GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ponovno veći dnevni rast broja nezaposlenih

Ponovno veći dnevni rast broja nezaposlenih
TRŽIŠTE RADA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2020 / 15:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dnevni podaci HZZ-a pokazivali su padajući trend dnevnoga rasta broja nezaposlenih prošloga tjedna, na što je nesumnjivo utjecao drugi krug mjera za očuvanje radnih mjesta (rast potpore s 3.250 kuna na 4.000 kuna bez plaćanja doprinosa na te plaće te uključivanje radnika otpuštenih u ožujku ako ih poslodavac ponovno prijavi u radni odnos) što potvrđuje broj prijava za više od pola milijuna zaposlenih.

Ipak, 14. travnja trend je prekinut te je u jednome danu rast ponovno iznosio više od tisuću (1.252). Pritom je izravno iz radnoga odnosa na evidenciju HZZ-a pristiglo 1.478 osoba (najviše posljednjih pet dana), najviše iz djelatnosti trgovine (243), smještaja i ugostiteljstva (235) te prerađivačke industrije (217). Iste djelatnosti bilježe i najveći broj ulazaka i tijekom prva dva tjedna travnja.

Većim je dnevnim rastom 14. travnja broj nezaposlenih dosegnuo razinu od 153.839. To je 10.385 više nego dva tjedna prije, odnosno na kraju ožujka, te 22.749 više u odnosu na kraj travnja prošle godine. Stoga je izvjesno da će travanj biti prvi mjesec u kojemu će se prekinuti padajući godišnji trend broja nezaposlenih nakon 72 mjeseca.

Naime, zbog godišnjega pada broja nezaposlenih u prethodnom razdoblju, rast broja nezaposlenih u posljednja dva tjedna ožujka (otkad se poslovanje i svakodnevni život odvijaju u izvanrednim uvjetima karantene) nije utjecao na cijeli ožujak te je godišnji pad nezaposlenosti u ožujku zadržan iako smanjenog intenziteta (krajem ožujka bilo je 2.340 nezaposlenih manje nego godinu dana prije).

Stoga još za ožujak očekujemo i godišnji pad stope nezaposlenosti (privremeni će podatak DZS objaviti 20. travnja), ali nakon toga rast do samoga kraja godine, što će značiti i povećanje prosječne godišnje stope nezaposlenosti u 2020. godini (MMF u svojim prognozama objavljenima 14. travnja predviđa rast stope na 11,5% te 2021. godine spuštanje do 8%).

Tagovi: hrvatsko tržište rada, Hrvatski zavod za zapošljavanje,nezaposlenost, koronavirus u Hrvatskoj, koronakriza, Hrvatski zavod za zapošljavanje
PROČITAJ I OVO
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
DEFICIT
SAD: U lipnju najveći proračunski deficit u povijesti
WASHINGTON - Vlada SAD-a je u lipnju ostvarila najveći mjesečni proračunski deficit u povijesti, jer se potrošnja na programe za borbu protiv suzbijanja koronavirusa povećala, a prihod od poreza se smanjio s obzirom na to da je puno ljudi ostalo bez posla.
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
POMOĆ
Njemačka i Italija za što bržu primjenu paketa pomoći ekonomiji
BERLIN - Brzu i uvjerljivu reakciju Europe na gospodarske posljedice korona krize žele i Rim i Berlin koji je suzdržaniji prema brzom dogovoru o paketu mjera, priopćeno je nakon sastanka njemačke kancelarke Angele Merkel i talijanskog premijera Giuseppea Contea u ponedjeljak pored Berlina.
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
POREZI
Skupina bogatih pozvala vlade da ih snažnije oporezuju
NEW YORK - Skupina superbogatih, među njima i nasljednica Abigail Disney i suosnivač tvrtke Ben & Jerry's, u ponedjeljak je pozvala vlade da im podignu poreze kako bi se osiromašenom stanovništvu pomoglo da preživi koronavirus i ekonomsku krizu.
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
KNJIGE
Stiglitz: U pandemiji utjecaj država slabi, a korporacije jačaju
SARAJEVO - Osnovni problem, prepoznaje autor, predstavlja manjak suvereniteta zemalja koje nisu samostalne prilikom odlučivanja, kojim ekonomskim politikama treba pružiti naklonost ukoliko je teže zemlju učiniti socijalno osjetljivijom.
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
REALNO
Ekonomisti: Neće biti novca u budžetu Srbije za povećanje plata i penzija 2021. godine
BEOGRAD - U državnom budžetu Srbije 2021. godine neće biti novca za povećanje plata i penzija, ocenili su danas ekonomisti u izjavama agenciji Beta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE