GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Policija počela vraćati putnike iz Srbije i BiH

Policija počela vraćati putnike iz Srbije i BiH
ZATVARANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 22:32
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Putnici koji su iz Srbije i Bosne i Hercegovine tijekom posljednja dva dana pokušali ući u Hrvatsku, a da pritom nisu imali valjani razlog potkrijepljen dokumentacijom, vraćeni su s granice u svoju zemlju.

Rezultat je to postroženja mjera na graničnim prijelazima s tim zemljama, s kojima je povezana većina novooboljelih u Hrvatskoj u posljednjih tjedan dana.

Potvrdio nam je to ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera Davor Božinović, koji je istaknuo da su pojačane kontrole na tim granicama te se striktno kontroliraju propisane mjere, piše Jutarnji list.

- Nakon što je došlo do novih slučajeva zaraze, a da su pritom većinom vezane za te zemlje, odmah u četvrtak počeli smo provoditi intenzivnije kontrole. Svatko tko želi ući u Hrvatsku mora navesti razlog putovanja i predočiti dokumentaciju koja to potkrepljuje, poput gospodarskog interesa za našu zemlju – rekao je Božinović i naglasio kako Hrvatska prema Srbiji i BiH nikad nije u potpunosti otvorila granice kao što je to učinjeno prema deset europskih zemalja koje imaju dobru epidemiološku situaciju.

O potpunom zatvaranju granica prema tim državama zasad se još ne razmišlja.

Podsjetimo, i dalje su na snazi mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prema kojima se preko hrvatske granice može ući samo u iznimnim situacijama te putnici (osim onih u tranzitu) mogu ući u državu samo ako pokažu na granici dokaz da su vlasnici nekretnine u Hrvatskoj, ako imaju neki drugi neodgodivi osobni razlog (odlazak na sprovod) te ako imaju poslovni razlog (npr. sastanak) ili je njihov dolazak gospodarski interes RH, u što se ubraja i uplaćen turistički aranžman ili noćenje. Za svaki od tih razloga putnici moraju na granici predočiti pisani dokaz (poziv na sastanak, osmrtnica itd.), no u posljednje vrijeme te su kontrole značajno popustile.

Potpuno zatvaranje granice moglo bi imati ozbiljnih reperkusija, osobito kad se radi o turizmu. Čelni čovjek Hrvatske udruge turizma (HUT) Veljko Ostojić vezano za moguće zatvaranje granica sa Srbijom te Bosnom i Hercegovinom ističe da bi turistički fokus trebao trenutno biti na zemljama EU.

- Odluku o zatvaranju granica, odnosno određenim režimima njihova prelaska donosi Vlada RH procjenjujući aktualne rizike. Prvih 10 zemalja članica EU prema kojima se Hrvatska u potpunosti otvorila u “normalnim” godinama ostvaruje više od 60% ukupnih turističkih noćenja i na tim tržištima treba biti naš fokus.

Iako je nama svaki gost ravnopravan i poželjan, ova godina je specifična te ni u kojem slučaju ne smijemo ugroziti naša najznačajnija tržišta tako da umanjimo ili poništimo sve ono što smo u epidemiološkom smislu postigli - poručio je jasno da ni na koji način ne bismo trebali ugroziti ionako slabašnu turističku sezonu.

Zatvaranje gospodarstva pak, kažu poduzetnici, ne bi smjelo biti opcija osim u doista krajnjem slučaju. Hrvatska gospodarska komora i Udruga Glas poduzetnika smatraju kako u slučaju drugog epidemiološkog vala Covida-19 hrvatska Vlada ne smije ponovno uvesti jake restriktivne mjere za poslovanje poduzeća te kretanja roba i ljudi.

- Mjere trebaju biti odmjerenije u smislu dopuštanja što je veće moguće gospodarske aktivnosti svih naših tvrtki. Ponovno uvođenje prvotnih rigoroznih mjera dovelo bi do prevelikoga gospodarskog udarca na sve tvrtke i radnike. Vjerujemo da je moguće izraditi model koji će poštovati i zdravstvene mjere zaštite i potrebe funkcioniranja i otvorenosti gospodarstva - kazao je Luka Burilović, predsjednik Hrvatske gospodarske komore.

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, također tvrdi kako “ni poslodavci ni državne financije više ne bi mogle podnijeti jake restriktivne mjere, odnosno lockdown”.

- Moramo se naučiti živjeti s ovom pandemijom dok se ne nađe lijek ili cjepivo, moramo držati fizičku distancu, nositi maske, prati ruke redovno, čuvati starije, pogotovo sigurnim držati staračke domove - kazao je.

- Ako zbog nepridržavanja osnovnih epidemioloških mjera bude snažnijeg rasta broja oboljelih, tada ćemo postati i manje atraktivna turistička destinacija, a to svakako moramo izbjeći. Pa čak i u nekim dalmatinskim hotelima osoblje ne nosi maske i rukavice. Moramo shvatiti da tako radimo štetu samima sebi - ustvrdio je Bujas.

Tagovi: zatvaranje granica, koronavirus u Hrvatskoj, Davor Božinović, Hrvoje Bujas, Luka Burilović
PROČITAJ I OVO
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
SIGNALI
Slovenija: U travnju zabilježeno najbolje raspoloženje potrošača od veljače 2022
LJUBLJANA - Pokazatelj povjerenja potrošača u travnju je u odnosu na ožujak poboljšan za tri postotna boda. Njegova je vrijednost najviša od veljače 2022., ali je i dalje tri postotna boda ispod dugogodišnjeg prosjeka, objavio je danas statistički ured.
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
TRENDOVI
Pad kineskih fiskalnih prihoda u prvom kvartalu
PEKING - Fiskalni prihodi Kine u prvom su tromjesečju pali za 2,3 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine, objavilo je u ponedjeljak tamošnje ministarstvo financija.
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
DUG
Hrvatska udjelom duga u BDP-u znatno ispod europskog prosjeka i na kraju 2023.
ZAGREB - Hrvatski javni dug iskazan udjelom u BDP-u bio je i na kraju prosinca 2023. godine znatno niži od prosjeka eurozone i EU, pokazali su u ponedjeljak podaci europskog statističkog ureda
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ZARADE
Realan rast prosječne neto plaće u veljači 8,4%
ANALIZA - Prema podacima koje je DZS objavio u petak, u veljači je nastavljen realan rast prosječnih mjesečnih isplaćenih bruto i neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama na godišnjoj razini.
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
MIROVINE
Hrvati među nacijama koje najranije idu u mirovinu
ZAGREB - Prosječni Hrvat u mirovinu ide s nepunih 60 godina, zbog čega su naši novopečeni umirovljenici neki od najmlađih u Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE