GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju

Podignuta procjena rasta američkog BDP-a u trećem tromjesečju
BOLJE PROGNOZE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 20:51
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američko gospodarstvo poraslo je u trećem kvartalu nešto snažnije no što je prvotno procijenjeno, uz podršku jačeg izvoza i veće potrošnje građana, pokazala je u srijedu nova procjena ministarstva trgovine.

U razdoblju od srpnja do rujna realni bruto domaći proizvod (BDP) porastao je za 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, utvrdilo je ministarstvo, podigavši dosadašnju procjenu za 0,1 postotni bod.

U razdoblju od travnja do lipnja BDP je na tromjesečnoj razini smanjen za 0,1 postotni bod.

Na godišnjoj razini BDP je u ljetnom tromjesečju porastao za 1,9 posto, što je također za 0,1 postotni bod no što su pokazivali dosadašnji izračuni ministarstva. U drugom tromjesečju uvećan je za 1,8 posto.

Anualizirana stopa, koju uz SAD koriste još samo Japan i Kanada, a pokazuje koliko bi gospodarstvo poraslo odnosno palo unatrag 12 mjeseci da je u svakom tromjesečju poraslo odnosno palo kao u posljednja tri mjeseca, iznosila je u trećem tromjesečju 2,9 posto.

To je za 0,3 postotna boda više no što su pokazivale dosadašnje procjene.

U drugom tromjesečju anualizirana stopa pokazivala je pad aktivnosti za 0,6 posto.

Blago podignuta procjena rasta u razdoblju od srpnja od rujna odražava nešto snažniji rast osobne potrošnje no što su pokazivali izračuni na kraju listopada, za 2,1 posto.

Podignuta je i procjena rasta izvoza, s 11,3 na 11,5 posto. Uvoz, koji se pri izračunu stope rasta BDP-a odbija od izvoza, porastao je pak 7,4 posto, blaže no što su pokazivale prve procjene.

Kako navode u priopćenju, rast BDP-a u trećem tromjesečju prvenstveno je odraz povećanog izvoza i potrošnje građana, čime je djelomično neutraliziran pad ulaganja u stambene nekretnine.

Tagovi: američki BDP, američka ekonomija
PROČITAJ I OVO
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
INFLACIJA
Hrana i usluge najvažniji generatori inflacije u prvom kvartalu
ANALIZA - Državni zavod za statistiku objavio je u utorak konačne podatke o rastu potrošačkih cijena u ožujku. Uz rast za 0,9% u odnosu na veljaču, godišnja stopa rasta potrošačkih cijena iznosila je 4,1%, kao i u siječnju i u veljači.
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
ANALITIČARI
S&P: Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost
PEKING - Kineski fiskalni poticaji gube svoju učinkovitost i više su strategija za kupnju vremena za industrijske i potrošačke politike, rekao je viši analitičar S&P Global Ratings Yunbang Xu u izvješću objavljenom u četvrtak.
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
IZVOZ
Njemački izvoz u Iran porastao unatoč sankcijama
BERLIN - Zapadne zemlje, uključujući Njemačku, prošle su godine pooštrile sankcije Iranu. Unatoč ovim mjerama, njemački izvoz u Iran znatno je porastao početkom 2024.
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
IZNAD OČEKIVANJA
Bundesbank: Njemačka izbjegla recesiju u prvom kvartalu
FRANKFURT - Njemačko gospodarstvo je u prvim mjesecima godine poslovalo nešto bolje od očekivanja, procjenjuje Bundesbank u svom novom mjesečnom izvješću.
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
CARINE
Biden pozvao na povećanje carina na kineski čelik i aluminij
WASHINGTON - Američki predsjednik Joe Biden pozvao je na utrostručenje carina na kineski čelik i aluminij uoči današnjeg obraćanja radnicima čelika u Pittsburghu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE