GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezni paket Ministarstva financija - u javnom savjetovanju četiri zakona

Porezni paket Ministarstva financija - u javnom savjetovanju četiri zakona
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.08.2020 / 09:56
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo financija uputilo je u javno savjetovanje dokumente koji se odnose na četiri zakona: onih vezanih uz poreze na dohodak, dobit, PDV i fiskalizaciju u prometu gotovinom, piše u petak Jutarnji list.

Pozivajući se na Vladino obećanje o nastavku poreznog opterećenja u ovo mandatu, u slučaju izmjene poreza na dohodak Ministarstvo financija navodi da je ona potrebna "zbog direktnog utjecanja na povećanje raspoloživog dohotka svih građana i fizičkih osoba koje obavljaju samostalnu djelatnost, te propisivanja odredbi o poreznom tretmanu nacionalne naknade za starije osobe".

Stoga predlaže snižavanje poreznih stopa s 24 na 20 posto, s 36 na 30 posto, te s 12 na 10 posto a te promjene trebale bi biti u primjeni od početka iduće godine. Procjene analitičara i poreznih konzultanata o tome koliko će već najavljene izmjene povećati raspoloživi dohodak zaposlenih govorile su o iznosima od 100 kuna u slučaju onih koji zarađuju 8.000 kuna bruto do 300 kuna za primana od 15.000 kuna bruto, a onima s najvećim primanjima plaće bi rasle i do 800 kuna.

Izmjenom ovog zakona Ministarstvo ujedno namjerava definirati porezni tretman nacionalne naknade za starije osobe koja je uvedena kako bi se smanjio rizik od siromaštva i socijalne isključenosti.

Što se tiče poreza na dobit, on bi trebao biti manji za mala i srednja poduzeća koja ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna. Umjesto 12 posto, koliko iznosi sada, ubuduće bi plaćali porez na dobit po stopi od 10 posto.

Izmjene koje se odnose na PDV vezane su uz usklađivanje nacionalnog zakonodavstva s direktivama EU, a to bi trebalo pojednostaviti određena pravila "u vezi s isporukom usluga i prodajom dobara na daljinu".

Uz ostalo, na sve usluge proširuje se primjena posebnog postupka oporezivanja za telekomunikacijske usluge, usluge radijskog i TV emitiranja i elektronički objavljene usluge", piše u petak Jutarnji list.

Tagovi: porezni paket, porez na dohodak
PROČITAJ I OVO
Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak
PRIJEDLOZI
Predlaže se povećanje udjela lokalne uprave u prihodu od poreza na dohodak
ZAGREB - Ministarstvo financija poslalo je u srijedu u javnu raspravu izmjene i dopune Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, kojima se želi povećati udjel lokalne uprave u raspodjeli prihoda od poreza na dohodak, dok će se udio za fiskalno izravnanje ukinuti, a 2 milijarde kuna lokalnoj upravi će se nadoknaditi iz državnog proračuna.
Kina obuzdala koronu, ekonomski će se najbrže oporaviti
NOVA PETOLJETKA
Kina obuzdala koronu, ekonomski će se najbrže oporaviti
BERLIN - Kina je uspjela obuzdati pandemiju, a njeno gospodarstvo je gotovo na istoj razini kao prije krize. Ali ne i bez posljedica u međunarodnim odnosima...
Vujčić: Prognoze oporavka ovise o razvoju epidemiološke situacije
GUVERNER
Vujčić: Prognoze oporavka ovise o razvoju epidemiološke situacije
ZAGREB - Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izjavio je u srijedu kako se sada očekuje da bi hrvatski BDP razinu iz 2019. mogao dosegnuti 2022. godine, no kako su uz sve prognoze vezane neizvjesnosti, budući da se ne zna kako će se razvijati epidemiološka situacija i mjere uz nju.
Optimizam njemačkih izvoznika naglo splasnuo u listopadu
TREND
Optimizam njemačkih izvoznika naglo splasnuo u listopadu

BERLIN - Optimizam njemačkih izvoznika naglo je splasnuo u listopadu pod pritiskom straha od posljedica skoka broja oboljelih od covida-19 u svjetskoj trgovini, pokazali su u utorak rezultati istraživanja njemačkog instituta Ifo-a.

Trošak pandemije približava se iznosu od vrtoglavih 30 milijardi kuna
ENORMNO
Trošak pandemije približava se iznosu od vrtoglavih 30 milijardi kuna
ZAGREB - Bez obuzdavanja pandemije i bez povratka turista, Hrvatska teško može dosegnuti visoke stope rasta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE