GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezna uprava priznala: Napuhali smo uplate dužnika s liste srama

Porezna uprava priznala: Napuhali smo uplate dužnika s liste srama
NETOČAN PODATAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2022 / 18:36
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Porezna uprava nakon nekoliko napisa i upita ipak je objavila podatak koliko su im stvarno duga otplatili dužnici s "Porezne liste dužnika". Ispada da je i blagi porezni optimizam, odnosno brojka naplaćenih potraživanja bila administrativno napuhana za ni manje ni više nego 217,8 milijuna kuna!

Kad su 31. listopada objavili liste poreznih dužnika u trima kategorijama, pohvalili su se da se ukupan iznos duga poreznih obveznika s te liste smanjio za 472,702.805,89 kuna ili 5,24 posto i za 1707 obveznika ili 4,54 posto, piše Večernji list.

Kako se iz godine u godinu ponavlja uvijek ista priča – jer se na listi malo toga mijenja osim iznosa duga koji zbog kamata raste kod "svježijih" dužnika, a kod onih koji su dulje vrijeme na listi iznosi se smanjuju zbog zastare – Poreznoj upravi poslali smo više upita. Prvi je upit glasio: "Zanima nas koliko je od toga stvarno uplaćeno, a koliko je do smanjenja došlo zbog zastare potraživanja i u odnosu na koje obveznike." Nama još nisu poslali odgovore, ali Porezna uprava objavila je na svojim službenim stranicama ono što su trebali već 31. listopada pa su naveli da je 1140 dužnika uplatilo u cijelosti ili djelomično ukupno 254,856.910,30 kuna.

Od toga je 669 obveznika podmirilo svoj dug u cijelosti uplativši ukupno 215,754.776,32 kune te ih je još 471 podmirio dio duga, ukupno 39,102.133,98 kuna tako da su ostali dužni manje od iznosa prema kriterijima za ulazak na javnu listu dužnika, 15.000 kuna za građane, 100.000 kuna za fizičke osobe koje obavljaju djelatnost i 300.000 kuna za pravne osobe.

To znači da je netko mogao uplatiti mali dio duga samo da padne ispod kriterija za "listu srama", pa u prikazu Porezne uprave za javnost ispada da su podmirili sav dug iako je sada nevidljivi dio duga u desecima tisuća kuna, recimo, za obrtnike ili stotinjak do dvjesto tisuća kuna za pravne osobe. Stoga je trebalo objaviti i koliko su još ostali dužni oni koji su djelomično podmirili dug pa ispali s "liste srama".

Također, trebalo je objaviti i da je u odnosu na 567 obveznika dugovanje otišlo u zastaru ili je sudski pravomoćno utvrđeno da nisu dužni sporni iznos. Odnosno, ukupno 217,845.895 kuna otišlo je u zastaru, ili im je dug brisan temeljem sudske odluke, ili više nisu na "listi srama" jer im je dug pao ispod iznosa zbog kojih se dug javno objavljuje. Naravno, u tom bi slučaju ključno pitanje bilo zašto država nije u zakonski predviđenom vremenu uspjela naplatiti možda i dvjestotinjak milijuna kuna, ili koliko je već u protekloj godini brisano duga zbog zastare.

Tagovi: Porezna uprava, lista srama, porezni dužnici
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE