GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porezna savjetnica objasnila tko mora platiti dvostruki porez

Porezna savjetnica objasnila tko mora platiti dvostruki porez
POREZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2022 / 13:59
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Porezna savjetnica Anamarija Wagner u programu N1 govorila je o problemu oporezivanja inozemnih dohodaka.

Wagner kaže da su građani izbezumljeni i puni pitanja.

"Ne znaju koje su njihove porezne obveze. Što ako prijave, što ako ne prijave, ima li Porezna uprava pravnih temelja utjerivati njihove porezne obveze, na koliko zaostalih godina – bezbroj je pitanja stvarno", govori za N1 televiziju.

Upitana trebaju li građani prijaviti inozemne dohotke i platiti zaostalo porezno dugovanje, Wagner kaže da ovisi od slučaja do slučaja.

"Ne može se generalizirati. Svaka država je drukčija, svaki dohodak je drukčiji. Životne okolnosti svakog građanina su drukčije. Ono što definitivno proizlazi iz zakona je da, ako je životni interes poreznog obveznika ostao u Hrvatskoj, a on nije svoju poreznu rezidentnost odjavio i prijavio je u državi u koju je otišao, Porezna uprava Hrvatske ima temelja tražiti da se plate zaostala porezna davanja", objašnjava.

Hrvatska se u tom smislu ne razlikuje puno od država Europske unije, navodi.

"Generalno, Hrvatska je uskladila svoje porezne i druge zakone sa zemljama Europske unije, ali i s drugim državama. Imamo 65 potpisanih međunarodnih ugovora s drugim državama tako da je tamo detaljno definirano što s kojom vrstom dohotka i na koji način se oporezuje i gdje se oporezuju u konačnici na kraju godine te gdje se na koncu podnosi jedna jedinstvena prijava poreza na dohodak", kazala je.

Problem je u tome što, govori Wagner, hrvatski građani nisu bili dovoljno informirani o svojim poreznim obvezama.

"Nažalost, neznanje nikoga ne opravdava. Smatram da se možda moglo više uložiti u informiranost građana prilikom odlaska u inozemstvo. Međutim, to neznanje nikoga ne opravdava i naša Porezna uprava može postupiti na način kako i postupa. S tim da su u zastaru otišle neke godine. Sad su aktualne 2016. do 2022. godine", pojasnila je Wagner.

Tagovi: Anamarija Wagner, porez na dohodak, gastarbajteri
PROČITAJ I OVO
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
NAVIKE
Poskupljenja dramatično promijenila životne navike građana Hrvatske
ZAGREB - Inflacija i drastično poskupljenje praktički svih namirnica definitivno se odražava na potrošačke navike, a podaci koje je Jutarnji list ekskluzivno pribavio od agencije GfK Hrvatska pokazuju kako se u prvih osam mjeseci ove godine, u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem, brojne kategorije suočavaju s padom potražnje.
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
BIZARNO
Lukašenko zabranio rast cijena u Bjelorusiji
MINSK - Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko dekretom je zabranio povećanje cijena u svojoj zemlji.
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga
SIGNALI
Fitch signalizirao slabiju ocjenu britanskog duga

LONDON - Agencija Fitch izmijenila je izglede za kreditni rejting britanskog državnog duga iz "stabilnih" u "negativne", signaliziravši da bi ga mogla sniziti u idućim mjesecima budući da je predloženi mini-proračun oslabio vladin politički kapital.

Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
MALOPRODAJA
Pad prometa u maloprodaji EU-a, eurozone i Hrvatske u kolovozu
BRUXELLES - Promet u maloprodaji Europske unije i eurozone u kolovozu je ponovno smanjen, pritisnut slabijim prometom u trgovinama hrane, pića i duhana, a i Hrvatska je bilježila pad, na razini europskog prosjeka, pokazale su procjene Eurostata.
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
EKONOMSKA SLIKA
Građevinarstvo i maloprodaja u padu, rastu izvoz i uvoz
ZAGREB - Ekonomski sentiment svih sektora u Hrvatskoj nalazi se u fazi usporavanja od ožujka 2022. godine, tvrde mladi znanstvenici s Ekonomskog fakulteta Zagreb koji su prije nekoliko godina razvili Semafor ekonomske klime preko kojega prate ekonomske procese, piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE