je realni prihod od prodaje u trgovini na malo ponovno smanjen i na mjesečnoj i na godišnjoj razini. U trgovini motornim vozilima bila je niža u mjesečnoj, a viša u godišnjoj usporedbi, objavio je danas Državni zavod za statistiku.
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ZADUŽENOST
Bruto inozemni dug 64,5 mlrd eura
ANALIZA - Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke, bruto inozemni dug iznosio je na kraju studenog 64,58 mlrd. eura, što je povećanje za 1,0% ili 0,6 mlrd. eura na mjesečnoj razini odnosno za 14,9 mlrd. eura na godišnjoj razini (+30%) te za 14,7 mlrd. eura ili 29,5% u odnosu na kraj 2022.
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
SIGNALI
Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana u ožujku
ZAGREB - Očekivanja u hrvatskom gospodarstvu poboljšana su u ožujku, odražavajući val optimizma u industriji, pokazalo je u srijedu mjesečno istraživanje Europske komisije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE