GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak

Pogoršana očekivanja njemačkih potrošača za ožujak
OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.02.2020 / 12:20
Autor: SEEbiz / H
BERLIN - Očekivanja njemačkih potrošača za ožujak blago su pogoršana pod utjecajem bojazni da bi epidemija koronavirusa u Kini mogla utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj, pokazalo je u četvrtak istraživanje tvrtke za istraživanje tržišta GfK.

GfK-ov indeks povjerenja potrošača za ožujak pao je na 9,8 bodova, s 9,9 bodova koliko je iznosio u prethodnom mjesecu.

„Širenje koronavirusa nedvojbeno je potaknulo neizvjesnost među potrošačima", ocjenjuje stručnjak za potrošače u GfK-u Rolf Bürkl.

"Pad ili zastoj proizvodnje u kompanijama u Kini moglo bi utjecati i na proizvodnju u Njemačkoj ili čak dovesti do njezinog kompletnog zastoja", tumači Bürkl. "To bi pak moglo rezultirati skraćenim radnim vremenom i smanjenjem broja radnika", pojašnjava.

U takvom okruženju potrošači očekuju slabija primanja, što se očitovalo u padu odgovarajućeg indeksa za 3,4 boda, na 41,2 boda.

Pao je i indeks sklonosti kupnji, za 1,9 bodova, na 53,6 bodova.

Ispitanici su ipak nešto optimističniji u pogledu gospodarstva, što se iščitava iz rasta indeksa njihovih očekivanja drugi mjesec zaredom, i to za 4,9 bodova, na 1,2 boda.

Unatoč slabijim razdobljima gospodarske aktivnosti, povezanima s trgovinskim sukobima između SAD-a i Kine i s koronavirusom, signali s njemačkog tržišta rada i dalje su ohrabrujući, zaključuju u GfK-u.

Napominju ujedno da politika niskih kamatnih stopa koju provodi Europska središnja banka (ECB) i dalje podupire sklonost potrošnji dok je sklonost štednji u veljači ostala na niskim razinama.

U GfK-u i dalje očekuju da će osobna potrošnja u Njemačkoj ove godinee realno porasti oko jedan posto.

Tagovi: očekivanja njemačkih potrošača, njemačka ekonomija, GfK
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE